Local

Decizie istorica pentru una dintre cele mai cunoscute firme din Iasi. O avere uriasa este in joc

Publicat: 15 iun. 2015
1

@ Ani de zile a fost unul dintre cele mai cunoscute branduri din Iasi @ Firma a fost pusa pe butuci de un smecher condamnat la inchisoare

Chiar daca pare sa fie prea tarziu deoarece cunoscuta firma ieseana se afla in faliment, SC Vinia SA a reusit sa-si recupereze in justitie cea mai mare parte a podgoriilor pierdute in urma unor afaceri dubioase. Reamintim ca Vinia si-a pierdut podgoriile dupa ce controlul societatii a fost preluat de Catalin Chelu, afaceristul condamnat deoarece ar fi incercat sa-i dea mita fostului sef al Politiei Romane, Dan Fatuloiu.

Dupa ce a preluat Vinia, Chelu nu a avut nici cea mai mica intentie sa rentabilizeze firma. Acesta a transferat podgoriile Vinia catre alte doua firme ale sale si Recal Sim SRL si Mega Grup Invest SRL. Astfel, Recal Sim SRL a preluat cele mai importante suprafete de vie detinute de Vinia in judetele Iasi si Vaslui fiind vorba despre circa 300 de hectare. Este vorba despre zeci de parcele de vita-de-vie pe rod. Conform documentelor, pentru a lua via s-a invocat o datorie in valoare de 784.961 lei pe care SC Vinia SA o avea catre Recal Sim SRL. Recent, judecatorii au dispus anularea contractului de vanzare-cumparare incheiat intre SC Vinia SA si Recal Sim SRL.

De asemenea, Mega Grup Invest SRL a preluat alte cateva zeci de parcele de vita-de-vie pe care Vinia le detinea pe raza comunelor Ceplenita, Bals, Probota si Tomesti. Si aceste podgorii au fost preluate prin aceeasi metoda de Mega Grup Invest SA. In acest caz este vorba de cateva zeci de hectare de vita-de-vie. Si de aceasta data s-a invocat o datorie in valoare de 2.100.000 lei pe care SC Vinia SA ar fi avut-o catre Mega Grup Invest SA.

Citeste si: Seful politiei tremura in fata lui. Cum a distrus acest smecher cea mai cunoscuta afacere din Iasi – FOTO

In acest caz insa magistratii au decis ca Mega Grup Invest sa ramana cu suprafetele viticole cumparate de la Vinia respingand cererea de anulare a contractului de vanzare-cumparare. Este vorba despre 23,36 hectare de vie situate in comuna Ceplenita, suprafata evaluata la un pret de 233.650 euro, 10 hectare de vie in comuna Bals pentru care s-a stabilit un pret de 10.000 euro, o suprafata de 18.146 metri patrati teren din care 10.245 mp ocupata de crame si alte constructii, bunuri a caror valoare a fost estimata la 38.630 euro si 16,19 hectare de vie evaluate la un pret de 12.380 euro.

Societatea Vinia SA a intrat in insolventa la data de 18.09.2012, iar la data de 7 ianuarie 2014 judecatorii au fost nevoiti sa constate falimentul deoarece societatea nu a prezentat un plan de reorganizare si nici nu a demonstrat ca poate sa-si plateasca datoriile care sunt de ordinul zecilor de milioane lei. Cel mai mare creditor pare a fi BRD-Group Societe Generale, sucursala Iasi, care are de recuperat 1,2 milioane de euro, la care se adauga aproximativ 596.000 lei ca dobanda, ce reprezinta diferite comisioane si dobanzi. Aceste datorii s-au adunat in urma a trei credite contractate de societatea de vinuri din 2006 si pana in 2008, care nu au mai fost onorate. Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Iasi are de recuperat de la SC Vinia SA aproape 6 milioane de lei, iar la Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi, firma are datorii de peste 400.000 de lei. Sediul din Iasi al societatii va fi scos la vanzare la un pret de 1.860.000 euro.
Comentarii
  • in faliment aceasta societate a fost bagata de afacerile mizerabile ale lui babusanu si printisorul lui care a facut excursii tot globul pe banii societatii insotit de asa zise colege pentru ai incalzi patul in deplasare dar fara sa incheie vriun contract de afaceri intre vinia si cineva !!

    • babusanu, un taranoi inghesuit cu opincile lasate la bariera ajuns mare si tare. A taiat si spanzurat,impreuna cu baietii lui, si a agatat de cui aceasta institutie aproape emblematica a Iasului.

  • Aesti politicieni au distrus toata zona industriala,nu numai din Iasi,ci din toata tara.E mai comod sa vinzi terenuri,cladiri,utilaje,decat sa faci productie.

  • Am lucrat 30 de ani la Vinia SA. Am un certificat de actionar ce aproximativ 1000 de actiuni cu o valoare nominala de 12000 lei. Cum pot proceda acum cu acel certificat sa imi pot recupera banii. Am fost la doamna Lepadatau si a dat din umeri. Domnul Babusanu nu mai este de gasit.Au devalizat cu totul. Se mai poate recupera ceva? Cine poate sa ma indrume?

Adauga un comentariu