Actualitate

Deputatul Sorin Iacoban propune sanctiuni dure pentru cei care nu respecta imnul si steagul national al Romaniei

Publicat: 02 mart. 2016
1

Un parlamentar iesean a propus o initiativa legislativa legata de arborarea drapelului national. Deputatul social democrat Sorin Iacoban intentioneaza sa modifice Legea 75/1994, care reglementeaza modul de arborare a drapelului national, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei. In ultima perioada, in tara s-au inregistrat cazuri in care unele persoane sau structuri nu au respectat aceasta lege si au incitat la revolta. Practic, au fost arborate in mod ofensator drapele nerecunoscute de statul roman. Conform deputatului, din ce în ce mai des, în România se intoneaza imnuri ale unor organizatii sau ale unor organizari teritoriale, pe care România nu le recunoaste. Astfel, parlamentarul vrea sa aduca modificari ale legii, pentru inasprirea pedepselor celor care ofenseaza insemnele de stat ale Romaniei.

„La festivitatile ocazionate de desfasurarea unor evenimente sportive sau la unele festivitati organizate de unele autoritati locale, se intoneaza imnuri apartinând altor state sau imnuri apartinând unor organizatii regionale care nu sunt recunoscute nici de România, nici la nivel international. La aceleasi evenimente apar, spre cinstire si onor, steaguri apartinand unor entitati care cer nerespectarea ordinii constitutionale sau eliminarea caracterului unitar al statului român din Constitutia Romaniei. Trebuie luate masuri urgente în dezvoltarea educatiei în ceea ce priveste cultivarea sentimentului national. În învatamântul liceal, nu se mai cânta imnul national la începutul programului zilnic, iar unele televiziuni românesti care emit pe teritoriul României nu au în grila de programe intonarea imnului national, aceeasi situatie înregistrându-se si în cazul statiilor radio românesti care emit pe teritoriul national”, a mentionat deputatul PSD Sorin Iacoban.

Practic, conform noului proiect de lege, imnul national se va intona „cu ocazia desfasurarii competitiilor sportive locale, nationale sau internationale desfasurate pe teritoriul national, indiferent de locatia de desfasurare a acestora. Imnul va fi intonat in locatiile de pe teritoriul national in care se desfasoara competitii sportive oficiale  la nivel local, national sau international si in care Romania este reprezentata de un sportiv, o echipa de club sau o selectionata nationala”. In plus, in articolul 8 din aceasta lege se prevede foarte clar ca: „in situatia in care odata cu drapelul Romaniei se arboreaza unul sau mai multe drapele de stat straine, recunoscute de Romania conform tratatelor internationale ori conform uzantelor diplomatice sau pe baza de reciprocitate, drapelul Romaniei se arboreaza astfel: a) cand drapelul Romaniei se arboreaza alaturi de un singur drapel de stat strain, drapelul Romaniei se va aseza in stanga, privind drapelele din fata; b) cand drapelul Romaniei se arboreaza alaturi de mai multe drapele de stat straine si numarul drapelelor este impar, drapelul Romaniei se va aseza in mijloc. Daca numarul drapelelor este par, drapelul Romaniei va fi asezat in stanga drapelului impreuna cu care ocupa centrul, privind drapelele din fata.
 
Este interzisa arborarea alaturi de drapelul Romaniei a drapelelor care nu reprezinta un stat recunoscut de Romania sau a drapelelor unor regiuni  de pe teritoriul national sau din afara teritoriului national, regiuni care militeaza pentru segregare teritoriala sau pentru incalcarea ordinii constitutionale. Toate drapelele de stat care se arboreaza vor avea dimensiuni egale si vor fi amplasate la acelasi nivel”. De asemenea, parlamentarul social-democrat considera ca trebuie luate masuri urgente in dezvoltarea educatiei in ceea ce priveste cultivarea sentimentului national. Practic, Sorin Iacoban propune ca imnul national sa fie intonat la inceperea cursruilor si la liceu, nu doar in invatamantul destinat claselor 1-8. „In invatamantul liceal nu se mai canta imnul national la inceputul programului zilnic, iar unele televiziuni romanesti care emit pe teritoriul Romaniei nu au in grila de programe intonarea imnului national, aceeasi situatie inregistrandu-se si in cazul statiilor radio romanesti care emit pe teritoriul national”, spune deputatul PSD de Iasi, Sorin Iacoban.
Acest proiect de lege propune si niste masuri de sanctionare a celor care nu respecta imnul national sau steagul Romaniei. „Pe teritoriul Romaniei este interzisa intonarea unor imnuri apartinand unor state terte nerecunoscute de Romania, sau apartinand unor regiuni de pe teritoriul national sau din afara teritoriului national ori a oricaror entitati care militeaza pentru segregare teritoriala sau incalcarea ordinii constitutionale”, a mai anuntat deputatul PSD.Comentarii
 • Din nou se vede ca dl deputat Sorin Iacoban este de departe unul din cei mai activi deputati ai comunitatii iesene si vine iarasi cu o noua initiativa legislativa utila romanismului. Sustinem si aceasta initiativa si altele in interesul Romaniei. Este bine ca si noi cei din Molddova sa arboram drapelul ROMANIEI si la noi acasa cum fac multi din concetatenii nostri din Adeal.

