Actualitate

Deputatul Sorin Iacoban cere Guvernului sa aloce mai multi bani Iasului

Publicat: 10 dec. 2015
1
Deputatul PSD de Iasi, Sorin Iacoban, a facut o declaratie politica in plenul Parlamentului in care acuza faptul ca actualul Guvern Dacian Ciolos considera Iasul ca o metropola de 2 lei. Primul ministru Dacian Ciolos a afirmat recent ca autostrada mentionata este de importanta majora pentru zona de nord – est, pentru a nu adanci si mai mult diferentele in ceea ce priveste dezvoltarea regiunilor  tarii. Mai mult, daca pentru sectorul Pitesti – Sibiu anunta ca sunt unele probleme, pentru sectorul Ungheni -Iasi –Targu Mures premierul Ciolos conchidea ca exista prevedere in Masterplan si, ca atare, in maxim 10 zile, se va putea prezenta un plan mai detaliat despre ceea ce se va putea realiza in acest sens. Astazi se implinesc zece zile de la declaratie si amanuntele anuntate de Ciolos se concretizeaza in realitatea, ca in Bugetului pentru 2016, nu sunt prevazuti nici macar 2 lei pentru autostrada. Aceasta inseamna ca prevederile din Masterplanul General de Transport al Romaniei se adeveresc si, ca la o veritabila prioritate, inceperea lucrarilor vor avea loc doar din anul 2022/2023 pentru segmentele 2 si 3, iar pentru primul segment, Ungheni – Iasi -Targu Neamt nefiind avansata nici macar o data pana acum. Iata mai jos declaratia politica integrala a deputatului Sorin Iacoban:
„Capitala Moldovei apare in ochii actualului Guvern ca o metropola in care investitiile trebuie sa mai astepte. Nu inteleg de ce iesenii si intreaga Moldova sunt pedepsiti de guvernul tehnocrat care ar fi trebuit sa se preocupe si de zona de nord – est a tarii. Am putea intelege aceste esecuri de inceput de guvernare daca, in cauza nu si-ar face loc minciuna. Am inteles de la doamna ministru a Finantelor Publice  ca trebuie sa muncim pe 2 lei. Dar daca analizam cum stau lucrurile cu proiectele  Iasului si a zonei de nord – est, nu numai ca ajungem la concluzia ca am fost invitati sa muncim pe 2 lei dar se pare ca actualii guvernanti ne trateaza ca pe niste cetateni de 2 lei. Evident, acest lucru nu se va intampla deoarece, domnilor guvernanti, Parlamentul este titularul suveranitatii poporului iar Guvernul este Executivul, adica institutia care trebuie sa puna in aplicare politicile Parlamentului. Am folosit expresia „minciuna a Guvernului” pe care inteleg sa o leg nemijlocit de obiectivul de infrastructura rutiera Ungheni – Iasi – Tirgu – Mures. Domnul Prim – Ministru Dacian Ciolos a afirmat recent ca autostrada mentionata este de importanta majora pentru zona de nord – est, pentru a nu adanci si mai mult diferentele in ceea ce priveste dezvoltarea regiunilor  tarii. Mai mult, daca pentru sectorul Pitesti – Sibiu anunta ca sunt unele probleme, pentru sectorul Ungheni -Iasi –Targu Mures domnul Ciolos conchidea ca exista prevedere in Masterplan si, ca atare, in maxim 10 zile, se va putea prezenta un plan mai detaliat despre ceea ce se va putea realiza in acest sens. Astazi se implinesc zece zile de la declaratie si amanuntele anuntate de domnul Ciolos se concretizeaza in realitatea, ca in  Bugetului pentru 2016, nu sunt prevazuti nici macar 2 lei pentru autostrada.
