Actualitate

Descoperire arheologica unica in curtea unei biserici din centrul Iasului. Specialistii au decis sa faca dezvaluiri – GALERIE FOTO

Publicat: 11 apr. 2016

@ Moment important pentru trecutul medieval al orasului Iasi! @ In aceste zile, chiar in timpul reluarii sapaturilor unui grup de arheologi langa biserica Sfantul Nicolae Domnesc, situata in imediata apropiere a Palatului Culturii, acestia au scos la iveala vestigii si artefacte extrem de valoroase, vechi de peste 500 ani @ Toate acestea ar putea revolutiona si aduce informatii extrem de utile legate de istoricul fostei capitale a Moldovei 

O noua descoperire arheologica, iesita la iveala in timpul unor lucrari derulate in curtea Bisericii Sfantul Nicolae Domnesc (plasata in imediata apropiere a Palatului Culturii – n.r.) ar putea revolutiona trecutul medieval al orasului Iasi! Important de precizat ca, inca din luna noiembie 2013, arheologii au aratat ca in acest areal exista vestigii de o importanta istorica unica. „Au fost reluate aceste sapaturi, chiar in aceasta perioada, langa Biserica Sfantul Nicolae Domnesc de langa Palat. Totul pentru a se realiza un lumanarar langa edificiul de cult, respectiv a unui muzeu. Pe de alta parte, au iesit la iveala si constructii mai vechi decat cele de la finalul secolului al XIX-lea, derulate la solicitarea Regelui Carol I al României, de faimosului arhitect francez André Lecomte du Noüy, pentru modernizarea Bisericii Sfantul Nicolae Domnesc. Mai departe, au fost scoase la iveala si vechi morminte, un cavou sau monede medievale. Oricum, toate acestea sunt in continuarea a ceea ce am scos la iveala inca de acum aproape trei ani, chiar in fata Palatului Culturii”, a dezvaluit arheolog expert, dr. Stela Cheptea de la Academia Romana – filiala Iasi, Centrul de Istorie si Civilizatie Europeana.

Citeste si: DOSAR EXPLOZIV! Detalii cutremuratoare despre o mega-afacere scandaloasa la Iasi – VEZI FACSIMILE

Informatii CAPITALE despre fondarea orasului Iasi

Pe de alta parte, extrem de relevant este in toata aceasta noua descoperire arheologica faptul ca sunt aduse date valoroase legate de modul in care au fost puse bazele asezarii urbane numite Iasi. „Studierea Bisericii Sfantul Nicolae Domnesc din Iasi este foarte importanta pentru ilustrarea modului cum a aparut si evoluat orasul. Biserica a fost construita de Stefan cel Mare în anii 1491-1492, pe locul unei biserici mai vechi, ale carei urme s-au pierdut, din pricina felului defectuos în care s-a facut reabilitarea din anii 1884-1904. Ne propunem ca din analiza necropolei bisericii si a altor urme de zid sa stabilim data la care a fost construita prima biserica.

Citeste si: Descoperire arheologica epocala in fata Palatului Culturii – GALERIE FOTO

Biserica lui Stefan cel Mare a trecut prin multe reparatii capitale în veacurile XVII-XVIII, reparatii si adaosuri care i-au schimbat forma initiala. Probabil, Antonie Ruset, în anul 1677, a extins cu înca doua altare biserica. Toate extinderile au fost înlaturate de arhitectul Andre Lecompte du Nouy, fara însa a întocmi relevee edificatoare cu toate interventiile sale. În aceasta perioada, s-au pierdut multe inscriptii, inclusiv pisania lui Stefan cel Mare, care a fost descoperita în molozuri de istoricul Nicolae Iorga si reamplasata pe biserica în 1929. În cursul cercetarilor am descoperit vechi înmormântari din cimitirul bisericii, un cavou cu multe oseminte reînhumate, vechi inscriptii aruncate prin molozuri, fundatii de la chiliile manastirii, precum si fragmente din fundatiile bisericilor desfiintate la restaurarea din 1884-1904. În colaborare cu slujitorii Bisericii, în limita finantarilor existente, se va cauta valorificarea vestigiilor descoperite: marcarea conturului vechiului zid de incinta si a turnului manastirii, conturarea fundatiilor bisericilor care s-au succdedat pe acest loc, amenajarea unui lapidarium cu toate inscriptiile descoperite în jurul lacasului”, a reliefat si arheologul Bobi Apavaloaei, tot de la Centrul de Istorie si Civilizatie Europeana.

