Actualitate

Declaratii surprinzatoare ale ministrului Educatiei, Remus Pricopie, la Iasi – FOTO, VIDEO

Publicat: 24 ian. 2014

@ Ieri, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a fost prezent la Iasi @ Pe langa faptul ca a luat parte la manifestarile dedicate aniversarii a 186 de ani de la întemeierea Colegiului National, demnitarul a avut o ampla intrevedere cu reprezentantii USLIP, cel mai important organism sindical din judet @ De asemenea, Pricopie a avut amabilitatea de a acorda un interviu reporterilor BUNA ZIUA IASI @ Urmariti, pe www.bzi.ro, raspunsurile interesante ale acestuia despre probleme spinoase din educatia romaneasca

Ieri, actualul ministru al Educatiei Nationale a avut o intalnire de peste o ora cu liderii Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) – filiala Iasi. Acestia au abordat o serie de aspecte ce tin de realitatile educationale locale si nationale, dar si de proiectul de reconversie profesionala pentru cadrele didactice. Astfel, presedintele USLIP, Laviniu Lacusta, i-a solicitat sprijinul in dezvoltarea programului de studiu prin care cursantii pot obtine o a doua diploma de licenta, dupa minim trei semestre, daca studiaza la o facultate din acelasi domeniu fundamental cu prima facultate absolvita, respectiv minim patru semestre, daca domeniul fundamental de studiu difera. Concret, la sfarsitul studiilor de conversie profesionala, incheiate cu un examen de absolvire, profesorii vor putea preda in scoli si licee noua disciplina studiata. Demnitarul a dat asigurari ca va sustine un asemenea lucru si ca va incerca obtinerea de fonduri europene pentru concretizarea acestuia.

„Sustin colectarea fondului scolii si al clasei”

Remus Pricopie a acordat un interviu si reporterilor BUNA ZIUA IASI (BZI). Acesta a abordat o serie de teme ce tin atat de realitatile sistemului de invatamant preuniversitar local, cat si national. Astfel, au fost discutate elemente legate de introducerea Codului de Etica, decontul navetei profesorilor, situatia legata de colectarea fondului clasei si al scolii, dar si despre recentele masuri adoptate in privinta modificarii Legii Educatiei Nationale (LEN). „In primul rand, as vrea sa va spun ca eu sustin colectarea fondului scolii si al clasei, atat timp cat se face legal si la initiativa parintilor. Acest lucru se petrece si in Occident, unde institutii prestigioase de invatamant superior beneficiaza de donatii importante venite din partea acestora. Pe de alta parte, acum nu trebuie sa generalizam cazurile de coruptie aparute si sa blamam o intreaga categorie sociala, pe nedrept. Aici vreau sa va spun ca vom realiza acest Cod de Etica, insa nu la presiunea unor factori externi si in graba, ci doar dupa o analiza clara si corecta”, a precizat ministrul.

„Admiterea in liceu trebuie sa se faca cu medii de minim 5”

Legat de faptul ca sistemul de admitere in invatamantul liceal permite ca unii absolventi de gimnaziu sa intre si cu medii de 3 sau 4, Pricopie a afirmat ca acest lucru trebuie sa se schimbe din 2015. „Cu siguranta, sustin ca din anul 2015, admiterea in licee sa se faca cu medii de minimum 5. Spun asta pentru ca parintii trebuie sa inteleaga ca este anormal ca un elev sa intre la ciclul liceal cu note mediocre… In ultimii ani ne-am cam jucat de-a invatamantul profesional si trebuie sa facem o distinctie clara, prin care doar tinerii care dovedesc capacitatea de a obtine o diploma de bacalaureat sa ajunga la liceu, iar altii sa studieze la o scoala profesionala, de unde sa obtina o calificare. De asemenea, imi doresc ca si grupa mare de la gradinita sa intre in ciclul de invatamant obligatoriu si sa intre la scoala gimnaziala”, a sustinut sa mai arate Pricopie. Urmariti interviul complet cu ministrul Educatiei, doar pe www.bzi.ro