Aceasta inseamna ca prevederile din Masterplanul General de Transport al Romaniei se adeveresc si, ca la o veritabila prioritate, inceperea lucrarilor vor avea loc doar din anul 2022/2023 pentru segmentele 2 si 3, iar pentru primul segment, Ungheni – Iasi -Targu Neamt nefiind avansata nici macar o data pana acum. Cum puteti raspunde celor 74 de parlamentari care au sustinut Autostrada Est – Vest printr-o scrisoare deschisa adresata Guvernului Romaniei ca, proiectul autostrazii este prevazut a fi inceput/revizuit abia in anul 2021? Cu alte cuvinte nu veti face nimic si va veti continua politica mincinoasa asumata de fostul ministru al Transporturilor care ne-a pus pe ganduri pe toti cetatenii din regiunea de nord-est a tarii cu un raspuns batjocoritor la una din interpelarile adresate,: „Fata de cele mentionate si in conformitate cu strategia de implementare a Master Planului de Transport, va informam ca nu se constata nici o intarziere cu privire la calendarul de implementare pentru autostrada Targu Mures –  Iasi  – Ungheni”. Domnule Prim Ministru, faptul ca va autodeclarati tehnocrat nu reprezinta un scut de intangibilitate. Una promiteti acum 10 zile si apoi va repliati  dupa un Masterplan care si-a propus sa trateze cu indiferenta populatia Iasului si a intregii zone de est!
Nu este bine, domnule Prim – Ministru, deoarece Guvernul, in afara acestui proiect a ramas cu mai multe restante importante fata de Iasi. Avem nevoie de spital regional de urgenta iar dumneavoastra nu spuneti nimic, doar promiteti un centru regional pentru tratarea arsilor. Oare veti proceda la fel ca si in cazul autostrazii? Avem nevoie de varianta ocolitoare a Municipiului Iasi – varianta de trafic usor – pentru care astept si acum un raspuns de la Ministerul de resort, la 3 luni dupa depunerea interpelarii. Veti proceda la fel si cu acest obiectiv de infrastructura? Avem nevoie de fonduri pentru reabilitarea Spitalului C.I.Parhon si pentru reabilitarea Spitalului Clinic de Recuperare, unitati medicale care deservesc toata Moldova. Oare ne veti amana si cu privire la aceste obiective? Avem nevoie de fonduri pentru reabilitarea a 60 de unitati scolare din Municipiul Iasi, unitati care trebuie incluse rapid in programe de consolidare si reabilitare deoarece Iasul este un punct rosu pe harta seismica a Romaniei. Avem nevoie de sustinere pentru o noua etapa din programul A.N.L.- locuinte pentru tineri – deoarece Iasul este un pol regional, o aglomeratie urbana importanta determinata si de faptul ca suntem un oras universitar cu rezultate deosebite, fapt pentru care tinerii, dupa ce termina studiile ar opta pentru stabilirea domiciliului in municipiul Iasi.
Si pentru ca suntem un oras cultural avem nevoie de un efort minim din partea dumneavoastra in ceea ce priveste trasferul cinematografelor din Iasi aflate in stare de degradare sau aproape de colaps, din proprietatea privata a statului in proprietatea publica a unitatii administrativ – teritoriale Iasi, pentru a putea gestiona mai bine situatia acestor edificii fundamentale pentru metropola noastra. Vedeti, domnule Ciolos, multe sunt problemele cu care se confrunta Iasul, iar taierea lui de pe harta bugetului de stat este un lucru total iresponsabil. Ma voi lupta ca orasul care m-a format si m-a crescut sa nu fie tratat ca un oras de mana a doua de actualul Guvern deoarece aceasta este o nedreptate la adresa tuturor iesenilor. Domnule Prim – Ministru, sper sa reconsiderati politica Executivului fata de capitala Moldovei si sa respectati promisiunile facute deoarece, prin aceasta, nu dati satisfactie politicienilor ci aratati respect fata de oamenii care si-au pus increderea intr-un Guvern de tehnocrati”.Comentarii
  • Ce respect, coana? PSD a fost la guvernare vreo 20 de ani in ultimii 25, ce-a facut pentru regiune? Cine l-a oprit pe nea’ Iacoban sa ceara autostrada Iasi – Tg Mures in ultimii ani?

