Actualitate

Declaratii surprinzatoare ale jurnalistului Cristian Tudor Popescu, la Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 15 dec. 2013

@ Sambata trecuta, cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a fost prezent la Iasi @ Acesta a participat la un eveniment dedicat bunului sau prieten, ieseanul Dan Merisca @ Sobru, dur in exprimare si extrem de critic, acesta a acceptat sa le ofere reporterilor cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI), un interviu in exclusivitate @ Cititi, in cele ce urmeaza, o serie de marturisiri inedite ale acestuia  

Reporter (R): Cum regasiti Iasul si ce amintiri aveti legate de Dan Merisca?

Cristian Tudor Popescu (CTP): „In primul rand, ma deranjeaza ca de pe placa dedicata lui Dan Merisca lipsesc cele doua initiale respectiv SF. Acestea insemnau foarte mult, in anii aceia pentru noi (1980 – n.r.), mult mai mult decat stupizenia numita literatura stiintifico-fantastica! Aici vorbim de o expresie, tradusa din ruseste, care nu reprezinta nici pe departe substanta acestei literaturi a imaginarului, a fictiunii speculative si, nu numai atat, a modului de a fi al nostru, atunci in cenaclurile SF precum Quasar de la Iasi. Totusi, este bine ca a aparut aceasta placa dedicata lui Merisca aici, la intrarea in Casa de Cultura. Asta pentru ca o sa intrebe niste tineri care se vor uita, vor vedea ce este scris si, poate, se va gasi cineva care sa le spuna despre el…„.

R: Exista o diferenta intre jurnalistul dur si critic de la TV si omul CTP?

CTP: „Nu exista niciun ecart intre mine, omul vazut la televizor si eu insumi, cel din viata personala! Este cumva vreun model care sa spuna ca trebuie sa existe un om  diferit, sensibil, cel care iubeste cainii eventual? Nuuu, eu sunt exact asa cum sunt la televizor„.

R: Un grup, precum cel creat de dumneavoastra la Quasar, mai poate fi creat?

CTP: „Mai poate, dar nu asa cum eram noi in anii ’80! Acel spirit nu mai poate fi recompus in clipa de fata. Am vazut destule grupuri de tineri, astazi, care pot fi definiti ca asociali in grup. Desi ei aglutineaza, simt nevoia sa fie unii langa ceilalti, asta nu inseamna ca ei alcatuiesc un corp, asa cum alcatuiam noi. E o lume ciudata, sau poate ca nu e si poate asa imi pare mie, pentru ca am imbatranit si, poate ca celor care imbatranesc, lumea incepe sa li se para a fi din ce in ce mai straina. Sigur va pot spune ca acel spirit din taberele anilor ’80 si acea Romanie de atunci, asa cum era ea, timp in care au fost cei mai negri ani ai ceausismului, au fost printre cele mai vii din punct de vedere intelectual pentru mine. Vreau sa va spun ca dezbaterile la televizor, mai degraba incaierarile, asa cum am avut nenumarate dupa 1990, erau un parfum de tei fata de incaierarile din cenaclu si la ce critica puteai fi supus, acolo. Fireste, totul intr-un regim prietenesc, dar dur. Deci, ceea ce s-a dus, s-a dus si nu mai revine. Sper, insa, ca amintirea a ceea ce a fost, amintirea lui Dan, sa le fie de folos tinerilor de acum, nu ca sa copieze ceea ce faceam noi, dar poate sa gandeasca altfel la ceea ce fac ei astazi!„.

R: Nu este trist ca nu mai exista acele „incaierari” de care vorbeati?

CTP: „Trist pentru cine? Poate pentru mine, poate ca eu pot sa fiu nostalgic, dar pentru marea majoritate a romanilor, traitori mai tineri decat mine, nu este. Nu poti decat sa observi astfel de fenomene si nu ai cum sa le schimbi. Sunt tendinte de adancime in societatea actuala, pe care nu le poti schimba. Acestea sunt iluzii ale tineretii dar, nici ca scriitor si nici ca jurnalist, nu le poti schimba. Le poti doar observa, ele fiind de natura comunistoida! Si eu am avut, fireste, traitor fiind in comunism, desi nu am avut nicio legatura cu partidul in cauza, dar aveam niste idei infipte in cap. Era aceea ca poti sa schimbi oamenii si multa vreme am crezut lucrul asta, ca un scriitor, un jurnalist, poate incerca si reusi sa schimbe oamenii, dar este o prostie… Oamenii nu pot fi schimbati in natura lor care se stabileste pana la 11 – 12 ani. Nu trebuie sa-ti mai faci proiecte pentru Romania sau popor! Ele sunt, dupa parerea mea, apanajul comunismului„.

R: Si totusi, se vor schimba lucrurile in Romania?

