Actualitate

Decizie soc de faliment pe piata auto ieseana. O mare firma s-a prabusit

Publicat: 16 dec. 2015
1

@ Este vorba despre unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de leasing auto @ Avand in vedere datoriile foarte mari, magistratii au decis ca aceasta companie nu-si mai poate continua activitatea

Sfarsit de drum pentru una dintre cele mai mari companii de leasing cu capital privat din Romania. Dupa ce au amanat cateva luni luarea acestei decizii, magistratii ieseni de la Tribunalul Sindic au pronuntat, in urma cu cateva zile, sentinta prin care practic au anuntat intrarea in faliment a firmei International Leasing. Practic, judecatorii au infirmat planul de reorganizare, urmand sa astepte raportul final al administratorului judiciar. Procedura de faliment va fi declansata in luna martie, cand va avea loc un nou termen de judecata in dosar. S-ar putea spune ca, intrarea in faliment a companiei, care a incercat timp de doi ani implementarea unui plan de reorganizare, era practic inevitabila.

Desi un tabel al creditorilor nu a mai fost publicat de mult timp, s-ar parea ca valoarea datoriilor International Leasing se ridica la circa 25 milioane euro. Printre creditorii International Leasing se numara Piraeus Bank, Romanian International Bank SA, Emporiki Bank Romania SA, Emporiki Bank of Greece SA, GDF Suez Energy, Marfin Bank Romania SA, Banca Romaneasca- membra a Grupului National Bank of Greece, National Bank of Greece, prin Banca Romaneasca SA, Banca Comerciala Romana, Bancpost SA, RI Eastern Europe Finance B.V, prin Raiffeisen Bank SA etc.

De asemenea, printre creditori se mai numara SC TNT Construct 2002 SRL si SC EON Gaz Romania SA. Totodata, compania are taxe si impozite neachitate si de aceea printre creditori se numara Directia Economica si de Finante Publice Locale, Directia Regionala de Finante. Cel mai mare creditor este, dupa cum s-a mai precizat, Banca Comerciala Romana, care revendica peste 10 milioane de euro. Valoarea taxelor si impozitelor neachitate catre bugetul de stat se ridica la circa 11,7 milioane lei, trei salariati cer aproape 20.000 de lei, iar alte doua firme 500.000 de lei.

Directia de Finante si alti creditori au solicitat intrarea in faliment a firmei inca din vara anului acesta, insa decizia a fost amanata ca urmare a unor solicitari formulate de administratorii firmei, care au sustinut in fata judecatorilor ca se afla in negocieri cu alte companii, in vederea fuzionarii sau preluarea unor datorii.

Ce-ar mai fi de vandut?

Intrarea in faliment implica vanzarea bunurilor societatii comerciale, implicit a showroom-urilor auto. Problema este ca, magistratii ieseni au pronuntat recent o sentinta care va afecta considerabil patrimoniul acestei companii. Este vorba despre sentinta data in dosarul 15110/245/2010, prin care se dispune ca suprafata de 4 hectare de teren situata pe Calea Chisinaului, exact unde se afla showroom-urile International Leasing si a celorlalte firme din grup, precum Open Service, Klado Motors, sau Trendo Automobile, sa revina in proprietatea statului. Conform deciziei judecatoresti, aceste firme ocupa acum ilegal aceasta suprafata de teren.

Practic, in baza deciziei judecatoresti, autoritatile pot solicita acum eliberarea terenului. Totul a plecat de la solicitare transmisa judecatorilor, in anul 2010, de Dragomir Tomaseschi, fostul prefect al judetului Iasi. Acesta a solicitat Judecatoriei Iasi sa anuleze o hotarare data de Comisia Judeteana de Fond Funciar in anul 1996. Este vorba despre Hotarârea nr.414/27.06.1996, prin care s-a dispus ca suprafata de 4 hectare de teren situata pe Calea Chisinaului nr. 45 sa treaca in proprietatea societatii International Complex Service SA, o alta societate care a facut parte din grupul de firme si care a pus terenul la dispozitia celorlalte, in vederea construirii showroom-urilor. International Complex Service a fost condusa o buna perioada de timp de Claudiu Iacob, Ovidiu Dan Necula si Claudiu Ciutea.

Este vorba despre aceleasi persoane care au infiintat mai tarziu firmele Open Service, Trendo Automobile si Klado Motors, dealeri ale unor cunoscute marci de autovehicule precum Skoda, Peugeot, Kia etc. „Admite actiunea formulata de reclamantul Prefectul Judetului Iasi în contradictoriu cu pârâtii Comisia Judeteana de Fond Funciar Iasi prin Prefectul Judetului Iasi, Comisia Municipala de Fond Funciar Iasi prin primar si SC Open Forum Auto SA (fosta SC International Complex Service SA Iasi). Constata nulitatea absoluta a Hotarârii nr.414/27.06.1996 emisa de Comisia Judeteana de Fond Funciar Iasi, adoptata în beneficiul SC International Complex Service SA Iasi”, se arata in hotararea judecatoreasca data recent de magistratii ieseni.
Adauga un comentariu