International

Decizia radicala luata de Asia: Renunta la orez. Cu ce il inlocuieste

Publicat: 15 oct. 2015
1

Boomul economic din Asia aduce cu sine un mod de viata occidental. Mai grabit si pragmatic. Cultura se schimba rapid, iar traditiile sunt uitate – se vede inclusiv in alimentatie. Asiaticii renunta la orez si dau de gustul painii, al croissantelor si al baghetelor frantuzesti. In fruntea acestei tendinte sta una dintre cele mai puternice economii asiatice. In Coreea de Sud, faina de grau se vinde din ce in ce mai bine iar consumul de orez e la minime istorice.

Asia descopera patiseriile si brutariile, iar traditionalul orez dispare incet-incet din farfuriile oamenilor. In Coreea de Sud consumul de orez a atins un minim record – doar 65 de kilograme pe cap de locuitor anual, in vreme ce vanzarile de faina de grau au spart recordul ultimilor 9 ani. Cererea pentru produse de patiserie creste abrupt fiindca si modul de viata al oamenilor s-a schimbat. Femeile casnice sunt tot mai putine iar cand vine vorba de gatit, mamele trebuie acum sa gaseasca solutii rapide.

Sud-coreenii au cheltuit anul trecut peste 5 miliarde de dolari pe sandwichuri, produse de patiserie, covrigi si paine, arata estimarile din piata. SPG Group e cel mai mare jucator al industriei locale – are doua lanturi de brutarii si patiserii si in total nu mai putin de 5.000 de magazine. Compania spune ca piata locala a painii a crescut in ultimul deceniu cu cate 15 procente pe an.

Un produs la moda e chiar bagheta frantuzeasca.

Pe ogoarele Asiei, graul e rar. Coreea de Sud cultiva doar 1-2% din graul pe care il consuma. Restul e importat. Marii beneficiari sunt Europa, Australia, SUA si Rusia care incaseaza tot mai multi bani de pe urma apetitiului asiaticilor pentru paine. Pe fondul consumului tot mai mare din Asia, exporturile globale de grau au crescut cu mai bine de 40 de procente din 2005 pana astazi.

Tendinta e vizibila si la alte categorii de produse. Din 2010 pana in 2014 in Coreea de Sud importurile de carne au crescut cu peste 60 de procente in vreme ce achizitiile externe de fructe s-au dublat. Schimbarea regimului alimentar e generat de o multitudine de factori. Diversificarea apare in urma cresterii nivelului de trai, dar in cazul asiaticilor apare si in urma unui proces de aculturatie, specific generatiilor tinere, care adopta civilizatia occidentala inclusiv cand vine vorba de mancare.




Adauga un comentariu