CTP: „Desigur, optimismul este ceva terapeutic. Totusi, nu pot sa nu ma gandesc la transmiterea bagajului cultural al probabilului ministru al Culturii, domnul Sorinel Gigel Stirbu, mandru de «numele care» l-a primit de la parintii lui. In rest, nu ma mai poate nimeni convinge ca are vreun rost un demers general, ideologic! Sa nu credeti ca nu incerc sa fac ceea ce va spun ca nu se mai poate. Eu am un curs, de sapte ani, la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica unde fac exact contrariul. Incerc nu sa schimb oamenii, eu fac acest curs punand niste probleme, unde la unele cunosc raspunsul, dar la altele nu! Cred ca aceasta este modalitatea pe care cel mai bine mi-a infipt-o in cap un elev de clasa a XII-a. In acea discutie cu el, modul in care mi-a spus ca nu stie un lucru despre un film a fost de neuitat pentru mine… Mi-a spus acest lucru fara ostentatie, el putea sa o faca in diverse moduri. Nu, mi-a spus-o privindu-ma in ochi, sincer si fara cea mai mica rusine sau incercare de a ascunde ca nu stie. De aici incepe cunoasterea!„.

A consemnat Valentin HUTANU
[email protected]




Comentarii
    • „…Iata insa ca un alt „locotenent” al lui Fenechiu, directorul de la CFR Calatori, Valentin Dorobantu, are acum toate sansele sa il detroneze pe Micu din fruntea schemei prin care compania de stat este impinsa in ghearele falimentului.
      A smenuit mersul trenurilor!

      O schema similara a fost folosita si de catre „rivalul” de la conducerea CFR Calatori, numai ca Valentin Dorobantu s-a dovedit si mai diabolic in „pasarea” catre firmele de casa ale lui Fenechiu a rutelor de transport. Practic el a smenuit mersul trenurilor, pentru a putea astfel declara nerentabile anumite curse si a le transfera operatorilor privati, care acum scot bani frumosi de pe urma lor.
      Asta ca sa nu mai vorbim de cursele de navetisti catre marile orase, unde orarul este decisiv pentru profitabilitatea lor. Numai ca, dupa cum se sustine in mai multe denunturi, Valentin Dorobantiu ar fi bagat cele mai bune curse la cele mai nepotrivite ore.”

  • Individul este si a fost dintotdeauna, la fel ca patapievici, un ratat in sensul profesional al cuvantului.De formatie inginer, omul nu si-a gasit niciodata locul printre calculatoare ci a evadat in cu totul alte zone.Marea lui dorinta, numai de el stiuta, este sa ajunga academician.Intotdeauna si-a dorit sa fie „al mai tare om din lume” vorba lui Victor Vlad Delamarina, motiv pentru care, in mod cu totul neuzual, si-a mai luat un prenume pentru ca lumea sa nu-l confunde cu poetul Cristian Popescu, o mare celebritate si asta. Putina lume stie detalii despre activitatea prerevolutionara a lui CTP. Putina lume stie ca individul a lucrat pe un salariu bunicel la IPF „Geofizica”, in directa subordonare a fiului lui Iulian Vlad, fostul sef al securitatii comuniste.Putina lume isi mai aduce aminte de SF-urile lui CTP pe la Adevarul si de milioanele de dolari castigate de pe urma lui Fahti Taher, a lui Dumitru Tinu si Darie Novaceanu.

    • In dorinta de a evada din pielea sa comunistoida ( cum ii place sa zica )CTP si-a dat doctoratul in cinematografie probabil cu intentia de a se muta definitiv in vreun film regizat numai pentru el, ceva intre Nosferatu si Siberiada, un film cu un singur personaj,actor, regizor, scenograf si critic la un loc, asezat picior peste picior, cu o palarie de fetru pe capul tuguiat, care sa-i sublinieze postura de intelectual si ale carui replici reprezinta de fapt un latrat sacadat si ritos, o imitatie palida a leului de la Metro Goldwin Mayer.CTP-ule, toate ca toate dar eu nu inteleg un lucru: cum de te-au lasat cele 4 neveste pe care le-ai avut cu acte pana acum?Oare n-or fi inteles ele profunzimea gandirii tale metafizice si amplitudinea planurilor tale de viitor sau motivul este unul mult mai banal si mai domestic? Acest mister va ramane una din marile necunoscute ale lumii contemporane, alaturi de moartea lui JFK si etraterestrul de la Roswell.The end.

  • E nostalgic dupa vremurile apuse si dupa mine poarta niste ochelari de cal cu care vede doar intr-o directie.Pentru el acea directie e buna,in rest totul e de rau augur.

  • Acest kriminal care la omorit pe TINU, ce declaratii uluitoare sa mai faca.Un bosorog si un babofil de ogarjit nare ce sa caute in tara asta,si mai ales in IASI , prosti is acei ce l-au primit la confesiune.Nikita, Chirica si alti babofili de-*ai primariei.

  • e foarte interesant ca in articol se spune ca ctp a creat qasar cand noi cei care am participat stiam ca cenaclul era opera fratilor merisca(pe aceasta tema v-ar spune si mai multe doamna bibliotecara a casei de cultura a studentilor din ani ’80).totdeauna imi aduc aminte cu placere de operele de arta,de acele fascinante SF-uri ale studentului la medicina MERISCA

  • in pofida reactiilor forumistilor eu consider un lucru pozitiv mentionarea fratilor MERISCA si a grulului Qasar , cei tineri poate se vor obosi sa caute pe ‘net’ mai multe detalii

Adauga un comentariu