Eveniment-Social

Deputatul Petru Movila participa la comemorarea masacrului de la Fantana Alba

Publicat: 01 apr. 2015
1
Aproximativ 50 de persoane, membri ai Organizatiei judetene a PMP Iasi, ai Societatii Culturale Plai Mioritic, ai Platformei civice Actiunea 2012, ai Societatii Stefan cel Mare, si ai Societatii Mihai Eminescu, au plecat astazi spre Fantana Alba, Ucraina, pentru a comemora 74 de ani de la masacrul din localitatea de langa granita cu Romania. La evenimente participa si deputatul iesean, Petru Movila.
„Dupa 74 de ani, numarul total al victimelor nu este cunoscut in intregime, intrucat o analiza pertinenta si concreta a acestui masacru nu a fost inca realizata. Putem spune, din nefericire, ca acesti romani au murit de doua ori, odata cu masacrul de pe 1 aprilie 1941, cat si odata cu politica uitarii promovata de comunismul romanesc. Consider ca trebuie facuta lumina in acest caz si de aceea sustin demersurile necesare infiintarii unei comisii de ancheta care reprezinta demersul necesar pentru recompensarea simbolica a familiilor victimelor”, a declarat deputatul Petru Movila, co-presedintele grupului parlamentar Prietenii Unirii – platforma unionista 2012.
La evenimentul din Ucraina vor participa si Eugen Tomac, presedintele PMP si Cristian Diaconescu, presedintele Fundatiei Miscarea Populara. PMP sustine infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta cu privire la evenimentele de acum 74 de ani. Tinand cont de faptul ca este obligatia statului roman sa elucideze aceast masacru si sa permita transmiterea memoriei, PMP propune constituirea unei Comisii pentru adevar cu privire la masacrul de la Fantana Alba din 1 aprilie 1941.  Lucrarile si concluziile comisiei nu vor avea implicatii penale, dar va identifica elementele constitutive ale evenimentelor sangeroase din 1 aprilie 1941.Adauga un comentariu