Magazin

De unde vine legenda Iepurasului de Paste?

Publicat: 21 apr. 2011
1

Pastele este cea mai importanta sarbatoare religioasa a crestinilor, care marcheaza miracolul Invierii Domnului. Cu toate astea, un personaj extrem de îndragit al Pastelui provine din traditiile pagane: iepurasul. Cum a ajuns el un simbol al sarbatorii crestine?

Iepurasul de Pasti este un simbol pagan, emblema a fertilitatii, asociat de crestini cu aparitiile lui Iisus dupa Inviere. Prima mentionare a iepurasului ca simbol pascal apare în Germania, în 1590. In unele regiuni din aceasta tara se credea ca iepurasul aduce ouale rosii în Joia Mare si pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Pastelui.

In traditia pagana anglo-saxona exista o zeita pe nume Eostre, cunoscuta drept zeita primaverii. Simbolurile ei principale erau oul si iepurele. Exista o legenda potrivit careia zeita a gasit o pasare ranita în timpul iernii, iar singura solutie pentru a o salva a fost sa o transforme în iepure. Desi nu mai era pasare, iepurele putea sa faca oua.

Primavara avea loc un festival dedicat zeitei, care tinea din martie pana la sfarsitul lui aprilie. Cand crestinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe traditii din timpul festivalului lui Eostre au fost adaptate în ceremoniile în onoarea Invierii lui Iisus, întrucat aveau loc în acelasi timp si îi încurajau pe pagani sa se converteasca. Drept rezultat, numele Pastelui în engleza, Easter, provine de la Eostre.

Iepurasii fac parte din poveste întrucat sunt simbolul lui Eostre, dar si penrtu ca iepurii sunt puternic legati de luna în traditia pagana. Iepurele era si un simbol al lunii, iar ciclurile lunii determina în ce zi sarbatorim Pastele în fiecare an.

In Germania, iepurasii de Paste erau albi si se credea ca daca un copil este foarte cuminte, un iepuras le va aduce un cos plin de oua colorate. Tot în Germania s-au nascut si primii iepurasi de Paste dulci, în secolul 19. Ei erau facuti din aluat de foi si zahar.

In zilele noastre, iepurasul de Paste exista cam în toata lumea, existand doar mici diferente între traditii. Exista însa cateva locuri unde iepurele este înlocuit de alte animale. In Elvetia, de exemplu, cucii aduc ouale colorate la copii, iar în anumite zone din Germania, cei mic cred în vulpita de Paste.
Comentarii
  • Deci fiind o traditie pagana, eu, crestin, trebuie sa o urmez? La fel este si cu „craciunul” si cu „crucea”(semn pagan egiptean, folosit si de Hitler de altfel). Am fost mintiti aproape 2000 de ani. Chiar nu-si da seama nimeni ca biserica actuala nu reflecta vointa Domnului? Cum a fost cu Sodoma si Gomora asa va fi cu toata omenirea care se inchina la Satan.

Adauga un comentariu