Actualitate

Deputatul Sorin Iacoban ii cere lui Daican Ciolos sa salveze educatia din Romania

Publicat: 22 iul. 2016
1
Deputatul iesean Sorin Iacoban i s-a adresat premierului Dacian Ciolos, solicitandu-i acestuia sa realizeze o rectificare bugetara in cel mai scurt timp, pentru a putea acoperi necesarul de finantare al Ministerului Educatiei pentru perioada ramasa pana la finalul anului 2016. Iata, mai jos, ce a spus deputatul iesean.
„Va solicit imperativ aceasta, domnule prim-ministru, avand in vedere ca insasi domnia voastra ati declarat in data de 9 mai in Parlamentul Romaniei ca Educatia este o prioritate pentru Guvern in acest an si pentru ca sunt de parere ca educatia trebuie sa fie in centru prioritatilor oricarui executiv, aceasta in contextul unor modificari legislative recente care pot produce dezechilibre bugetare considerabile la nivelul Ministerului Educatiei. In primul rand, am in vedere faptul ca recent a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta nr. 20/2016, care isi propune sa stabileasca o grila de salarizare cu valori nominale ale salariilor din educatie, pentru eliminarea inechitatilor existente. Ordonanta mai stabileste o crestere suplimentara de aproximativ 10% fata de restul functiilor a salariilor debutantilor. De asemenea, va fi reglementata si acordarea indemnizatiei pentru invatamantul special (15% din salariul de baza), a gradatiei de merit (25% din salariul de baza), a indemnizatiei de diriginte (10% din salariul de baza) si a cuantumului compensatiilor tranzitorii pentru personalul didactic de predare, de conducere, indrumare si control. Tot astfel, personalul care detine titlul stiintific de doctor beneficiaza de venituri de baza mai mari cu 15%, daca isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detine titlul.
Demersul este binevenit insa nu are acoperire bugetara si de aceea va solicit public sa efectuati rectificarea bugetara, ce in conditiile acestea apare ca indispensabila, pentru a putea fi implementate prevederile ordonantei, asa cum au fost ele adoptate. De asemenea, intrarea in vigoare a Legii 85/2016 privind plata diferentelor salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011 va necesita eforturi financiare semnificative, care nu pot fi sustinute cu actuala structura a bugetului Ministerului Educatiei. In logica aceasta trebuie sa priviti si proiectia bugetara pe anul urmator avand in vedere ca sistemul de educatie are numeroase probleme care au devenit deja cronice si care, pe termen lung, ameninta sa afecteze buna dezvoltare a societatii. Inca din perioada guvernarii Ponta statul a facut eforturi pentru a creste treptat salariile cadrelor didactice, insa aceste cresteri salariale nu au fost insotite si de cresterea corespondenta a bugetului alocat intregului sistem de educatie. S-a ajuns astfel ca ponderea salariilor sa se apropie de valoarea totala a bugetului unei unitati de invatamant, de cele mai multe ori, in practica, nemairamanand bani aproape deloc pentru celelalte investitii necesare institutiei, in infrastructura sau in dezvoltarea elevilor si a studentilor.
Trebuie de asemenea, domnule prim-ministru, sa aveti in vedere la alcatuirea bugetului pe anul urmator ca in Romania rata abandonului scolar este la cel mai ridicat nivel din UE, ca discrepantele intre rural si urban in privinta conditiilor materiale si a calitatii actului de educatie sunt coplesitoare, ca avem 60.000 de profesori si 200.000 de elevi navetisti pentru care nu toate autoritatile locale pot sustine decontul (chiar si partial) si ca dreptul la educatie gratuita este un drept constitutional, iar manualele elevilor de clasa a XI-a si a XII-a trebuie sa fie asigurate in integralitate de stat. Va solicit, asadar, sa prioritizati in termeni concreti educatia si sa oferiti cadrul necesar pentru imlpementarea efectiva a masurilor dispuse de chiar Guvernul dumneavoastra, suplimentand bugetul Ministerului Educatiei in cel mai scurt timp posibil, pentru ca acesta sa poata acoperi intreg necesarul de cheltuieli pentru a doua parte a anului curent”, a spus deputatul Sorin Iacoban.Comentarii
 • Ăsta facea combinații cu locuri de cămin în campusul TUDOR VLADIMIRESCU din Iași..și acuma e mare politician….

  Aștia ajung în partide..combinatorii de pe băncile facultăților..de la directiile studențești.

 • Felicitari domnule deputat, pentru atitudinea ferma si coerent manifestata!
  De astfel de reprezentanti are nevoie societatea noastra.
  Sper ca in viitoarea legislatura sa fie cati mai multi alesi care sa va urmeze exemplul. Succes!

 • Demagogie si disperare, un deputat propulsat de nichita, limitat, corupt , tartor de camine studentesti si afaceri cu spatiile din tudor, tolerat de giurma, acum mare sforar prin primarie unde trage sfori si invarteli dubioase , terorizand directorii si sefii de servicii…Preocuat de educatie? praf in ochii iesenilor.

