Actualitate

Descoperire arheologica senzationala la Iasi – GALERIE FOTO

Publicat: 23 sept. 2012

@ Descoperirea facuta de un profesor intr-o localitate din judetul Iasi naste uimitoarea intrebare: primele forme de scriere din istoria lumii au fost folosite de o populatie care locuia pe aceste meleaguri? @ Este vorba de doua tablite din piatra, ce prezinta inscriptii vechi de mii de ani  @ „Cele doua tablite de piatra descoperite de mine in localitatea Handresti au o inscriptie care se aseamana cu «alfabetul» getilor! Ele par a fi ca cele de la Tartaria (vechi de peste 5.500 ani – n.r.). In viitor, specialistii vor descifra scrierea si vechimea lor pentru a stabili adevarul istoric. Mai mult, am descoperit si unelte din silex care sunt unice in aceasta zona. Cercetatorii vor merge tocmai in Ucraina pentru a vedea despre ce este vorba”, dezvaluie Mihai Vasilencu

Descoperire unica si revolutionara la nivel mondial facuta de un arheolog iesean. Zilele trecute, profesorul Mihai Vasilencu a gasit, in localitatea Handresti, comuna Oteleni, o serie de tablite cu inscriptii misterioase. Alaturi de acestea au fost scoase la iveala si o serie de unelte din silex (n.r. – o varietate de cuart microcristalin sau criptocristalin gasit în creta) care nu par sa provina din aceasta parte a lumii. Deja, cercetatorii au inceput sa demareze investigatii de amploare pentru a descifra originea acestora.

Alfabet vechi de mii de ani 

Pasiunea si dorinta de a cunoaste trecutul acestor teritorii, alaturi de multa munca si talent l-au ajutat pe tanarul profesor Vasilencu sa faca aceasta descoperire senzationala. Este foarte probabil ca inscriptiile de pe tablitele gasite de istoric sa reprezinte o forma de scriere asemanatoare cu cea de la Tartaria, veche de peste 5.500 ani sau cu un alfabet al getilor (popor tracic, care în jurul anului 339, inainte de Hristos, locuia pe ambele maluri ale cursului inferior al Dunarii – n.r.). „In aceasta vara am continuat sa dau atentie vestigiilor care se afla pe teritoriul si împrejurul satului Hândresti din judetul Iasi. Aceasta preocupare a mea este legata de faptul ca aceasta zona este putin cunoscuta din punct de vedere istoric dar este foarte bogata în vestigii ce apartin Neoliticului, Eneoliticului, Bronzului sau Epocii Fierului. Unele piese atrag atentia de la o prima vedere datorita raritatii si frumusetii lor. Înca de la început mi-au atras atentia doua tablite de piatra ce au o inscriptie care se aseamana mai mult cu  «alfabetul getilor», la o prima vedere dar si cu tablitele de la Tartaria. Poate fi vorba si de o forma de scriere paleocrestina. Specialistii probabil vor descifra scrierea si vechimea ei pentru a stabili adevarul istoric. Aceste tablite au forma dreptunghiulara. Interesant este faptul ca aceste tablite provin dintr-o asezare din jurul satului Hândresti. Alte piese remarcabile gasite de mine sunt si doua nuclee de silex de marimi impresionante, cel mai mare are o lungime de 18 centimetri si o latime de opt, lame de silex, topoare de silex, topoare de piatra cu perforatie, de tip ciocan, fusaiole, greutati si capete de piatra ce erau atat ale unor maciuci, daltite, razuitoare, vârfuri de lance si sageata sau râsnite. Aceste piese provin din mai multe asezari si din perioade de acum peste trei mii de ani”, dezvaluie Mihai Vasilencu. 

