Actualitate

Decizie scaldata in lacrimi si sange! Cei mai periculosi copii din Iasi nu mai pot fi premiati de justitie!

Publicat: 19 feb. 2016
1

@ Parea a fi cea mai absurda prevedere din Codul de procedura penala: minorii condamnati pentru crime erau lasati in libertate chiar in momentul in care isi primeau sentinta prin care erau gasiti vinovati @ La Iasi, a fost lasat in libertate un adolescent care a ucis o eleva in parcul Copou @ Acum, judecatorii de la Curtea Constitutionala au trimis in afara legii articolul care ii premia pe minorii foarte periculosi @ BUNA ZIUA IASI a fost prima publicatie din Romania care a atras atentia ca un articolul din Codul de procedura penala este impotriva sigurantei cetatenilor

Judecatorii de la Curtea Constitutionala au luat o decizie asteptata de toata lumea. Au lamurit odata pentru totdeauna o situatie care a creat panica printre toate victimele infractorilor minori. Mai exact, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate cu privire la art. 399 alin. 3 lit. d din Codul de procedura penala. Este vorba de articolul care ii lasa in libertate pe toti infractorii minori dupa ce sunt condamnati in prima instanta. Practic, dupa ce judecatorii ii condamna, trebuie sa-i lase in libertate pana in momentul in care decizia este definitiva.

Exact asa s-a intamplat la Iasi, cu Eduard Perju, adolescentul de 16 ani care a ucis-o pe Diana Gugulica in parcul Copou. S-a ajuns in aceasta situatie, a eliberarii infractorilor minori, ca urmare a promovarii unui recurs in interesul legii, formulat de Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe data de 26 ianuarie 2015. Este primul recurs in interesul legii analizat de completul specializat din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in anul 2015. S-a pornit de la premiza ca instantele din Romania nu aveau o practica unitara in ceea ce priveste situatia minorilor pentru care s-a dispus masura internarii intr-un centru de detentie.

Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal, minorii nu mai pot fi condamnati pentru faptele lor. Se incearca reintegrarea lor in societate, prin instituirea unor masuri de internare in centre special amenajate. Unii judecatori au considerat ca minorii trebuie pusi in libertate in momentul in care se decide, in prima instanta, emiterea unei hotarari prin care se dispune o masura educativa. Astfel, minorii care comit infractiuni ar fi trebuit lasati in libertate din momentul sentintei date de prima instanta de judecata, pana la ramanerea definitiva a sentintei. Alti judecatori din tara au considerat ca minorii trebuie sa fie tinuti in spatele gratiilor pana in momentul in care dosarul se judeca definitiv, dupa care sa fie trimisi in aceste centre de educare. Analizand aceste decizii contrare ale instantelor de judecata din Romania, in luna martie 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit in mod clar cum trebuie sa se intample lucrurile: toti minorii care au primit un verdict de la prima instanta trebuie lasati in libertate.

Siguranta cetatenilor, mai importanta decat protectia minorilor

Acum, la un an de la aceasta decizie, Curtea Constitutionala a stabilit ca toti minorii care comit infractiuni sa nu mai fie eliberati dupa decizia primei instante. Judecatorii de la Curtea Constitutionala au considerat ca lasarea in libertate a minorilor care comit infractiuni foarte grave reprezinta un atentat la ordinea publica si la siguranta cetatenilor. Reporterii BZI au atras atentia asupra acestei situatii inca din momentul in care a fost publicat acel recurs in interesul legii.

„În urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 399 alin.(3) lit.d) din Codul de procedura penala sunt constitutionale în masura în care se refera numai la masurile educative neprivative de libertate. Curtea a retinut ca dispozitiile de lege criticate contravin principiului statului de drept – consacrat de prevederile art.1 alin.(3) din Constitutie – în componentele sale referitoare la apararea ordinii publice si a sigurantei cetatenilor, întrucât obliga instanta ca, la momentul solutionarii actiunii penale în fond, sa dispuna punerea de îndata în libertate a inculpatului arestat preventiv, chiar si atunci când pronunta o masura educativa privativa de libertate”, au precizat judecatorii Curtii Constitutionale.

Trebuie mentionat ca mesajul de schimbare a legii, de modificare a articolului care ii premia pe infractorii minori care comit infractiuni foarte grave, a fost transmis si in cadrul unui spectacol de folk organizat la Biblioteca Universitara Mihai Eminescu din Iasi. Artistii care au participat la acest spectacol si-au inscriptionat pe spate poza Dianei Gugulica si au cerut schimbarea legii. Era o problema cu adevarat reala, pentru ca judecatorii erau obligati sa ia decizii impotriva propriilor convingeri, impotriva evidentelor. Era absurd sa condamni un adolescent care a comis o crima si in acelasi timp sa-l eliberezi.
Comentarii
  • cum adica?”premiati de justitie”cind faci o crima justitia te premiaza?auzi la el integrati in centre de educare.eventual sa aiba dansatoare la bara ,room service.piscina ceva sa traga pe nas.s.a.m.d.tot sa faci crime in ROMANIA

Adauga un comentariu