Citeste si: EXCLUSIV! O comoara din aur a fost descoperita de arheologi la Iasi – GALERIE FOTO

O reabilitare cu scandal

File de istorie incarcate de date explozive, petrecute acum mai bine de un secol, sunt readuse in prim-plan in acest contex. Acestea sunt legate de un moment extrem de interesant, dar si sensibil in acelasi timp! Totul pleaca de la modul in care, la finalul secolului al XIX-lea si la solicitarea Regelelui Carol I al Romaniei, faimosul arhitect francez André Lecomte du Noüy a derulat lucrari de restaurare, reabilitare si de refacere si la doua edificii monumentale din orasul Iasi: Biserica Trei Ierarhi din cadrul Manastirii Sfintii Trei Ierarhi, în perioada 1882 – 1890! Aici, cu aceasta ocazie, specialistul a modificat mult din vechea constructie, respectiv fresca interioara, turnul clopotnitei si anexele, lasând totusi neschimbate atat forma lacasului de cult si motivele exterioare din piatra. De asemenea, intre 1890 si 1904, du Noüy a refacut si cel mai vechi edificiu religios din oras, pastrat pâna astazi, respectiv Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, ctitorita între 1491 – 1492 de domnitorul Stefan cel Mare.

Citeste si: EXCLUSIV! Tuneluri misterioase descoperite in centrul Iasului! Totul tine de un plan secret – GALERIE FOTO

Dezbatere furtunoasa la nivel nationalCa date istorice, legat de edificiul de cult aflat in fata Palatului Culturii se poate mentiona ca, in 1890, Comisiunea Monumentelor Istorice a hotarât sa se reconstruiasca numai biserica înaltata de Stefan cel Mare, aceasta fiind considerata singura demna de a fi pastrata posteritatii.

„Aceasta decizie a fost luata dupa o serie de dezbateri organizate de Comisie. Dupa ce, la 12 mai 1890, membrii Comisiei, cu exceptia lui Grigore Tocilescu, se pronuntau pentru refacerea bisericii cu trei altare, trei membri ai acestei institutii, respectiv Gheorghe I. Lahovary, Dimitrie A. Sturdza si Grigore Tocilescu s-au deplasat la Iasi, pe 30 iunie, si au examinat la fata locului planurile de reconstructie a monumentului istoric, optând pentru reconstructia doar a bisericii lui Stefan cel Mare. In consecinta, raportul arhitectului francez Henri Révoil din 20 iulie 1890 a fost favorabil proiectului propus de Lecomte du Noüy, el declarând ca solutiile initiale pentru conservarea bisericii nu ar fi avut succes si conchizând ca biserica lui Stefan cel Mare este singura demna de a fi pastrata pentru posteritate. Cu toate acestea, inspectorul Nicolae Gabrielescu a publicat un raspuns la raportul d-lui Révoil – Sinaia, 20 iulie 1890 în care îl acuza pe arhitectul francez de atitudine partinitoare fata de activitatea conationalului sau, sustinând ca refacerea unei cladiri nu este restaurare, iar reproducerea unui monument nu are nici valoare istorica si nici artistica, deoarece niciodata nu se poate imita stilul artistic în toate detaliile”, se arata in documente.

Citeste si: Imagini impresionante dintr-o cladire simbol a Iasului. Iesenii au asteptat cu sufletul la gura acest moment – FOTO, VIDEO
Comentarii
  • si ce mai vroiati sa se mai descopere? o mare descoperire e atunci cind gasesti aur, argint, platina, bombe pentru chirica si nikita,avioane etc, dar sa vii si sa spui ca ai descoperit niste schelete e o rusine pentru iasi si pentru boii de la bzi.

    • faptul ca petru dumneavoastra doar metalele pretioase sunt descoperiri spune ,ulte despre nivelul de cultura si cunoastere. Uitati ca sf Parascheva aduce in Iasi mai multi vizitatori de cat Palas…Cunosterea este puterea, fara ea metalul de la gatul dumneavoastra este egal cu cel din zgarda cainelui

  • iar au gasit astia niste pietre care le ridica la rangul de descoperiri arheologice. noroc ca sapă alții ! acuma o sa opreasca construcția ! dar arheologii au gasit vreodata in sit arheologic ?

Adauga un comentariu