Vechi drum comercial ce mergea in nordul Europei

Conform datelor preliminare, se pare ca in aceasta zona exista, acum mii de ani, un drum comercial important ce facea legatura intre zona Moldovei si Ucrania, Polonia sau nordul Europei. Astfel, tocmai pentru a se realiza o cercetare de amploare, prof. univ. dr. Dumitru Boghian de la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava va pleca in tara vecina pentru a se consulta in legatura cu vestigiile de la Handresti. „Profesorul Boghian, seful catedrei de Istorie Veche de la Universitatea din Suceava, va merge in Ucraina pentru a face cercetari in legatura cu ce am descoperit eu la Handresti. Eu vreau sa va spun ca aceste nuclee de silex nu sunt originare din aceasta zona. Aici, acum mii de ani, era un drum comercial important si aceste obiecte ar putea fi aduse din tara vecina ca obiecte de schimb. Eu, ca profesor de istorie al Scolii Generale din Oteleni, locatia Hândresti, m-am gândit sa amenajez si un spatiu muzeal în cadrul scolii pentru a-l folosi si în scop didactic. Am primit tot sprijinul autoritatilor, astfel ca am reusit în toamna aceasta sa amenajez un mic muzeu care va contribui la dezvoltarea interesului elevilor pentru izvoarele Istoriei Vechi. Am facut si un parteneriat de colaborare între Universitatea Stefan cel Mare din Suceava si Scoala Oteleni”, spera ambitiosul profesor.

Nu e la prima descoperire

Dincolo de toate acestea trebuie mentionat ca, la inceputul acestui an, Vasilencu a mai facut o descoperire de senzatie. Atunci, gasirea unei serii de vestigii, vechi de peste 5.000 de ani, arata ca in zona Handresti – Oteleni exista dovezi ale civilizatiei umane ce ajung pana in Epoca Bronzului (4.500 – 5000 de ani i.Hr. – n.r.). „Atunci, in urma cercetarilor de suprafata am gasit foarte mult material arheologic, respectiv statuete zoomorfe sau antropomorfe, ceramica de trei tipuri: fina, semifina, grosiera. De asemenea, am gasit si urmele locuintelor, acestea fiind de forma dreptunghiulara, cu podina din lutuiala arsa, cuptoare de ardere a ceramicii, suflatoare, fusaiole, topoare de piatra sau varfuri de lance si de sageata din silex. Asezarea neolitica, de aici, se intinde pe aproximativ sase kilometri”, concluzioneaza profesorul.

Teritoriu cercetat de marii arheologi ai Romaniei

Vasilencu are in plan sa realizeze, in viitor, si o monografie a satului Handresti. In plus, vrea ca istoria locului sa fie cunoscuta la nivel national. „Eu vreau sa realizez si monografia satului Hândresti si, in acest sens, am cercetat aceasta localitate folosind izvoare scrise dar am încercat sa cunosc si vechea vatra  Astfel ca, în primavara acestui an, facând unele cercetari de teren mi-am dat seama ca aici sunt asezari foarte vechi ce apartin mai multor epoci istorice si care ajung pana acum cinci mii de ani. De asemenea, in urma prospectiunilor arheologice am reusit sa adun mai multe vestigii, din mai multe zone ale satului, si din perioade istorice diferite în scopul realizarii unui «repertoriu arheologic». Sper, cu ajutorul unor specialisti, sa pot face o periodizare cât mai verosimila a asezarilor. Ca un exemplu pentru faptul ca marii arheologi ai Romaniei s-au interesat de zona este legat de anii 1949 – 1950. Atunci, o comisie formata din Radu Vulpe, Hortensia Dumitrescu sau Vladimir Dumitrescu si altii au cercetat aici”, spune acesta. 

Pariuri online
Comentarii
 • Varsta vestigiilor arheologice se poate determina printr-o metoda destul de precisa, ea nu se stabileste dupa asemanari! Asa incat sa asteptam datarea stiintifica mai intai si apoi sa emitem afirmatii de genul „primele forme de scriere din istoria lumii au fost folosite de o populatie care locuia pe aceste meleaguri”, chiar daca ati pus semnul intrebarii!

