Curiozitati

Descoperire uimitoare in Israel. Ce au gasit arheologii intr-un oras antic de 5000 de ani

Publicat: 06 oct. 2019
9

Un oras antic de 5000 de ani a fost descoperit in Israel, in timp ce autoritatile lucrau la constructia unor drumuri pentru orasul Harish.

Potrivit Times of Israel, care citeaza Autoritatea Antichitatilor din Israel, aceasta este cea mai mare asezare din timpul Epocii de Bronz descoperita in aceasta tara.

”Este mult mai mare decat oricare alt loc din Israel si din afara Israelului – in regiunea Iordanului, Libanului si sudul Siriei”, a declarat seful operatiunilor arheologice, dr. Yitzhak Paz.

De asemenea, arheologii au descoperit si o asezare calcolitica veche de aproximativ 7000 de ani, care se afla sub ruinele orasului de 5000 de ani.

”Este un oras imens – un megalopolis din perioada de inceput a Epocii de Bronz, cand mii de locuitori, care traiau din agricultura, faceau comert cu diferite regiuni si chiar diferite culturi si regate din aceasta zona .. Acesta este New York-ul Epocii de Bronz al regiunii noastre, un oras cosmopolitan”, au mai spus arheologii.

Excavarile, care au durat 2 ani si jumatate, au fost finantate de Compania Nationala de Transporturi, iar la aceste operatiuni au participat peste 5000 de studenti si voluntari din zona.

Orasul antic avea cladiri private si publice, strazi si alei, si era inconjurat de un zid de aparare.

”Excavarile in acest loc au scos la iveala doua asezari. Cea mai veche are 7000 de ani vechime si este o asezare agricola foarte mare. 2000 de ani mai tarziu, o alta asezare a devenit unul dintre primele orase din aceasta regiune, cunoscute in lume.” – a spus unul dintre arheologi, citat de Times of Israel.

”Studierea acestui loc va schimba pentru totdeauna ceea ce stim noi despre aparitia urbanizarii in Israel si in intreaga regiune. Iar asta inseamna ca ceea ce aflam acum va schimba ceea ce scrie astazi in cartile traditionale, cand oamenii vor citi despre arheologia Israelului.” – mai spun specialistii israelieni.
Adauga un comentariu