National

Deputatii au aprobat modificarea Codului Silvic

Publicat: 25 feb. 2015
1

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de modificare a Codului Silvic initiat de parlamentari PSD, reprezentantii PNL criticand prevederile acestui proiect, iar Victor Ponta a afirmat ca Romania are nevoie de aceasta lege.

Deputatii au aprobat acest proiect cu 208 voturi pentru, 97 impotriva si 27 abtineri.

„A fost un efort de aproape doi ani pentru ca la Guvern si apoi in Parlament sa fie adoptat acest Cod Silvic de care Romania avea nevoie.Interesele private ale marilor companii neromanesti care exploateaza in mod excesiv lemnul in Romania si-au gasit din pacate reflectarea si in Parlament si de aceea avem si voturi contra”, a afirmat premierul Victor Ponta.

Citeste si Actiune pentru combaterea taierilor ilegale de paduri in judetul Iasi

Deputatul UDMR, fost ministru al Mediului Attila Korodi a declarat ca se poate si mai bine si ca se incheie o procedura care era in Parlament de trei ani. „Sunt convins ca aceasta modificare a Codului Silvic va putea sa protejeze padurile Romaniei daca vor veni si actele normative de implementare. Punem capac monopolurilor mari in domeniul prelucrarii lemnului, in sfarsit reusim sa directionam materie prima pentru companii mici si mijlocii”, a spus Korodi.

Deputatul PNLTinel Gheorghe a afirmat ca sunt aspecte contradictorii in continutul legii, care vor crea probleme de aplicare.

Deputatul PNL, fost ministru al Mediului Lucia Varga a declarat ca Romania avea nevoie de un cod silvic europene in care sa fie protejata padurea si sa se dea drept de preemptiune agentilor economici din industria de prelucrare a lemnului si sprijin pentru proprietari. E a spus ca premierul a fost de acod initial cu acest lucru, insa apoi s-a razgandit. „Ma intreb oare ce la facut sa renunte la acele principiipe care le-am agreat, Oare sa fie interese de partid?”, a afirmat retoric Lucia Varga.

Proiectul prevede, printre altele, ca valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de catre operatori economici atestati.

Citeste si Stenograme. Paltin Sturdza catre Ceteras: Cand e vorba de spaga sunt toti la fel. Orice

Astfel, un operator/grup de operatori economici poate cumpara la licitatie sau negociere, dupa caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale, sub forma de lemn rotund fasonat la drum auto, doar in cazul in care asigura prin capacitatea proprie procesarea a cel putin 40% din materialul lemnos achizitionat.

Proiectul mai stabileste ca suprafata maxima care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzand constructia, accesul si imprejmuirea, este de maximum 250 metri patrati in cazul proprietatilor forestiere mai mari de 5 ha si de maximum 5% din suprafata proprietatii forestiere, dar nu mai mare de 200 m patrati, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica de 5 ha.

Accesul public in fondul forestier national cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu exceptia activitatilor sportive, de recreere si turism, care se pot practica numai cu acordul seful ocolului silvic, in cazul administrarii, proprietarului, cu avizul sefului ocolului silvic, in cazul asigurarii serviciilor silvice

Un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, in baza actelor de punere in valoare autorizate la exploatare si exploatate la nivel national, indiferent de forma de proprietate.

Alte articole stabilite de deputati prevad ca pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior se stabileste anual, prin hotarare a guvernului, la propunerea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.

Citeste si Tot mai multi sateni sunt amendati pentru ca taie ilegal padurile din judet

Camera Deputatilor este for decizional.

In 2 octombrie 2013, proiectul unui noului Cod silvic a fost adoptat de guvern, cu prevederile anuntate de fostul ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, insa acest proiect a fost respins in Parlament.

Apoi, mai multi deputati PSD au initiat un nou proiect de Cod silvic.
Comentarii
Adauga un comentariu