National

Deputatul Vasile Lupu a promis ordine la Pascani

Publicat: 06 feb. 2000
1

•Fruntasul taranist a fost intampinat de 400 de tarani nemultumiti de modul in care s-a aplicat Legea Fondului Funciar •Vasile Lupu l-a acuzat pe primarul Neculai Ratoi de protejarea intereselor apropiatilor sai

Ieri, deputatul taranist Vasile Lupu a reusit sa onoreze o promisiune facuta in urma cu trei ani. El a ajuns la Primaria Pascani insotit de prefectul judetului Iasi, Florin Vitan, directorul Directiei Judetene de Agricultura si Alimentatie, Gheorghe Aioanei, secretarul general al prefecturii, Alexandru Iftode, comandantul Inspectoratului Judetean de Politie, colonelul Mircea Artenie si sustinut de mai multi juristi. Deplasarea a fost motivata de gravele abuzuri semnalate de-a lungul anilor in aplicarea la Pascani a Legii Fondului Funciar. In sala de sedinte a Primariei Pascani, delegatia ieseana impreuna cu primarul Neculai Ratoi si secretarul consiliului local au trebuit sa faca fata la peste 400 de participanti la intalnire. De remarcat faptul ca, afland despre deplasarea la Pascani a insusi parintelui Legii „Lupu”, au venit la intalnire delegatii ale taranilor din Hirlau, Tg. Frumos, Tirgu Neamt si din zona municipiului Pascani.

Dupa prezentarea rapoartelor de activitate ale comisiilor de aplicare a Legii fondului funciar din Pascani, au avut loc discutii cu grupurile de tarani care isi cauta de ani in sir dreptatea si solicita sa fie repusi in posesie pe terenurile lor. Cele mai numeroase reclamatii provin de la proprietarii de drept ai terenurilor din zona de constructie a barajului peste raul Siret, din Lunca Pascani. Aceste terenuri sunt exploatate abuziv de catre „miliardarul de carton” autohton, Dumitru Pantazi, protejat al primarului Ratoi. Desi toate aspectele semnalate de participantii la intalnire sunt cunoscute autoritatilor de mai multi ani, nu a fost luata nici o masura impotriva celor vinovati. In legatura cu aceste lucruri, prefectul judetului Iasi, Florin Vitan, a mentionat ca „la Pascani sunt inregistrate cele mai multe reclamatii din judet referitoare la Legea 18. In urma analizei de astazi, a modului de aplicare a Legii fondului funciar in municipiul Pascani si in conformitate cu prevederile Legii xLupux, promit ca vom rezolva problemele si vom anula titlurile de proprietate eliberate ilegal, pentru a restabili dreptatea pe aceste meleaguri”.

Deputatul Vasile Lupu s-a referit in cuvantul sau la primarul din Pascani, Neculai Ratoi. „Nu am venit sa ma razbun pe Ratoi; am venit la Pascani pentru ca sunt inregistrate sute de reclamatii ale taranilor, in care se relateaza modul abuziv de aplicare a Legii fondului funciar. Am adus cu mine Comisia judeteana de aplicare a Legii fondului funciar care sa constate la fata locului cele semnalate. Desi neregulile sunt frecvente, iar primarul Ratoi m-a asigurat in repetate randuri ca va indrepta ilegalitatile, el nu s-a tinut de cuvant. Ma tem ca in unele cazuri va fi sesizat din nou parchetul, iar prefectura va introduce actiune de constatare a nulitatii absolute pentru foarte multe titluri de proprietate”, a declarat fruntasul taranist. Deputatul Vasile Lupu a adaugat ca „aplicarea Legii 18 a fost facuta prost pentru a favoriza interesele personale ale clientelei politice, fidele primarului. Acum este destul de dificil sa descalcim itele dar sunt sigur ca in cateva luni va iesi totul la iveala, pentru ca au fost sesizate politia si parchetul”.

Dupa aproape sase ore de discutii in contradictoriu, acuzatii si dezvaluiri, primarul Neculai Ratoi a fost nevoit sa dea asigurari ca problemele ridicate de tarani vor fi rezolvate. „Incepand de luni, toate aceste cazuri o sa mearga in justitie pentru a anula titlurile de proprietate acordate abuziv”. Aceasta declaratie a fost evident, prompt sanctionata de fruntasii taranisti. Ei s-au interesat, vadit nedumeriti, de motivele pentru care sesizarile nu s-au rezolvat in noua ani si neincrezatori ca situatia va fi clarificata intr-o saptamana.

De remarcat faptul ca in timpul discutiilor, reclamatiile formulate i-au mai vizat, deopotriva si pe Mircea Zuzan, secretarul Primariei Pascani, banuit a fi autorul moral al multor ilegalitati si Laviniu Dragomirescu, juristul institutiei. Despre acesta din urma, prefectul Florin Vitan a precizat ca este „de rea credinta”, recomandand indepartarea lui din functie.
Adauga un comentariu