Eveniment-Social

Decizia asteptata de mii de ieseni! Lista drumurilor reabilitate din banii UE

Publicat: 18 iul. 2014
1

@ Drumurile judetene din Iasi au ramas in continuare ca dupa razboi, in vreme ce la varful judetului se poarta conflicte politice @ Zeci de mii de ieseni asteapta ca drumurile ce trec prin comunele lor sa fie reabilitate de ani de zile, insa proiectul poate ajunge sa fie blocat in instanta @ Cum la mijloc e vorba de zeci de milioane euro, imediat au aparut acuzatiile @ Cotidianul BUNå ZIUA IASI prezinta mai jos lista cu drumurile ce urmeaza a fi reabilitate, prin ce comune trec, ce culoare politica au primarii, lasand la latitudinea cititorului sa decida daca fondurile s-au dat pe alte criterii

Modernizarea drumurilor judetene a creat un adevarat scandal public intre partidele politice din Iasi. Pe de o parte, PSD a initiat un proiect privind reabilitarea a circa 340 kilometri de drumuri, in vreme ce liberalii au acuzat faptul ca totul nu a fost decat un joc politic, proiectul social democratiilor trecand peste masterplanul votat in urma cu cateva luni in plenul Consiliului Judetean Iasi. Alesii PNL au acuzat faptul ca PSD a avut grija de proprii primari prin acest proiect si a amenintat ca va ataca in instanta decizia luata de majoritatea din Consiliul Judetean. Cum arata insa noua propunere de modificare a proiectului major privind reabilitarea drumurilor judetene cititi in randurile de mai jos.

Opt subaxe refacute complet

Proiectul a fost impartit in opt subaxe si alte cateva obiective mai mici de investitii. Prima subaxa (35 km) prevede reabilitarea DJ 246 limita jud. Vaslui – Tufestii de Sus – Scanteia (PSD) – intersectie DJ 248- Scheia (PNL) – Draguseni (PSD) – Ipatale (PSD) – Tibanesti (PNL). A doua subaxa (23,96 km) prevede reabilitarea DJ 281 C – intersectie DN 28 (Blagesti) – Harmanesti (PNL) – Todiresti (PNL) – Coasta Magurii – intersectie DN 28 B – Cotnari (PPDD). Subaxa trei, cu o lungime de 12.78 kilometri prevede refacerea DJ 244 D – limita jud. Vaslui – Dolhesti (PNL) – Ciortesti (PSD) – Coropceni. Cea de-a patra subaxa are o lungime de 14.81 kilometri si ar trebui reabilitata pe traseul DJ 208 N si DJ 208 F Vanatori (PSD) – Lespezi (PNL) – intersectie DJ 208 – Heci – Tatarusi (PSD) – Iorcani – limita jud. Suceava. Cea de-a cincea subaxa din cele opt are o lungime de 20.54 kilometri si urmareste reabilitarea traseului DN 28 A Ruginoasa (PDL) – Helesteni (PSD) – Al. I. Cuza (PNL) – intersectie DN2 – Rachiteni (PSD) – limita jud. Neamt. Cea de-a sasea subaxa are o lungime de 30 kilometri. Proiectul prevede refacerea arterei pe traseul DN 28 Tomesti (PNL) – Tutora (PSD) – Moreni – Prisacani (PNL) – Macaresti – Grozesti (PNL). Axa sapte are o lungime de 27 kilometri si urmareste traseul DJ 282 Romanesti (PSD) – Podu Iloaiei (PDL) – Popesti (PNL) – Madarjac (PSD). Ultima subaxa, cea de-a opta, are o lungime de 25.72 kilometri si ar urma sa fie reabilitata pe traseul DJ 282 F Bivolari (PSD) – Traian- Spineni – Andrieseni (PDL) – Vladeni (PSD). Urmeaza ca in cateva saptamani sa fie alocate si fondurile pentru demararea studiilor de fezabilitate pentru demararea proiectului.

Citeste si: La Iasi, PSD si PNL au iesit cu razboiul in mijlocul drumului. Disputa se va transa in curand – FOTO

„Cel mai important este faptul ca lucrurile se misca intr-o directie buna, iar asteptarile cetatenilor judetului Iasi, legate de drumuri, incep sa se concretizeze. Odata cu rezolvarea situatiei de la Ministerul Transporturilor, speram ca pana la sfarsitul anului, banii sa se regaseasca in proiectul de reabilitare a drumurilor si in reparatiile acestora”, a spus Alin Aivanoaei, vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi.