 • mai madalin(cap porcin)_ nu te-ai mai saturat sa lingi funduri;pai bai pitifelnicule cine l-a impiedicat pa mamelucul asta sa ceara asta pina acum,nu cind i se termina mandatul,de ce nu i-a cerut pacaliciului de L.POP cind era ministrul invatamintului si care era din ograda lui din psd; mai bine sa aiba grija ca se apropie cazarile studentilor din tudor si poate mai face si el un ban sa se realeaga deputat;votati soldovenilor pokemonul.

 • Suntem un grup de sustinatori. Ne-a ajutat cu promovarea Legii 85/2016. Actualul Guvern nu se grabeste sa aprobe Normele de aplicare. PSD-ul poate sa zgaltaie putin Guvernul si sa aplice Legea 85/2016, aprobata de Parlament si de Presedinte, aparuta de aproape trei luni in Monitorul Oficial. Este o lege ce reglementeaza o problema de discriminare in invatamant, dupa opt ani si va fi finalizata dupa alti cinci ani.

 • Felicitari dle deputat! Asa cum am mentionat si cu alte prilejuri dl deputat este cel mai activ si competent parlamentar de Iasi. Dorim asemenea parlamentari si in viitorul parlament dar sa fie mai putini!

 • Fiul securistului MR Iacoban moare de dragul invatamantului . Sa o invete pe curva lui idoata Luminita Munteanu , zootehnista de la Dac ,sa scrie mai intai

  • Dle cu anonimatul de Sf. Petru, rog sa va documentati riguros ca dl Sorin Iacoban NU este ruda cu MR Iacoban, deci nici fiul. Este usor de etichetat pe cineva dar mai greu sa faci ceva util cum incearca dl deputata Sorin Iacoban. Dle Sf. Petru sa ai o zi binecuvantata!

 • Legea salarizarii unitare e un mare fas! Nu rezolva nimic. Profesorii raman, in cel mai bun caz, cu acelasi salariu, desi e posibil ca acesta sa scada. Salariile din grila de salarizare sunt veniturile brute din care se scade impozitul, se retine CAS, PENSII,.. si se obtine un salariu aproape de cel existent. Gradatii de merit au foarte putine persoane si nici dirigentie nu are toata lumea. Nu inteleg de ce sa se plateasca doctoratul in invatamantul preuniversitar daca acesta nu este necesar? Cine face doctorat ar trebui sa caute un loc de munca in care sa se ceara acest lucru si sa fie platit corespunzator.

 • Domule deputat, dacă nu mai sunt bani pentru educație propuneți următoarele:
  1. Scăderea numărului de locuri la facultăți și concentrarea acestora în 5-6 centre mari universitare,
  2. Concentrarea liceelor în marile orașe și desființarea liceelor și școlilor profesionale din mediul rural (multe înființate pe criterii politice). În marile orașe se închid școli, infrastructura acestora se degradează, aici este concentrată industria României;
  3. Creșterea importanței acordată liceelor tehnice și școlilor profesionale în detrimentelor liceelor teoretice care monoplizează mari resurse cu rezultate iluzorii, nesustenabile. Dacă nu se produce nimic, de unde vreți bani;
  4. Prin redistribuirea acestor fonduri se pot susține toți elevii care abandonează școala.

 • Domule deputat, dacă nu mai sunt bani pentru educație propuneți următoarele:
  1. Scăderea numărului de locuri la facultăți și concentrarea acestora în 5-6 centre mari universitare,
  2. Concentrarea liceelor în marile orașe și desființarea liceelor și școlilor profesionale din mediul rural (multe înființate pe criterii politice). În marile orașe se închid școli, infrastructura acestora se degradează, aici este concentrată industria României;
  3. Creșterea importanței acordată liceelor tehnice și școlilor profesionale în detrimentelor liceelor teoretice care monoplizează mari resurse cu rezultate iluzorii, nesustenabile. Dacă nu se produce nimic, de unde vreți bani;
  4. Prin redistribuirea acestor fonduri se pot susține toți elevii care abandonează școala.

 • Domnule deputat,
  Raspundeti concret, in ce faza este acum Legea 85/2016? In 2015 PSD-ul a plimbat-o mult, iar guvernul Ponta nu si-a dat avizul, desi cele doua Camere se pronuntasera! Faceti macar de acum incolo ceva!

 • ESTI UN NERUSINAT ,TI-O SPUNE UN OM DE 77 ANI .PANA ACUM CE AI FACUT DE CE N-AI CERUT GUVERNELOR POLITICE SA FACA ORDINE IN INVATAMANT IN SANATATE ACUM CAND SE APROPIE NOILE ALEGERI CLAMPANESTI SI TU SA FII AUZIT SI VAZUT ? NISTE NERUSINATI SUNTETI TOTI POLITICIENII .ITI RECOMAND SA CITESTI „PAMFLETUL MITOCANILOR” SI VEI VEDE CE SPUNE MARELE VADIM TUDOR NI S-A SCARBIT DE VOI NUMAI LA BUZUNARUL VOSTRU VA GANDITI LA NOI CEI SARACI ,CARE VOI NE-ATI SARACIT VA GANDITI NUMAI IN PRAG DE ALEGERI .RUSINE SA VA FIE .

Adauga un comentariu