 • Felicitari ! Spre deosebire de asa- zisii reprezentanti ai Iasului in Parlament, domnul de mai sus chiar isi da interesul pt. tara ! Inca o data, felicitari sincere !
  PeNaListii hateri sa-si bage ceva in dos !

 • Felicitari! Intradevar, o initiativa laudabila care merita a fi pusa in aplicare! Sorin a dovedit inca o data, ca este un patriot adevarat! Haide-ti cu totii, sa sustinem aceasta initiativa pentru a avea o Romanie asa cum ne dorim!

 • Domnule Sorin Iacoban, salut activismul dvs in Parlament fata de trantorii care dorm in scaune insa va sugerez sa va indreptati obiectivele catre ieseni, catre cei care v-au votat ca sa ajungeti acolo. Sunt probleme mult mai importante decat drapelul si imnul in aceste vremuri in care lumea moare de foame, de boli, de lipsa de medicamente, de indolenta si nepasare. Va puteti lupta de exemplu pentru autostrada, pentru rezolvarea semaforizarii proaste a orasului, pentru locuri mai multe la gradinite, pentru parcuri mai multe si mai curate, pentru strangerea cainilor vagabonzi, pentru siguranta cetatenilor, pentru locuri de parcare, pentru salarii si pensii indestulatoare. Dupa ce le vom rezolva pe acestea, va asigur ca impreuna cu toti cetatenii orasului ne vom ocupa si de drapel si de imn și de ce veti dori dumneavoastra.

 • Consider ca aceasta initiativa este laudabila. Asistam din ce in ce mai des la numeroase acte de sfidare la adresa simbolurilor nationale romanesti.

 • Un ***** de om e acest Iacoban, ne intoarcem in comunism cu de-al de astia… unde e dreptul la exprimare libera ? Idei multe si proiecte ca doar e campanie electorala.

 • Dle draga Leon, inainte de a pune fraza pe care ai exprimat-o ar fi fost util sa fi prezentat o initiativa de a dumitale pe care ai promovat-o, ai implementat-o si apoi sa vezi rezultatele. Este usor azi sa denigram, sa ne dusmanim cum ne-a invatat dl Base… dat este mult mai dificil de construit un proiect si dus la capat. Dl deputat Iacoban a avut mai multe proiecte legislative si finalizate cu brio, arat un singur ex. cel cu sah-ul in scoli. Tot mai multi ieseni sustin initiativele si actiunile lui Sorin Iacoban. Succes pe viitor dle deputat Iacoban!

 • Domnule Cumsecade Iesean, ati uitat alta mare propunere a domnului IACOBAN SORIN AVRAM.
  Este vorba despre marele proiect cu portul fluvial de pe Bahlui din zona Tudor Vladimirescu, un proiect esential pentru orasul nostru. In rest numai de bine, trompetele rasuna! SHALOOOOM!

  • Port fluvial pe Bahlui ??!! De ce nu canal Dunare – Valea Seaca ? Sau feribot catre Cicoarei sa nu mai ocolim prin Galata. Merge si o telegondola CUG-Tesatura-Metalurgica-Tehnoton-Ceramica ca si asa au ramas doar stalpii de ele.
   Sunteti dusi cu pluta !!! Ce face campania electorala din mintile oamenilor…

 • Iar s-a trezit prostalaul asta vorbind !
  Dinozaurul asta pana la alegeri mai poate face ceva si pentru iesenii lui ? sau doar labareala de asta ieftina produce creierul lui ?
  Ce cauta ani.malul asta sa reprezinte cetatenii Iasului ?
  Cine mama naibii il mai alege pe boulanul asta ?

 • Ar trebui ca noua lege…pe care o susțin în totalitate….să de-a dreptul arbitrului…sau reprezentanților echipelor participante să solicite întreruperea partidei sau nejucarea ei dacă nu se intonează imnul național sau se aduc injurii în momentul intonării imnului!!!!

Adauga un comentariu