National

Deruta completa printre patronii magazinelor second-hand

Publicat: 06 feb. 2001
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:19700;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•In functie de calitatea bunurilor vandute, firmele in cauza se vad in situatia de a reduce sau majora pretul acestora.

Activitatea magazinelor second-hand a fost „data peste cap” de decizia primului-ministru, Adrian Nastase, care a interzis comercializarea articolelor de imbracaminte sau incaltaminte la mana a doua. In aceste conditii, firmele in cauza au fost nevoite sa se adapteze noilor cerinte, dar in acelasi timp au urmarit sa satisfaca si solicitarile cumparatorilor. In confruntarea cu neprevazutul, unele magazine de second-hand au majorat pretul de vanzare al produselor, in timp ce altele au considerat necesar diminuarea costului acestora. Cele care intuiau ca activitatea lor nu va fi tocmai apreciata de inspectorii de la Protectia Consumatorilor au preferat sa vanda la un pret mai scazut pentru a scapa de marfa din stoc si in consecinta pentru a nu iesi in pierdere. Firmele care au considerat ca marfa pe care o comercializeaza raspunde intr-o oarecare masura standardelor cerute de Directia Generala de Protectie a Consumatorilor au adoptat cea de a doua varianta si anume au majorat preturile, sau in cel mai bun caz le-au mentinut la nivelul la care se situau inainte de izbucnirea „scandalului second-handurilor”.

Firmele second-hand considera decizia primului-ministru „nonconcurentiala”

Prin urmare, in prezent, costurile produselor la mana a doua oscileaza intre 90.000 de lei si 130.000 de lei pentru un kilogram, in timp ce, „in vremurile bune” ale magazinelor de acest tip costurile puteau ajunge chiar la suma de 150.000 de lei. In cazul firmelor care comercializeaza produsele second-hand de provenienta Germania sau Olanda, la bucata, preturile pot ajunge ajunge acum pana la 70.000 de lei pentru un sacou, 60.000 de lei pentru o pereche de pantaloni, 50.000 de lei pentru un pulover si 40.000 de lei pentru o bluza. Astfel, sefa magazinului Gloria, Tincuta Antoniu, a carui domeniu de activitate este comercializarea produselor la mana a doua, a afirmat ca „noi am pastrat oarecum constant pretul produselor, cu mici exceptii, unde am fost nevoiti sa le majoram deoarece erau haine foarte bune si de sezon. De altfel, in ultimele zile, clientela a fost mult mai mare decat pana acum, unii oameni cumparand chiar si bunuri cu care nu aveau ce face la momentul respectiv”.
Societatile care au fost nevoite sa micsoreze costul produselor considera aceasta masura drept „nonconcurentiala”. „Vor sa ne aduca la faliment, sa ne elimine doar pentru a nu mai face concurenta standurilor cu haine noi romanesti sau de alta provenienta. Ceea ce ei nu inteleg este faptul ca preturile practicate de magazinele second-hand la bunuri de calitate erau accesibile unei game foarte variate de ieseni”, a precizat Elena Morariu, patroana firmei Palmira.

DSP si OPC verifica la sange imbracamintea de ocazie

Inspectorii Directiei de Sanatate Publica si ai Oficiului pentru Protectia Consumatorului Iasi au oprit de la comercializare si au confiscat 36 de tone de imbracaminte second-hand. Seful Corpului de Control, Cornelia Teodorescu, a declarat ieri ca s-au verificat 24 de magazine si s-au aplicat amenzi de sase milioane de lei, scopul verificarilor fiind protejarea sanatatii populatiei. Cornelia Teodorescu a mai adaugat ca au fost confiscate produsele care nu prezentau date de identificare sau care erau degradate si cele fara acte de provenienta. Controalele vor continua pana la data de 15 februarie, marfurile pentru care nu exista documente vor fi confiscate, iar cele degradate vor fi arse.
Cornelia LAZARESCU
Catalin DUMITRESCU
Adauga un comentariu