Actualitate

Decizie SOC! Acest gigant al economiei iesene ar putea fi readus la viata

Publicat: 03 nov. 2015
1

@ Cea mai mare fabrica ridicata vreodata in judetul Iasi a scapat de faliment, in urma unei decizii luate in urma cu trei zile de magistratii mureseni @ Primaria Municipiului Iasi va deveni proprietarul unei fabrici de oxigen

Pe data de 27 aprilie, Tribunalul Comercial Mures a decis deschiderea procedurii de faliment a SC Fortus SA, in urma unor cereri depuse in acest sens de unii dintre creditori. Pe data de 30 octombrie, Curtea de Apel Targu Mures a decis insa modificarea sentintei date de Tribunal si in consecinta continuarea procedurii de insolventa, renuntandu-se astfel la faliment si la lichidarea totala a combinatului. Astfel, magistratii Curtii de Apel au dispus si prelungirea planului de reorganizare pana la data de 12.07.2017 in varianta modificata recent de lichidatorii judiciari. Conform acestui nou plan de reorganizare, SC Fortus SA ar urma sa scape de cea mai mare parte a datoriilor, prin vanzarea fabricii de oxigen.

Bunul este evaluat ca avand o valoare de 193.106.859 lei. Avand in vedere ca valoarea totala a creantelor SC Fortus SA este de 216.744.089 lei, prin vanzarea fabricii de oxigen s-ar acoperi un procent de circa 90 la suta din valoarea totala a datoriilor SC Fortus SA. Fabrica de oxigen ar urma sa fie preluata partial de Primaria municipiului Iasi, in contul taxelor si impozitelor locale pe care le are de recuperat de la fostul combinat de utilaj greu si de SC Apa Vital SA, in contul facturilor de apa si canalizare neachitate. Astfel, Primaria Iasi prin Directia Economica si de Finante Publice Locale are de recuperat taxe si impozite neachitate in valoare de 17.459.731,94 lei, iar Apa Vital SA Iasi are de incasat 3.117.317 lei. Valoarea activelor SC Fortus SA este de 846.096.201 lei si, dupa cum s-a mai precizat, suma totala a datoriilor se ridica la 216.744.089 lei.

Nu s-au platit datoriile

Cel mai probabil, judecatorii Curtii de Apel Targu Mures s-au lasat convinsi de varianta propusa de lichidatorii judiciari pentru diminuarea datoriilor Fortus si anume cea a renuntarii la unele active functionale cum este fabrica de oxigen. Cu cateva luni in urma, adica pe 27 aprilie a.c., judecatorii Tribunalului Comercial Mures argumentasera decizia de intrare in faliment a SC Fortus SA Iasi, tocmai prin faptul ca societatea nu a respectat graficul de achitare a datoriilor conform planului de reorganizare aprobat initial, in iulie 2013. Conform acestui document, in primul an de reorganizare (din iulie 2013 pana in iulie 2014), combinatul urma sa realizeze venituri de circa 3.375.000 lei, în al doilea an de 6.500.000 lei si în al treilea an de 27.041.600 lei. Ori, judecatorul a constatat ca, in primul an de reorganizare au fost realizate numai 20 la suta din veniturile prognozate.

„În continuare, pe de alta parte, cheltuielile din exploatare sunt cu mult mai ridicate procentual prin raportare la nivelul veniturilor din exploatare, de exemplu: planificat 18.267.770 lei, realizat 8.463.560 lei (50%). În concluzie, preliminar, se poate observa ca, raportat la planificarile din planul de reorganizare a debitorului, ansamblul activitatii lucrative a debitorului nu este pe un trend ascendent, ci, dimpotriva, pe un trend descendent, asa cum concluzioneaza chiar administratorii judiciari”, au mai aratat magistratii mureseni in hotararea judecatoreasca mentionata. Mai mult decat atat, s-a constatat ca si in aceasta perioada de reorganizare, platile au fost mai mari decat incasarile si prin urmare, daca ar fi continuat productia, gaura financiara in care se afla combinatul ar fi crescut continuu.

„In continuare, concluzia se impune si din analizarea urmatorului aspect din cuprinsul planului de reorganizare a debitorului în privinta volumului de încasari si plati în trimestrul 1 din anul 2 de reorganizare judiciara a debitorului: încasarile totale au fost de 3.945.657 lei, iar platile totale au fost de 4.003.973 lei, ceea ce se traduce în aceea ca desfasurarea activitatii debitorului nu este auto-sustenabila”, au mai aratat judecatorii mureseni. Totalul veniturilor din exploatare a fost de 3.972.037 lei, iar totalul cheltuielilor din exploatare de 8.981.814 lei, rezultând o diferenta de 5.009.777 lei, ceea ce înseamna din nou ca Fortus nu s-a încadrat în cheltuielile planificate în planul de reorganizare, ci are cheltuieli mai mari.

Angajatii au luat din nou cu asalt Prefectura

Intre timp, zeci de angajati ai fostului Combinat de Utilaj Greu Iasi au protestat ieri, din nou, in fata sediului Prefecturii. Oamenii s-au adunat de la prima ora a diminetii si si-au strigat din nou nemultumirile la adresa autoritatilor care refuza sa le dea salariile restante. Oamenii au solicitat din nou conducerii Prefecturii iesene o intalnire, pentru ca doleantele lor sa fie transmise Guvernului. „M-am intalnit cu reprezentantii societatii Fortus SA Iasi. Ei doresc valorificarea activelor firmei ce au fost scoase la licitatie, ce intra in sarcina administratorului judiciar si plata de urgenta a salariilor restante”, a mentionat subprefectul Bogdan Abalasi. In ultimele luni, oamenii au solicitat in repetate randuri plata salariilor restante. La fiecare protest, salariatii firmei s-au declarat nemultumiti de faptul ca promisiunile nu s-au mai concretizat. Oamenii au ajuns sa blocheze pana si strazile din oras in urma protestelor.
Adauga un comentariu