Actualitate

Deputatul iesean Sorin Iacoban: „Sportul romanesc se apropie de colaps!”

Publicat: 07 mart. 2016
1

De la Tribuna Parlamentului, deputatul iesean Sorin Iacoban a facut o radiografie dura a situatiei sportului romanesc, inaintea Jocurilor Olimpice de la Rio, din vara acestui an. Deputatul PSD a facut un calcul al numarului de sportivi calificati pana acum la Rio, iar cifrele sunt cu adevarat horror. Astfel, fata de ciclul anterior, se preconizeaza o scadere a participarii cu 50% a sportivilor. In plus, federatiile se confrunta cu mari probleme in acest an olimpic. Federatiile care, de-a lungul timpului, au dat multe medalii tarii noastre, se confrunta cu mari probleme.

Daca Federatia de Gimnastica Artistica a oferit pâna în prezent 72 de medalii, acum sperantele  sunt minime, deoarece România a pierdut statutul de mare putere în acest sport. Canotajul, care a adus României glorie si 37 de medalii olimpice, abia daca mai califica câte un echipaj. Atletismul, cu 35 de medalii, este în prag de colaps cu privire la rezultatele sportive, iar luptele, cu 32 de medalii, pur si simplu aproape ca nu mai exista. Despre performantele olimpice se vorbeste doar la trecut, prezentului fiindu-i destinat doar stirile despre calificarea la Jocurile Olimpice.

Iata mai jos declaratia politica integrala a parlamentarului PSD de Iasi, Sorin Iacoban, cu tema „Sportul românesc se apropie de colaps!”

România este una din tarile cu traditie olimpica, participând din anul 1900 la toate editiile Jocurilor Olimpice de Vara, cu doar doua exceptii, 1932 si 1948. Participarile nu au fost nicidecum întâmplatoare si fara rezultate, România clasându-se în ierarhia generala pe locul 2 ca rezultate obtinute, la categoria tarilor care nu au organizat nicio editie a Jocurilor Olimpice de Vara.

Din pacate, începând cu ciclul olimpic 2004-2008, România nu a mai obtinut rezultatele cu care ne-am obisnuit, direct proportional, probabil, cu lipsa fondurilor alocate de Guvernele care s-au succedat la conducerea tarii. Doar talentul si munca nu s-au dovedit a fi de ajuns pentru a mentine stacheta ridicata. Astfel, daca în anul 1984, la Los Angeles, din calitate de unica tara din blocul comunist care nu a respectat hotarârea de boicotare a acelei editii a Jocurilor Olimpice, România a adaugat la zestrea sa 53 de medalii, începând cu ciclul olimpic 2004-2008, numarul medaliilor a scazut îngrijorator la 8 medalii în 2008 si 9 medalii în 2012.

Nu numai ca a scazut valoarea sportivilor care au participat la Olimpiada dar, a scazut îngrijorator si numarul sportivilor calificati. Astfel, fata de ciclul olimpic anterior, se preconizeaza o scadere a participarii cu 50% a sportivilor. Daca în luna decembrie 2015 aveam deja 30 de sportivi calificati, în luna martie, la zi, avem doar 35, desi Ministerul Tineretului si Sportului preconiza un numar minim de 50 de sportivi calificati. Conform declaratiilor presedintilor Federatiilor sporturilor olimpice, se estimeaza câstigarea unui numar de 8 medalii, fara sa reusim vreo îmbunatatire a rezultatelor sportive, desi de la bilantul slab din 2008 au trecut deja 2 cicluri olimpice.

Federatiile care, de-a lungul timpului, au dat multe medalii tarii noastre, se confrunta cu mari probleme. Daca Federatia de Gimnastica Artistica a oferit pâna în prezent 72 de medalii, acum sperantele  sunt minime, deoarece România a pierdut statutul de mare putere în acest sport. Canotajul, care a adus României glorie si 37 de medalii olimpice, abia daca mai califica câte un echipaj. Atletismul, cu 35 de medalii, este în prag de colaps cu privire la rezultatele sportive, iar luptele, cu 32 de medalii, pur si simplu aproape ca nu mai exista. Despre performantele olimpice se vorbeste doar la trecut, prezentului fiindu-i destinat doar stirile despre calificarea la Jocurile Olimpice.

Programul Olimpic de la Rio de Janeiro cuprinde 28 de sporturi si 41 de discipline olimpice, însa, din pacate, România nu a calificat nici macar un numar de sportivi egal cu numarul disciplinelor la care se va concura în Brazilia. Vorbim, din pacate, despre autoritati locale care cad victime legislatiei contradictorii si care platesc pentru îndrazneala de a finanta sportul de performanta.

Desi subsemnatul a amendat Legea de aprobare a OUG 2/2015, în sensul în care, autoritatile publice locale pot finanta cluburile sportive locale – nonprofit inclusiv cu cheltuieli de personal, Curtea de Conturi semnaleaza serioase probleme în ceea ce priveste folosirea fondurilor publice în sport, asta pentru ca Legea nu actioneaza retroactiv.

Suntem într-o tara în care se vorbeste despre sume nejustificate, despre scandalul pariurilor, despre denunturi în timp ce cluburile sportive scolare dispar din cauza lipsei de finantare.
Traditia noastra în disciplinele de drept nu recunoaste un drept al sporturilor, asemeni dreptului afacerilor. Avem foarte putini specialisti care sa cunoasca ansamblul de legi care constituie dreptul sporturilor.

Lipsesc cu desavârsire studiile de management sportiv din oferta educationala pusa la dispozitie de institutiile de învatamânt de profil. Însa, cea mai mare problema este lipsa de corelare între legislatia specifica domeniului sportului si legislatia în materia finantelor publice. Atât timp cât noi, ca unica autoritate legiuitoare a tarii, nu vom îndrepta conflictele pozitive între normele legale din legislatia sportului si normele legale din legislatia specifica domeniului finantelor publice, sportul românesc va ramâne în continuare fara finantare.

Dragi colegi, s-a întârziat prea mult cu actualizarea Legii Educatiei fizice si a Sportului, conform realitatilor actuale. Dispozitia legala curenta este una care nu mai raspunde realitatilor românesti, tocmai din aceasta cauza, consider ca un efort al nostru, al parlamentarilor, de stabilire a unui nou cadru legal si pentru domeniul sportului, este solutia urgenta în materie, pentru a se evita ca pe viitor, în loc sa vorbim despre campioni si medalii sa vorbim despre COLAPSUL sportului românesc”.
Sorin Iacoban, deputat PSD de Iasi
Comentarii
Adauga un comentariu