 • Chiar sunt interesante aceste obiecte din galerie, sa speram ca specialistii vor estima vechimea lor. Nu trebuie sa criticati oamenii ce au asemenea preocupari sau afirmatiile lor. Se vede clar ca proful a spus ca specialistii vor da un rezultat daca isi vor da interesul, proful nu face afirmatii ca sunt de mii de ani, doar presupune, iar restul este treaba specialistilor sa studieze aceste obiecte. Bravo domnule profesor!!!.

  • Trebuie incurajata si sprijinita munca profesorului iar cei in domeniu sa ajute prin cercetare sa se poata stabili vechimea. Foarte interesant!!!

 • părerea mea e că sînteţi nesimţiţi şi demenţi pt că daţi ştire că aţi făcut o mare descopăerire, o inscripţie, apoi daţi 5* de poze dar inscripţia nicăieri!
  Unde e inscripţia?

 • Pe acest domn profesor il cunosc foarte bine, mi-a fost coleg de an in facultate. Pot spune numai ca se pricepea la istorie cat se pricepe EBA la diplomatie! Vrajeala asta cu tablitele de la Tartaria incepe sa ma scoata din sarite si sa-mi insulte inteligenta.
  „Succesuri” domn profesor!

  • Cristian se pare ca te roade invidia. Daca te uiti profesorul nu afirma ca ar fi scrierea asemanatoare cu cea de la Tartaria,face presupuneri si lasa toata partea stiintifica in baza specialistilor. Si eu am fost coleg cu domnul acesta dar spre deosebire de tine el are realizari. Cristian la munca tata! Nu jigni oamenii ca dai dovada de ceva josnic…… se pare ca nu ti-ai format un comportament mai evoluat ca in facultate,ai ramas troglodit, oricum iti lipsea si scoala primara atunci.

  • Cristian se pare ca te roade invidia. Daca te uiti profesorul nu afirma ca ar fi scrierea asemanatoare cu cea de la Tartaria,face presupuneri si lasa toata partea stiintifica in baza specialistilor. Si eu am fost coleg cu domnul acesta dar spre deosebire de tine el are realizari. Cristian la munca tata! Nu jigni oamenii ca dai dovada de ceva josnic…… se pare ca nu ti-ai format un comportament mai evoluat ca in facultate,ai ramas troglodit, oricum iti lipsea si scoala primara atunci.

  • Cristian ai un complex de inferioritate dragule? Nu poate sa iti fie insultat nimic pt ca tu nu ai asa ceva numit „inteligenta”. Doar cum deschizi gura incepi sa fii plin de tine. Si ai un criteriu de evaluare al oamenilor ce nu dovedeste faptul ca ai trecut printr-o facultate de istorie. Omul acesta si-a facut cunoscuta munca si a atras atentia specialistilor si a deschis un domeniu de cercetare mai larg. Cu ce a gresit? Aaaa el e preocupat si pasionat pt ceea ce face iar tu invidios:))) urat om mai poti fi Cristiane. „Istoria ca pasiune este mult mai relevanta pentru geniul meu si nu pentru cei ce doresc a-si aduce aminte fapte si evenimente istorice pe care nu le pot intelege”. Asa spunea un mare istoric…..Mediteaza la asta Cristiane

  • Ar trebui sa invatam cu totii sa spunem: „Traiasca capra vecinului, poate imi da o cana cu lapte”. Fratilor, lasati specialistii sa-si spuna cuvantul si nu mai puneti etichete gratuit. Cristian, chiar nu inteleg ce ai vrut sa transmiti.
   Asteptam si CV-ul tau.

  • esti un dobitoc cristian, Densusianu in cartea lui pozeaza sute de pietre inscriptionate cu altabetul getic iar voi spalatii pe creier refuzati sa le vedeti si sa credeti asta, v-au bagat unii o istorie pervetita a acestui popor iar voi istoricii atot cunoscatori o recitati ca niste papagali fara creier (pacat ca insult papagalii). De tablitele de la sinaia ce zici profesore de 2 lei?

