Actualitate

Demascarea fraudei grosolane pusa la cale de Rosia Montana Gold Corporation si Ministerul Culturii

Publicat: 22 oct. 2013
1
Pe 22 octombrie, un executor judecatoresc a mers la Institutul National al Patrimoniului (INP), din subordinea Ministerului Culturii, si l-a obligat sa prezinte protocolul din 2011 prin care Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) promite sa dea 70 de milioane de dolari Ministerului, dintre care 60 de milioane sunt conditionate de obtinerea autorizatiei finale pentru inceperea proiectului minier.
„Va spun care sunt problemele documentului: este semnat cu delegatie in numele fostului director general. Persoana care a semnat aici, Mihaela Petrescu, fosta directoare economica, nu avea delegatie in momentul acela. E un FALS. Pe avocata care a avizat acest protocol am concediat-o. Tot ea a spus conducerii sa nu faca public protocolul. Vedeti ca aici sunt niste clauze aberante. ABERANTE. Deci acesta este un protocol care din punctul meu de vdere este ilegal si abuziv, fapt pentru care si fostul director a fugit cand a trebuit sa il semneze. Nu va ganditi ca persoana care semnat aici a facut-o asa…”, a spus directorul actual al INP, Alexandru Muraru, care spune ca protocolul este abuziv si a fost semnat ilegal.
Protocolul stabileste conditiile in care INP ar fi primit bani de la RMGC, pe baza unui contract ulterior. Dar contractul acela nu exista, spune Muraru. Actualul director declara ca Institutul nu a primit pana acum nici un ban de la compania canadiana. Proiectul RMGC prevedea oricum plata a 25 milioane de dolari catre Ministerul Culturii, protocolul asta ar fi fost practic un supliment, potrivit casajurnalistului.ro.
Documentul a fost obtinut dupa ce doua asociatii (ActiveWatch si Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei) au dat in judecata Institutul National al Patrimoniului si au castigat printr-o decizie definitiva si irevocabila a Tribunalului Bucuresti dreptul de a avea acces la informatia de interes public. Contactat telefonic de reporterii Buna Ziua Iasi, Mihai Toma, coordonatorul ActiveWatch, a fost la INP pentru a solicita lamuriri in legatura cu protocolul ilegal semnat intre Ministerul Culturii si RMGC.Comentarii
  • In urma cu, chiar, 13 ani a aparut, pentru specialisti, evident ca descarcarea de sarcina arheologica nu poate fi decat ilegala. Era clar, de pe atunci, ca doar printr-o teribila coruptie poate fi promovat acest proiect antinational.

Adauga un comentariu