   • Mai Bobonete, daca nu cumosti istoria recenta a Romaniei si ce partide au fost la putere, te rog stai jos. Ai nota 2. PSD nu a fost 20 de ani la putere. In ultimii 15 ani a fost doar 7 ani. Iar pe vremea lui Nastase se incepuse autostrada Behtel negociata la doar 2 md euro. Si erau in program ca pana in 2008 sa inceapa si alte autostrazi in Romania. Dar lumea a votat Alianta DA si o sleata de hoti si criminali, lacuste infometete de bani, au distrus acele proiecte ca au mirosit ca rost de „cascaval”. Iar din 2012 pana acum s-au continuat proiectele incepute deja. Pe fonduri europene nu mai puteai demara investitii ca eram la final de ciclu bugetar european. Trebuia asteptat noul ciclu 2014-2020.Acum era vorba sa demareze acele studii de fezabilitate si lucrari la autostrazile din Masterplan cu o consistenta finantare europeana.

    • Iar Guvernarea Ponta alocase fondurile necesare pentru demararea santierelor si pentru cofinantarea necesara.Dar idiotii ca tine, care nu gandesc deloc, si cred ca tot ce zboara se mananca s-au trezit sa iasa in strada emotionati de o tragedie. Si deosebita lor inteligenta a dedus ca guvernul e vinovat. Proasta natie!

 • Ne mai trebuie inca 299 ca dumneavoastra si atunci ne vom alatura si noi aerului european, care, in momentul de fata, este rarisim la noi in tara.

  • Inca 299 ca el, care sa stea degeaba in parlament pe bani grei, iar cand e dat deoparte sa se planga de faptul ca nu s-a facut nicio investitie? Mai bine nu. Duca-se!

   • Am urmarit activitatea politica a dlui Iacoban si va pot contrazice. Dl. Iacoban a luat pozitie si impotriva ministrilor Fenechiu, Sova, Rus in ce priveste autostrada Iasi-Tg. Mures. Asa ca jos palaria. Avem nevoie de asemenea politicieni care fac eforturi si lupta pentru comunitatea pe care o reprezinta.

 • Ati vrut Guvern tehnocrat dragi tineri ieseni! Priviti rezultatul alegerii voastre!! Mai prost de atat nu se putea! Felicitari domnule Iacoban pentru toate initiativele si interpelarile. Daca ar fi toti deputatii ca dumneavoastra poate ca problemele Iasului s-ar rezolva mai repede!

   • Amice esti idiot. Aici nu e vorba sa se faca in doua luni autostrada. E vorba de alocari bugetare pentru inceperea studiilor de fezabilitate pentru ca apoi ulterior sa inceapa lucrarile. iar PSD-ul planificase pentru anul 2016 banii necesari. Dar guvernul „tehnocrat” dar cu vopsea PNL-PDL si cu puternice interese antinationale, a trecut pe linie moarta autostrada Est-Vest. Asa ca nu mai venii cu abureli. Ai sa vezi ca in curand va iesi lumea in strada sa il repuna pe Ponta premier.

  • Stiti cine a contribuit la amanarea unor proiecte de legi, atunci cand la putere erau PSD si guvernul sau?
   (De exemplu, legea recuperarii banilor luati de Boc de la profesori, care trebuia votata in 30 iunie ac.).

   Ha!…

 • Nu Iasul ca si metropola este de 2 lei, ci dumneavoastra domnule Iacoban impreuna cu ceilalti deputati si senatori ai Iasului sunteti de 2 lei.
  Acest lucru atesta cu certitudine faptul ca puterea de convingere a acestor alesi se ridica usor sub piciorul broastei.
  Lamentarile continue a acestui „deputat” de Cartier Studentesc, atesta impostura acestuia, neputinta sa si dorinta aproape animalica de a iesi cu orice pret ca paduchele in frunte visand la prostirea electorilor pentru a doua oara in anul electoral 2016 ! !

  • Nu va mai fi USL-ul sa ne prosteasca ca data trecuta !!!!
   Va reveni ca director de Campus Tudor Vladimirescu, unde si-a pastrat si acum locul caldut cu ajutorul d-lui Rector Giurma !

 • Hai sa fim seriosi, el nu a contribuit la asta.
  In contextul cand Iasiul a avut al doilea numar de parlamentari dupa Bucuresti, este o rusine sa vii si sa spui ca orasul si judetul este considerat de mana a doua.
  Toti parlametarii sunt vinovati ca Iasiul a ajuns o „metropola de 2 lei” ca au fost o clica dusa acolo sa se capatuiasca.
  RUSINE PRLAMENARILOR DE IASI PENTRU STAREA IN CARE A AJUNS IASIUL

 • Sa incepem cu transportul in comun??? si cel privat??? (autobuze vechi de peste 20 de ani si mizerie, ele sunt verificate cumva de cineva ??? sau e de domnul votca din depou?? ACUSICA si acest wiski de tudor are sa devina doctor, care habar nu are ce e scris in lucrare, aceea care e facuta prin „intimidare ” si numeni nu spune nimica. BAAAA care ati dat lu dascalu pamantul universitatii(ERAI IN COMISIE!!!). de ce nu se mai termina ceal scuipat de piscina care tot il fluturati in campanie??? BAA te mai tunzi cu bani imprumutati(pritenii stiu de ce). DA SUNTETI DE 2 LEI domnule betivan, nimic pentru IASI, nimic pentru noi din TATARASI, sunteti o rusine care prosteste pensionarii si face presiuni la presedintii de asociatie!!!

