National

DECIZIA SOC luata de RMGC. 1.000 de familii din Apuseni vor fi afectate

Publicat: 01 apr. 2014
1

Aproximativ 1.000 de familii din zona miniera Apuseni vor fi afectate de reducerea activitatii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care a anuntat ca va disponibiliza aproximativ 80 la suta dintre angajati.

Rosia Montana Gold Corporation arata, intr-un comunicat de presa, ca este constransa sa-si reduca foarte mult activitatea, efectul acestei masuri fiind reducerea numarului de angajati cu aproximativ 80 la suta.

Citeste si: 80% din angajatii „Rosia Montana Gold Corporation” au fost trimisi în somaj tehnic

„Compania va depune la Inspectoratul Teritorial de Munca si la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba planul de restructurare, care presupune un program de concedieri colective, facand toate eforturile posibile pentru a diminua impactul social al acestei masuri. Cumulat, circa 1.000 de familii din zona miniera a Muntilor Apuseni vor fi afectate de reducerea activitatii companiei miniere”, a precizat RMGC in comunicat.

Citeste si: Noua LEGE a MINELOR, votata astazi in Camera Deputatilor. Se anunta proteste

Potrivit companiei, 373 dintre cei 481 de salariati ai RMGC isi vor pierde locul de munca incepand cu luna aprilie 2014, peste 100 de locuri de munca din programele sociale finantate de RMGC se vor pierde ca urmare a reducerii de activitate, alte peste 300 de locuri de munca de la companiile furnizoare de bunuri si servicii (materiale de constructii, transport, reparatii auto, alimente, papetarie, echipamente IT, servicii de arhitectura si proiectare etc) din Rosia Montana, din zona Muntilor Apuseni si din judetul Alba se estimeaza ca se vor pierde, iar 283 de beneficiari ai programului social pe care RMGC l-a derulat in Rosia Montana si in zona au ramas fara niciun sprijin.

Compania RMGC, care detine o licenta valabila de exploatare miniera pentru zacamantul de aur si argint de la Rosia Montana, precizeaza ca va mentine, la un nivel restrans, activitatile care permit pastrarea licentei miniere si continuarea avizarii proiectului, la care se adauga si un nivel minim de activitati administrative si de suport.

Citeste si: Pe cine a platit RMGC in 2013

„Se va reduce la minimum numarul angajatilor implicati in alte activitati care in acest moment sunt stopate sau foarte mult restranse – cum ar fi constructii, restaurarea obiectivelor de patrimoniu, cercetarea si restaurarea galeriilor miniere, restaurarea caselor din centrul istoric al localitatii, activitati de relocare, comunicare etc. Astfel, lucrarile de amenajare a galeriei Catalina Monulesti vor fi suspendate, lucrarile de proiectare si reabilitare ale Centrului Istoric al Rosiei Montane vor fi suspendate, lucrarile de amenajare a unitatilor de primire turisti (hotelul „Primaria Veche” precum si pensiunea din Scoala Veche) vor fi suspendate si toate programele de asistenta sociala si comunitara vor fi suspendate”, se mai arata in comunicat.

Compania precizeaza ca dincolo de efectele sociale, intreruperea programelor de investitii si restrangerea activitatii companiei miniere pot duce la degradarea ireversibila a patrimoniului cultural, la pierderea tuturor progreselor facute pana acum in cercetare si restaurare, precum si la agravarea problemelor de mediu existente.

Citeste si: RMGC: exploatarea minera de la Rosia Montana poate porni in prima parte a 2014

Pe parcursul anului 2013, proiectul Rosia Montana a fost evaluat de o comisie interministeriala, de o comisie interparlamentara speciala si de toti membrii Parlamentului Romaniei, fara a exista un raspuns final cu privire la autorizarea investitiei.
Comentarii
 • Iar a făcut-o lată! Eva, surprinsă lângă un pom fără CHILOȚI pe ea!
  Nu o să-ți vină să crezi ce a pățit Nicolae Ceaușescu la Târgoviște!
  Ăsta nu e normal! Dă click să vezi ce barcă de neam prost și-a făcut un cetățean pe nume Noe!
  Rămâi eeprost dacă vezi CE a descoperit homo erectus frecând două BEȚE!
  Șoc! Dispariția anului! Dinozaurii sunt de negăsit, organizațiile de protecție a animalelor au intrat în alertă!
  Râzi de nu mai poți! Vezi unde își ascunde țeapa Vlad Țepeș!
  Avertizare cod portocaliu de potop! Intră aici să vezi care sunt speciile de animale vizate
  Ștefan cel Mare, ești rocker sau n-ai avut timp să te tunzi?
  Te caci pe tine dacă vezi cine era Vrăjitorul din Oz!
  Șocant! Vezi ce au pățit Horea, Cloșca și Crișan pentru că au făcut grevă!
  Inadmisibil ce fac sodații romani cu femeile dace! Intră aici să vezi filmulețul! CE ANIMALE!!
  Exclusiv! Băiatul lui Mihai Viteazu agață fete cu calul!
  Intră aici să miroși ce-a rămas după ce Inchiziția a descoperit o vrăjitoare!
  Ce zicea cea mai bună vrăjitoare, invitată să prezinte rubrica meteo: “Mi-e cald!”
  Ipoteză-șoc: codul roșu de glaciațiune ar putea avea efecte dezastruoase! VEZI AICI dacă ești pe lista animalelor aflate în pericol!
  Cine te crezi, Charles Darwin?
  “Casanova ne-a dat lăței!”
  Intră aici să vezi ce insulă MARE și-a tras Cristofor Columb!

Adauga un comentariu