 • nah bun, tartaria – fals, sinaia – fals, handresti ce mai e? totusi pana la urma, vor nu vor, ungurii sau cine dracu mai are interese sa ascunda adevarul nu vor mai putea baga bete-n roate. hai sa vedem cum sta treaba de data asta 😉 si cine stie poate din ce in ce mai multe placute. PS: si orice minciuna, fabulatie, fals are un sambure de adevar.

 • Citez din text.
  care se aseamana mai mult cu «alfabetul getilor», la o prima vedere dar si cu tablitele de la Tartaria. Poate fi vorba si de o forma de scriere paleocrestina. Specialistii probabil vor descifra scrierea si vechimea ei pentru a stabili adevarul istoric.
  Asta este datare? De la 55*0 la secolul I AD. Si apoi culoare gri a semnelor este diferita de a restului tablitelor. Par a fii facute mult mai recent. Si in al treilea rind, care alfabet getic?

 • Deh, lumea e entuziasta si se lanseaza cu nonsalanta in tot soiul de ipoteze, teorii, speculatii care vor cu tot dinadinsul sa demonstreze ca noi, romanasii, suntem buricul pamantuluicel putin prin ilusrtii nostri stramosi, chiar daca azi, sinceri sa fim, nu prea e mare lucru de capul nostru… Pana la demonstratia istorica riguroasa care va spulbera orice dubiu in legatura cu aceste descoperiri, MARE ATENTIE LA GRAMATICA!!! Limba romana e plina de capcane, si articolul plin de greseli!

 • Felicitari domnule profesor.
  o singura intrebare am: la poza nr ** sus stanga…este o pipa? cea neagra? daca da? din ce material credeti ca este facuta si la ce folosea…se pot analiza urmele de substante din ea?
  multumesc anticipat

 • *. „Profesore” Vasilencu: ar trebui sa stiti ca getii (dacii) nu au avut NICIODATA scris, in Istoria romanilor (publicata de Acad. Romana) doar o jumatate de pagina (!!!) de carte este dedicata acestui subiect, cu concluzia ca dacii nu practicau scrisul. (Ce faceti dvs. este de fapt un nou episod din falsificarea telenovelei sci-fi, numit Istoria romanilor.)
  2. Tablitele de la Tartaria: daca tablitele iesene seamana cu acestea, atunci ***% ca n-au fost si nu sunt dacice. Tablitele de la Tartaria contin litere scite, semne care se gasesc si astazi in stravechiul scris al Secuilor.
  3. Acum 55** de ani, nimeni nu a pomenit de geti in aceasta zona a Europei.
  *. Verificati o leaca noile cercetari cu privire la posibila inrudire a getilor (masagetilor) cu populatia asiatica a scitilor.
  Veti constata instantaneu si Dvs. ca getii/dacii nu au nimic in comun cu descendentii de azi ai vlahilor balcanici.

  • Istoria este o stiinta.Asadar,trebuie sa cercetam.Cei ce au afirmat ca dacii nu stiau sa scrie au cercetat poate prea putin, au obtinut „doctorate” pe aceasta tema si…

 • Postarile de mai jos reflecta cat de mult se lucreaza la Institutul de Arheologie Iasi si la Facultatea de Istorie a Universitatii ”Al. I. Cuza”. Credeam ca protocronismul a murit odata cu comunismul, dar constat ca sunt destui trantori care inventeaza, reinventeaza si contesta cel mai vechi, cel mai inteligent dar si cel mai puturos popor de pe Planeta Pamant. Bai, daca tot nu munciti, lasati calculatoarele in pace.

