National

Deputatul Dan Bordeianu, trimis in judecata intr-un dosar cu prejudiciu de patru milioane de lei

Publicat: 06 aug. 2015
1
Deputatul Dan Bordeianu a fost trimis in judecata, de DNA, dupa ce societatea pe care o controla s-a angajat sa execute o serie de lucrari pentru alimentarea cu apa in Deleni, judetul Vaslui, care nu au mai fost finalizate sau au fost neconforme, cauzand un prejudiciu de patru milioane de lei.
Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) i-au trimis in judecata, joi, pe deputatul PSD Dan Bordeianu, pe Nicoleta Bordeianu si Mitica Ciobanu pentru complicitate la abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Vasile Zamfir, primarul comunei Deleni din judetul Vaslui, a fost acuzat de abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata, iar Ioan Melinte si Paul Andrei Dobrea de complicitate la abuz in serviciu si fals in inscrisuri oficiale. In fata judecatorilor vor ajunge si Parasca Bot pentru complicitate la abuz in serviciu si fals intelectual, iar Tanase Roman, viceprimarul comunei Deleni, si Sandu Dandes, secretar al comunei Deleni, pentru complicitate la abuz in serviciu.

Citeste si  ICCJ l-a trimis pe Andrei Chiliman la DNA

Potrivit rechizitoriului, in realizarea unui proiect avand ca obiect executarea, finalizarea si intretinerea lucrarii „Alimentarea cu apa si amenajare poduri si podete in localitatile Deleni, Zininca, Bulboaca”, au fost comise o serie de infractiuni de abuz in serviciu si fals, relativ la executarea si plata unor lucrari aferente proiectului, derulate in contextul perfectarii unui contract intre primaria comunei Deleni reprezentata de primarul Vasile Zamfir si SC Ecoloc SRL Husi, al carei administrator era Nicoleta Bordeianu, iar director Dan Bordeianu. Procurorii sustin ca, lucrarile finantate integral din fondurile publice, aveau ca finalitate imbunatatirea conditiilor de trai ale locuitorilor arondati unei arii rurale, prin oferirea posibilitatii alimentarii cu apa potabila a gospodariilor.
„Inculpatul Bordeianu Dan a participat din partea SC Ecoloc SRL, in calitate de director (calitate in care a semnat si un act aditional), la derularea lucrarilor mentionate anterior figurand ca delegat pe un numar de opt facturi fiscale emise de executant, care au fost introduse in circuitul financiar contabil si prezentate pentru plata primarului comunei Deleni, judetul Vaslui, inculpatul Zamfir Vasile, care, cu incalcarea atributiilor de serviciu, a semnat ca bun de plata 17 facturi fiscale si tot atatea ordine de plata. Ulterior, acestea au fost decontate, desi lucrarile nu au fost conforme cu proiectul si nu au fost finalizate, fiind prejudiciat astfel bugetul de stat cu suma de aproximativ 4.000.000 lei”, se arata in rechizitoriu.

Citeste si  Presedintele CJ, arestat pentru 30 de zile

Potrivit anchetatorilor, Ioan Melinte a semnat alaturi de primarul Vasile Zamfir si Nicoleta Bordeianu, administrator al SC Ecoloc SRL, situatiile de lucrari in baza carora s-a efectuat plata celor 17 facturi fiscale, iar in calitate de diriginte de santier a incalcat dispozitiile Legii 10/1995 privind calitatea in constructii, prin omisiunea deliberata de verificare si avizare a modificarilor aduse proiectului pe parcursul efectuarii lucrarilor, cu consecinta generarii in mod nelegal a unor costuri suplimentare din fondurile alocate de Guvern.
De asemenea, Parasca Bot ar fi a intocmit si semnat cele 17 ordine de plata ce au stat la baza achitarii celor 17 facturi emise de SC Ecolac SRL, iar Paul Andrei Dobrea si Mitica Ciobanu au participat din partea aceleiasi societati ca ingineri cu 7, respectiv 10 angajati in subordine la derularea lucrarilor ce nu erau conforme cu proiectul si nu au fost finalizate.
„Iculpatul Roman Tanase, in calitate de viceprimar al comunei Deleni si responsabil cu achizitiile publice, anterior intrarii pe ordinea de zi a intocmit raportul compartimentului de resort privind elaborarea proiectului de Hotarare pentru studiul de fezabilitate in vederea construirii aductiunii de apa in satele componente, prin care, pe langa notificarea intentiei studiului, a mentionat elemente de detaliu ale investitiei, precum valoarea proiectului, lungimea albiei dalate, tipurile, dimensiunile si pozitionarea podetelor si puntilor pietonale, etc. Elementele respective nu puteau fi cunoscute la acel moment decat de catre proiectant, care nu fusese inca angajat de catre beneficiar, primaria initiind demersuri in sensul aprobarii prin Hotarare de Consiliu Local a efectuarii studiului de fezabilitate, care apoi urma a fi aprobat potrivit legii, cu consecinta demararii ulterioare a procedurilor statuate de O.G. nr. 7/2006”, se mai arata in documentul citat.

Citeste si  Adomnitei nu are dreptul sa se apropie de CJ Iasi. Mai bine ar demisiona

Conform procurorilor, Sandu Dandes, in calitate de secretar al comunei Deleni, a contrasemnat mai multe documente, „sprijinind astfel emiterea unor hotarari de consiliu local nelegale, cu efectul perfectarii contractului evocat si plata nelegala a sumelor de bani aratate, in lipsa contraprestatiilor impuse de act si legea aplicabila”. Anchetatorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile si mobile apartinand inculpatilor. Dosarul va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.Adauga un comentariu