Reparatii curente

In functie de importanta lucrarii, proiectul vizeaza si alte 16 artere pentru reparatii periodice. Opt drumuri vor intra in acest proces inca din prima etapa: DN 24 – Barnova (3,3 milioane lei), Ciurea – Lunca Cetatuii (500 mii lei), Pod Scheia – Mircesti (2,5 milioane lei), Pascani – Miroslovesti (500 mii lei), DN 2 – Cristesti (1,7 milioane lei), DN 28C – Deleni – limita jud. Botosani (2,5 milioane lei), DJ 208 – Stolniceni Prajescu (201 mii lei), Iasi – Aroneanu (1 milion lei). Alte patru drumuri vor intra in etapa a doua, respectiv Targu Frumos – Cucuteni (5,4 milioane lei), Mosna – Bohotin (2,7 milioane lei), Podu Hagiului – Cozmesti (4,4 milioane lei), Ciohorani – Cozmesti (1,3 milioane lei). Patru drumuri vor intra in ultima etapa a proiectului, respectiv DN 24 C – Roscani (3,1 milioane lei), Strunga – Oteleni (8,7 milioane lei), DN 28 – Butea (2 milioane lei), Bohotin – Grozesti (4,2 milioane lei). In total ar fi vorba de 44,5 milioane lei. In proiect mai sunt incluse si reparatii periodice, dar si curente cu imbracaminti asfaltice usoare.

O prima transa

Odata cu deblocarea banilor de la Ministerul Transporturilor, la Iasi ar urma sa ajunga in cel mai scurt timp o prima transa din fonduri. Intr-o prima etapa ar fi vorba de circa doua milioane de lei, bani cu care s-ar demara proiectul de modernizare a retelei de drumuri. „Sunt doua mari proiecte pe care le asteapta iesenii, respectiv modernizarea Aeroportului International si reabilitarea drumurilor judetene. Ar trebui sa lasam orgoliile politice deoparte si sa ne ocupam de cele doua mari proiecte ale infrastructurii judetului. Cetatenii judetului Iasi s-au saturat de promisiuni electorale, ei asteapta si realizari, ori acest lucru ni l-am propus si noi”, a adaugat Alin Aivanoaei.

Citeste si: PNL Iasi vrea sa atace in instanta modificarea masterplanului de drumuri propusa de PSD
Comentarii
  • la comuna focuri nu s-a gandit nimeni?suntem in lumea a 3 a.poate indrazneste cineva sa vina sa faca campanie electorala la focuri.cum o sa veniti imbracati in costume scumpe si pantofi de firma prin jegul asta de la focuri? sa indrazniti

  • Asta-i tot o minciunica de-alui MINCIUNA? In citiva ani abia s-a facut lista.Oare citi ani ne trebuie sa facem drumurile? Pina atunci sigur expira lista.

  • Normal ca se fac drumuri dupa culoarea politica:)) se poate observa si pe DN 24C, acolo, s-a reabilitat doar portiunea dintre Bivolari-Trifesti, parca cineva care merge de la Iasi la Stefanesti trece doar prin comunele acestea.:)) e de neimaginat ce se petrece la conducerea judetului!

  • d nule aivanoaiei de comuna holboca ,care este la o azvarlitura de iasi ati auzit?rusine sa va fie ca niciodata nu ati facut nimic cu acest drum nenorocit!

  • Oameni buni…mergeti va rog frumos spre Belcesti pe la Erbiceni-Spinoasa,dupa Spinoasa dupa ce tranversezi podul e dezastru,mai ceva ca dupa razboi,cratere de un metru.Faceti ceva va rog !!!

  • mai oameni buni chiar nu va ginditi deloc la sarmanii candidati care au evoie de benere poze pe toti stilpii ca sa se faca presedinti si averi pentru copiii lor?????mai mergeti si voi prin gropi pina se vor satura ei de furat.daca nu-i intreaba nimeni de sanatate peste citeva sute de ani vom avea POATE si noi drumuri

Adauga un comentariu