Citeste si: Proiect revolutionar pentru invatamantul preuniversitar la Universitatea Cuza Iasi – UPDATE FOTO

Citeste si: Un profesor iesean a invins Ministerul Educatiei
Comentarii
 • Ministrul e „dulce” cand spune ca mediile sub 5 sunt mediocre!
  Adevarul este ca mediile de 5-7 sunt mediocre, iar cele sub 5 sunt SLABE!
  Cei de 5-7 ar putea crede ca sunt buni, ceea ce nu este adevarat!
  De ce sa ne imbatam cu apa chioara? de ce sa nu spunem lucrurilor pe nume?
  De ce sa nu punem pe fiecare pe locul pe care il merita?

 • Decat Pricopie! Decat el poate sa spuna trasnaile astea! Pai una este sa faci donatii si alta este sa strangi bani negri care sa „onoreze” cadrele didactica, d-le pseudo-ministru…

 • Banii se strang nu pentru a le da profesorilor ci pentru a mobila clasele cu banci,perdele,si alte materiale didactice.Asta pentru ca statul nu da bani pentru aceste lucruri.Dar sunt si parinti prosti care cred ca acesti bani revin profesorilor ceea ce e un neavevar.

  • @parinte- nu stiam ca bancile si perdelele sunt material didactice. Iar la capitolul `alte materiale didactice` probabil ca intra hartia igienica pentru gurile guvernantilor care promit ca aloca 6% din PIB pentru invatamant si de fapt cheltuiesc banii pe masini noi si excursii in strainate.

 • Eu m-am cam saturat sa pun bani din buzunarul meu si sa cumpar materiale pentru clasa. Ministerul Educatiei sa acorde fonduri pentru dotarea scolilor si gradinitelor.

 • Si eu m-am saturat sa xeroxez zilnic pe banii mei toate materialele necesare: fise de lucru, teste, referate si alte materiale did necesare. Imi cumpar creta colorata, creta alba, imi cumpar foi, culegeri, auxiliare, dosare, bibliorafturi,…

 • Particip la tot felul de cursuri de perfectionare, mai nou in proiecte finantate din bani europeni, pentru care cei care ne ,, perfectioneaza,, primesc o groazA de bani si eu o hartie cum ca-s perfectionata la maxim. Am o groaza de competente pt care nu-s platita… Mi se cere sa fac performanta, sa participla olimpiade desi este invatamant de masa unde eu trebuie sa parcurg programa scolara, nu cea pt olimpiada.

 • Propun ca scoala sa se faca doar vara,in aer liber,fara banci.Copii sa stea jos pe iarba iar materiile sa nu mai fie atat de stufoase.Luati exemplu de la indieni unde scoala se face in aer liber iar copii nu au nevoie de banci.Si parintii si profesorii si elevii vor fi multumiti.

 • Ar trebui ca parintii sa semneze in fiecare an o cerere de reinmatriclare a copilului si atunci pe chitanta sa dea si o suma de bani pe care o cere scoala.
  Atunci n-ar mai cadea sarcina pe capul profesorilor si al invatatorilor sa fie responsabili de achizitionarea anumitor sume.Chitante se dau,dar pe clase,dar parintii vor sa pipaie fiecare cate-o chitanta.
  Si tot se spune de spaga numai la doctori si profesori;poftim si uitati-va la frizeri,coafeze,manichiuriste,ospatari,taximetristi,maseori,cei de pe maxi-taxi nu dau bilete,pe la anumite magazine nu se dau bonuri fiscale,aici de ce nu se baga nimeni?
  Cu o ****** nu se indreapta coruptia,strangeti cureaua peste tot.
  Profesori si invatatorii vor sufla si-n iaurd,sa vedem ce faceti cu celelalte categorii!

Adauga un comentariu