Actualitate

Deputatul Petru Movila: Care este brandul Iasului?

Publicat: 26 mai 2016
1
Deputatul iesean Petru Movila face un scurt bilant al valorilor cu care s-ar putea lauda iesenii. Acesta vorbespre despre institutiile simbol din oras care functioneaza la cota de avarie, despre elevii si studentii care abia asteapta sa paraseasca orasul, despre spitalele aproape pustii, dupa ce medicii si-au gasit locuri de munca mai bune peste hotare si despre fotbal, singurul sport in care se investeste. Iata, mai jos, bilantul trist facut de deputatul iesean.
„Cultura? Dar majoritatea institutiilor noastre simbol functioneaza la cota de avarie, iar multe cladiri istorice ale orasului vechi s-au degradat iremediabil. Am dat tarii si lumii intregi o pleiada de personalitati, dar ne putem lauda doar cu trecutul? Scoala? Dar tinerii nostri foarte bine pregatiti (elevi, studenti si absolventi) parasesc orasul imediat ce li se iveste o ocazie de a lucra in alta parte. Ce rost mai are o scoala buna daca generatiile tinere, scolite la Iasi, isi folosesc priceperea dezvoltand si imbogatind alte comunitati?
Sanatatea? Dar sute de medici remarcabili renunta la locurile de munca din spitatele iesene pentru a profesa in tari de pe toate meridianele planetei. Cum putem moderniza sistemul medical si ameliora starea de sanatate a populatiei, daca nu mai avem medici suficienti? Sportul? Dar in afara de fotbal, disciplina fara rezultate senzationale, se investeste foarte putin in celelalte sporturi. Avem voie sa ne laudam ca am fost capitala europeana a sportului, daca in Iasi nu prea se mai practica sportul de inalta performanta? 
In mod paradoxal, desi Iasul detine cel mai bun invatamant din tara, are o impresionanta traditie culturala, poseda cadre medicale exceptionale si a dat sportului o multime de talente, orasul nostru este aproape necunoscut in lume, sarac, izolat si ocolit! De 25 de ani, toate avantajele Iasului au fost transformate in dezavantaje, printr-o politica locala de descurajare a initiativelor locale de valoare si de denaturare a modelelor sociale. Care este brandul Iasului? Raspundeti domnilor candidati din PSD si PNL, candidati ai  partidelor care au condus Iasul atata amar de vreme!”Comentarii
Adauga un comentariu