 • Ceea ce face domnul profesor se numeste braconaj arheologic. A incalcat legea. Ca sa poti face sapaturi sau cercetari de suprafata trebuie sa fii cel putin arheolog specialist si trebuie sa obtii o autorizatie de cercetare de la Ministerul Culturii prin Comisia Nationala de Arheologie. Materialele arheologice prezentate sunt din diverse epoci: neolitic, epoca bronzului, geto-daci, perioada otomana. Minunatele tablite par a avea pe ele rune celtice si nu cred ca vorbim de un scris foarte vechi. Ramane idea braconajului arheologic. Imi pare rau ca omul e pasionat dar ar trebui sa stie legea. Cred ca a distrus mai mult decat isi imagineaza. Inca o intrebare: are voie sa detina patrimoniu? Cam nu prea

  • Georgescule se vede ca te macina invidia…Eu cred ca si „ma-ta” a murit de invidie pe putzulica ei cand te-a nascut. Taicutzul tau cum de a avut voie sa foreze in ma-ta la mai mult de *5 cm de a iesit in urma efortului un dobitoc ca tine? Proful nu a sapat nicaieri; au facut-o tractoarele pentru el …si daca s-a deteriorat ceva , s-a deteriorat pentru faptul ca acolo sunt proprietati private si oamenii isi lucreaza pamantul cu tractoarele. Nu ii poate opri nimeni sa-si lucreze pamantul. Ce gaseste el pana la zece-cincisprezece cm e ok , doar daca sapa mai adanc s-ar putea sa intre sub incidenta legii. In mod sigur il poti acuza pe Badea Tractoristul de sapaturi arheologice mai adanci daca te duci sa-i masori „plugul”. Lasa dracului invidia deoparte si pune mana sa faci cercetare de teren sa vezi cum e. Daca nu stii, ia lectii de la d-l Vasilencu, insa invidia las-o frate ca te cunosc destul de bine. Tu asa ai fost de cand te stiu: Toma Necredinciosu’. sau mai bine zis, UN SUPER INVIDIOS pe performantele altora, mai NARCISISTULE!

 • Tot strainii ne fac treaba, noi vad ca suntem interesati sa contrazicem orice si nu sa aflam ce este scris acolo. Rusine mare doamnelor, domnisoarelor si domnisorilor. Vad ca si ungurii incearca sa isi gaseasca identitatea „milenara” la noi in tara.ATENTIE LA COMENTARIUL LUI LOBO! TRADUCEREA-Massagetae sunt de origine din tribul Scytians, și sunt numite MESAGETAE, ca și în cazul grea, care este, puternic Getae.é ” sa speram ca strainii sa rezolve aceasta dilema.

 • Dupa cum se poate observa multi unguri chiar si de aici de pe forum incearca sa ne ingroape istoria noastra a romanilor! Orice se descopera nu este bun, asa e? Hai sa lasam sa fie scrierea studiata si sa vedem ce o sa mai spuneti atunci. O sa spuneti ca este un fals asa cum ati mai facut!!!!

 • Mama mea care are acum nouazeci de ani scria la scoala pe tablite de lut.Nu era hartie sau pix.Si desi a facut jumatate de clasa intai,scrie mai bine ca multi liceeni din ziua de azi.

 • Sub nici o forma pietrele cu scriere nu trebuie pierdute din vedere sau predate „pentru inspectie”…vor dispare ca si alte vestigii importante ….

 • Tot ce e bun tre” sa dispara. Toti isi dau cu parerea dar nimeni nu are curajul sa desluseasca misterul ,scrierea….Doctorate luate pe franzele si bani de bere. Sa iasa in fata cu argumente toti cei ce se cred valori si nu fac nimic in a lamuri misterul. Este o inscriptie hai la treaba sa aflam ce este….nimeni nu clinteste ….ca doar suntem specialisti. S-a facut o comisie ceva sa ajunga la prof? A avut cineva curaj sa puna mana pe carte sa vada ce este? Nu se vede nimic…Sa speram ca va fi cineva competent sa aflam ceva, sau o sa dispara in tacere orice urma.

