Eveniment-Social

Deputatul Petru Movila, solutie pentru criza francilor elvetieni

Publicat: 22 ian. 2015
1
Dupa ce criza francilor elvetieni a provocat nemultumiri si panica si in randul iesenilor, deputatul Petru Movila precizeaza faptul ca o directiva europeana i-ar putea salva pe cei care au credite in aceasta moneda. Mai exact, directiva permite consumatorilor sa-si converteasca contractul in lei. 
„Directiva 2014/17/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri rezidentiale prevede posibilitatea convertirii creditelor din valuta in moneda nationala cu o marja de maximum 20% in plus sau in minus fata de  valoarea la care s-a acordat creditul. Daca Guvernul Romaniei ar transpune in legislatia romaneasca aceasta directiva, asa cum oricum este obligat sa o faca, s-ar rezolva multe dintre problemele celor care nu isi mai permit sa plateasca ratele lunare. Directiva mai prevede si ca statele membre pot sa introduca dispozitii mai stricte in scopul de a proteja consumatorii.
Din pacate, devalorizarea leului  nu va face decat sa  creasca numarul celor care nu-si mai pot returna creditele sau o fac cu intarziere. Atunci cand te duci la banca si vrei sa iei un credit, banca iti explica faptul ca valoarea creditului nu trebuie sa treaca de 50 sau de 75 la suta din veniturile consumatorilor, in functie de banca. Insa, pe masura ce creditul se deruleaza, avem situatii in care ratele lunare ajung sa acapareze si 90 la suta din veniturile oamenilor, asa cum se intampla in cazul creditelor in franci elvetieni. Situatia mi se pare absurda si chiar daca conversia creditelor se va face raportandu-se la cursul de astazi, institutiile din domeniu ar trebui sa gaseasca o varianta ca ratele sa nu depaseasca un anumit nivel din veniturile unei familii”, a explicat deputatul Movila.Comentarii
  • Directiva 2014/17/UE…. prevede posibilitatea convertirii creditelor.
    Deci posibilitatea dar nu OBLIGATIA! Asa ca totul va fi la latitudinea bancilor..

Adauga un comentariu