Eveniment-Social

Decizie istorica pentru sute de profesori ieseni. E vorba de o problema extrem de grava

Publicat: 04 aug. 2015
1

@ Un profesor care face naveta zilnic la o scoala aflata la cinci kilometri de Iasi, respectiv Valea Lupului, achita lunar aproximativ 120 de lei

Eterna problema a refuzului unor primarii din judetul Iasi, in ciuda obligativitatii impuse de lege, de a deconta naveta cadrelor didactice care predau in mediul rural, pare a fi rezolvata! Situatia a fost posibila ca urmare a unei Hotarari de Guvern (HG), luata luna trecuta.

„In mod logic, de la inceputul anului scolar 2015 – 2016, nu ar mai trebui sa fie probleme atunci cand vine vorba de decontul navetei cadrelor didactice din judetul Iasi. Acum avem aprobate, prin HG, toate normele metodologice, cu privire la aceasta problema stringenta. Drept urmare, si aici ar trebui sa intervina si Consiliul Judetean (CJ), banii necesari navetei urmeaza sa fie achitati direct de la bugetul de stat”, a declarat prof. Laviniu Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP). In total, la nivelul intregului judet sunt aproximativ 1.200 de profesori navetisti. De precizat ca, spre exemplu, un cadru didactic achita lunar pentru transport, dus – intors, intre 120 de lei si 450 de lei, in functie de distanta pana la unitatea de invatamant unde preda. Un profesor care face naveta zilnic la o scoala aflata la cinci kilometri de Iasi, respectiv Valea Lupului, achita lunar aproximativ 120 de lei. Unul care face naveta la 70 de kilometri, respectiv Andrieseni, achita si pana la 450 de lei. In acelasi timp, venitul lunar al unui angajat din sistemul de invatamant preuniversitar debutant este de aproximativ 800 de lei. Peste toate acestea, USLIP a derulat o serie de procese in instanta cu primariile locale ce au refuzat sa deconteze banii de naveta. Chiar s-a ajuns, in premiera nationala, la momentul in care conturile unei administratii publice rurale au fost poprite pentru neaplicarea unei hotarari judecatoresti pe aceasta speta.

Citeste si: Noi probleme pentru decontul navetei profesorilor ieseni

Citeste si: Noutati legate de decontul navetei profesorilor ieseni din mediul rural

Citeste si: Primarul a jignit sute de profesori ieseni. Totul se poate lasa cu dosar penal
Adauga un comentariu