 • Vineri, 11 dec., ora 14, are loc discutarea bugetului; proiectul de lege 320/2015, referitor la recuperarea pierderilor salariale ale tuturor cadrelor didactice (problema de discriminare) o veti sustine?. Acest proiect a fost tergiversat din 2014 si in 2015. Comisia de invatamant din Camera, in care sunteti vice, a aprobat proiectul cu amendamentele secretarilor de stat de la invatamant si finante (care s-au impotrivit).
  Intrebare: intra la vot final in Camera anul acesta, sau se taraganeaza si in 2016?
  Puteti avea un rol hotarator!

 • Da…recunosc intre ce ce injura stilul nu al unor sustinatori PNL ci al unor membri PSD. Se pare ca oamenii se ataca intre ei…in lipsa de altceva. Mi se pare ca la butoane este Madama Ivancia Miha–cea care are un punct comun cu politia locala, este experta in saltele numai ca politia locala le verifica si madama le testeaza efectiv. Cumatra..lasa injuraturile ca esti cadru didactic si predai obiectul unde ai avut restanta vreo 5 examene-Impreunarea animalelor pare ca se cheama

 • Mihaela, si mie mi se pare ca iti recunosc stilul. Te-am invatat de atatea ori sa nu te bucuri de necazul altuia. Tu speri ca Iacoban sa nu mai fie pus de partidoi deputat ceea ce s-ar putea sa se intample deoarece va fi pus senator. In schmb pentru tine viitorul este sumbru, am auzit la Bucuresti ca actualul primar al Iasului ti-a pregatit un loc cald ( fierbinte ) nu pe lista de deputati ci la spatii verzi. Acolo va fi mai simplu pentru tine deoarece nu mai ai nevoie de saltea! Este deajuns o simpla patura !

 • Bravo, domnule Iacoban, sunteti printre putinii parlamentari care apara interesele iesenilor. Ar trebui sa faca front comun toti parlamentarii de iasi si sa faca amendamente la bugetul de stat in special cat priveste autostrada iasi- tg. mures si nu numai la acest capitol

 • Nimic nou sub soare, dl. AVRAM SORIN IACABAN a mai cerut si de la alte guverne si nu a obtinut nimic – inclusiv de la Pontolac. Si atunci au fost elogii multe de la coristii sai, in acelasi stil. Spera ca prin asemenea interventii mai puncteaza la capitolul imagine/activitate in ochii iesenilor. A mai avut si alte interventii fanteziste de la nazismul lui Iohannis pana la port naval pe Bahlui in Tudor Vladimirescu. Lumea s-a lamurit cu acesti gargaragii care ne vor binele. Sa ne lase!

 • a trebuie autostrazi?…n-au unde se plimba mertanurile chiaburanilor si mundrelor interesate de bani?…a-ti terminat de asfaltat strazile din cartierele Iasului?…tre sa mergem in tenisi pe strada nostra de frica sa nu stricam pantofii…dar cit a-ti guvernat in ani multi,ce-ati facut cu banii….multi de la Europeana,Guvern?,si de pe unde a-ti mai primit?…HA?

 • domnule Iacoban nu luați in seama mizeriile spuse de unii!!! In continuare dați dovada de seriozitate si implicare si astfel si țara asta va avea un alt viitor!!! Scăpați domnule de impostorii aia care influentează primarii dau mizerii in presa si care nu vor decât putere pentru a face abuz de ea!!! Pai ce patachina aia dei spune ivancia nu știe lumea cei cu ea?! Pai nu avea un an de partid si cerea funcții!!! Scăpați dom’le de astfel de persoane si veți vedea ca va fi mult mai bine!!! Sanatate si sa va trăiască si echipa!!

Adauga un comentariu