 • Domnilor cel mai bine ar fi ca sa lasam specialistii sa faca cercetari, sa vada exact despre ce este vorba, iar apoi sa ajungem la un adevar istoric. Eu le-am adus in lumina iar voua vi se cade munca… Am vazut multe polemici pe acest subiect, dar eu nu am facut nimic mai mult,decat sa aduc la cunostinta faptul,ca aceasta inscriptie apartine acestui tinut al Handrestiului. Am observat ca ziarele locale se bat acum intre ele … dar vreau sa ii multumesc domnului Valentin Hutanu ca a avut un interes deosebit fata de ce reprezinta munca unui „profesoras de tara” asa cum am fost pus in reflector de alti redactori.Sper, ca specialisti in paleografie sa dea noi informatii despre aceste inscriptii. Poate am exagerat cu estimarile proprii si presupunerile ca ar fi getice, paleocrestine dar acum oricine isi poate da cu parerea… Poate o sa aflam adevarul, pentru ca asta imi doresc si eu, si toti cei interesati de identitatea noastra argumentata de fapte istorice.

 • Accept orice palma trasa acum de voi, si nu vreau sa dezvolt, pentru ca fiecare poate sa-si spuna un punct de vedere acum. Am spus getic! .Accept toate palmele cu demnitate..dar daca o sa am dreptate o sa-mi puteti da voi oare doctoratele vostre?

  • Nu am vrut sa ma dau mare specialist sa fac o determinare a pieselor pentru ca asta presupune si o argumentare. Acum se fac doar speculatii. Eu nu am demonstrat prin nici o „teza” faptul ca ele ar apartine unei anumite perioade. Nu inteleg, ce este de criticat? Cand o sa aveti o astfel de „teza” atunci sa comentati. S-a creat o isterie datorita preluarii neprofesioniste a unor informatii de catre presa.

 • Multe lepre si multe lepădături sunt interesate în îngroparea şi macularea istoriei Neamului. Aceşti nebuni au ce au mai ales cu Dacii, care au jurat să lupte până la alungarea cotropitorilor romani. Se vede că imperialii şi-au uitat pe aici cozile de topor, ei sunt cei care i-au tradat pe Vlad, pe Mihai, pe Horea şi pe toţi Eroii noştri. Azi se dau de ceasul morţii să ne explice cum am fost de romanizaţi, cât de mici şi prăpădiţi am trecut prin vreme şi alte asemenea mizerii.

  Să-i ferească Dumnezeu cel Sfânt să ajungem la ei.

  ad Chiliarh, „Inorogul din Pind”

 • ar fi bine sa vedeti si asta!!! Mircea Chelaru: „Pietrele dacilor au început să vorbească din nou” Da! am fost acolo! Vă trimit în premieră absolută ceea ce am văzut la Turdaş (n.n. – luni, 2* septembrie 2**2), pe traseul excavaţiilor autostrăzii. Am fost cu prof. Victor Crăciun şi senatorul Avram Crăciun, alăturat fotografului Virgil Jireghie, de la Arad. Priviţi înscrisurile şi comparaţi-le cu cele de la Tărtăria şi Oţelenii de Iaşi! Sau chiar cele de pe inelul de aur de la Ezerovo. Este numitorul comun al existenţei noastre inteligente de peste 2* de mii de ani. Constatările sunt numeroase, dar vom dezvolta public subiectul.

 • De ce ne e mereu frica de trecutul nostru si nu ni-l asumam ba chiar il tot pasam altor popoare si culturi ? Adica de ce nu ar fi tablite cu scrisul stramosilor nostri? Suntem noi mai prosti ca altii ca sa ne indoim de inteligenta inaintasilor?

 • MULT RESPECT PTR PASIUNEA SI EFORTURILE DUMNEAVOASTRA DOMNULE PROFESOR MIHAI VASILENCU. NU VA FACETI GRIJI PENTRU INVIDIOSI SI IMPOSTORI, NUMELE LOR SE VOR PIERDE IN NEANT
  PRIN MUNCA DVS ASEZATI O PIETRICICA LA CUNOASTEREA ISTORIEI NOASTRE. AVETI RESPECTUL MEU

Adauga un comentariu