Actualitate

Deputatul Sorin Iacoban cere masuri urgente in scandalul dezinfectantilor diluati din spitale

Publicat: 26 apr. 2016
1
Dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora dezinfectantele folosite in spitale sunt diluate, favorizand astfel infectiile intraspitalicesti, deputatul iesean Sorin Iacoban a solicitat o ancheta de amploare, intrucat aceasta practica, cel mai probabil generata chiar de distribuitori, din considerente economice, pune in pericol viata pacientilor. Iata, mai jos, ce a declarat deputatul iesean.
„Dragi colegi, asa cum am aflat din mass media ultimelor zile, infectiile intraspitalicesti sunt favorizate de calitatea indoielnica a dezinfectantilor folositi sau din cauza diluarii premeditate a acestora. Raportul anchetei jurnalistilor romani dezvaluie faptul ca dezinfectantii folositi in spitale au o concentratie mai mica decat cea standard de 3 pana la 9 ori. Diluarea acestor dezinfectanti este produsa de cele mai multe ori chiar de distribuitor, probabil dintr-un motiv economic care insa expune la un risc major vietile bolnavilor tratati in spitale, care oricum au deficiente ale aparatului imunitar, tocmai din cauza starii de sanatate precara. Procedura licitatiilor pentru aceste materiale de dezinfectare este una simplista si care nu ofera garantia produsului licitat. Intr-adevar, la licitatiile de profil distribuitorii sau producatorii de dezinfectanti prezinta ca probe mostre conforme, mostre care trec de filtrul calitatii standard al produsului, insa ceea ce se livreaza efectiv difera foarte mult de mostra prezentata. Nu intelegem de ce managerii de spitale, la preluarea produsului licitat, nu il supun unei verificari amanuntite care sa confirme parametri trecuti in caietul de sarcini si verificati cu ocazia analizei mostrei.
Nu intelegem de ce nici o institutie abilitata in domeniu nu s-a sesizat inca si nu verifica concentratia dezinfectantilor si conformitatea lor cu documentele de licitatie. Nu intelegem de ce romanii care se prezinta la unitatile spitalicesti trebuie sa fie supusi unui risc major de imbolnavire cu bacterii care au suferit mutatii, devenind aproape immune la orice schema de tratament cu antibiotic. Din ce cauza managerii din spitale nu manifesta rol activ in aceasta problema, nu putem sti cu adevarat. Pot fi si ei victimele unor angajati, proprii partasi la aceasta megaafacere, ori victimele unor presiuni fata de care nu pot rezista, sau pur si simplu sistemul medical romanesc este bolnav. Cu ce pret? Pretul platit este unul care ar putea pune in pericol siguranta nationala. In sistemul de sanatate public romanesc se trateaza si medicii, fie ei directori de spitale sau nu! Nu trebuie sa uitam ca, de nenumerate ori, medicii romani garanteaza rezultatul interventiei chirurgicale insa nu pot garanta evolutia pacientului post operator, tocmai din cauza dobandirii de infectii intraspitalicesti. Din ce cauza am ajuns in situatia de a fi pe primul loc din tarile Uniunii Europene la numarul de decese datorat infectiilor intraspitalicesti?Probabil din cauza deselor reforme din domeniul sanatatii, reforme soldate cu migrarea personalului medical de inalta performanta, reforme soldate cu inchiderea unitatilor medicale, reforme soldate cu suprasolicitarea medicilor si asistentilor, mereu supusi, din aceasta cauza, erorilor medicale.
Ce a facut Guvernul Tehnocrat? Guvernul Tehnocrat se razboieste cu pacientii, pe care ii cearta ca suprasolicita, in mod abuziv, sistemul medical. Guvernul tehnocrat a gasit solutia pentru criza financiara a sistemului renuntand la decontarea serviciilor medicale pentru 4100 de paturi numai in anul 2016, fara sa inteleaga faptul ca pacientii, de cele mai multe ori stau cate doi in pat, ca numarul de imbolnaviri si internari nu a scazut in ultimii 2 ani. Domnule prim ministru, ce se intampla cu dezinfectantii diluati? De ce nu sesizati chiar dumneavoastra institutiile abilitate ale statului care sa cerceteze aceste lucruri? Dragi colegi, situatia descoperita de jurnalistii din presa romaneasca trebuie sa fie un semnal de alarma pentru toata societatea romaneasca. Sistemul medical romanesc pare a fi sugrumat de operatiuni financiare in care profitul joaca rolul principal, in detrimentul integritatii si sanatatii romanilor.
In aceasta situatie, nu gresim daca afirmam ca exista elemente care sa ne conduca la concluzia ca Romania se confrunta cu un fenomen de iresponsabilitate majora din partea celor ce sunt numiti sa aibe grija de sanatatea noastra, a romanilor. Poate ca autoritatile statului ar trebui sa manifeste rol activ, pana cand situatia nu scapa de sub control. Statul roman are obligatia asigurarii unor conditii suficiente pentru ca toti cei ce apeleaza la sistemul public de sanatate sa poata sa se insanatoseasca sau sa isi amelioreze suferinta, ori aceasta inseamna ca in situatii de criza ca cea a dezinfectantilor neconformi folositi cu buna stiinta, statul are obligatia sa intervina de urgenta reclamata de situatia deosebit de grava care , din pacate se manifesta si a facut deja numeroase victime”.Comentarii
  • Bravo domnule deputat!!! Asa este. Lipsa de responsabilitate din partea multora!! Sper sa aiva ecou mesajul dumneavoastra si sa se sesizeze si organele competente pentru a verifica mai minutios lucrurile care pun in pericol vietile oamenilor.

  • Bravo domnule Iacoban se vede ca nu dormiti degeaba cateodata mai si visati ,o initiativa extraordinara,apropo gheorghiu laurentiu ce mai face nu mai vrea niste pavele ca tot are ***tea plina

  • ia-l ma pe iacoban cu reducerea TVA la apa si duceti-va acasa ba fratilor de va culcati, ca de la atata gandire ati obosit si v-a luat somnul pe amandoi.

Adauga un comentariu