Stiri medicale

De necrezut! Ce efecte asupra sanatatii are dependenta de smartphone?

Publicat: 06 mart. 2014
7
Odata cu vremurile se schimba si afectiunile si bolile oamenilor. Iar potrivit chirurgilor esteticieni, si grijile estetice ale contemporanilor. Din cauza presiunii aplicate de telefon din ce in ce mai mult asupra urechii, lobul urechii se aplatizeaza si se mareste in timp. De aceea, una dintre cele mai cerute interventii chirurgicale plastice include reducerea lobului urechii, potrivit adevarul.ro.   
Aceasta conditie le afecteaza, in special, pe femeile cu o pasiune pentru cercei voluminosi, care trag deja urechea, pielea fiind intinsa peste masura, potrivit doctorului Khan, citat de „Daily Mail”.   
„Greutatea telefonului mobil care apasa pe lobul urechii poate deteriora zona. Si tinerii care au cercei in ureche sunt supusi aceluiasi risc, in special daca isi fixeaza telefonul intre umar si ureche”, explica acesta.  
Drept urmare, cererile din cabinetele medicilor au crescut simtitor in ultimii ani. Ca si alte parti ale corpului, lobul urechii, care are in jur de doi centimetri, in medie, se lasa odata cu varsta. Factori precum expunerea la soare, cercei voluminosi si grei si, mai nou, presiunea aplicata de telefonul mobil pot accelera imbatranirea zonei. 
In masura in care productia de colagen scade si se opreste odata cu varsta, iar elasticitatea pielii isi pierde din putere, lobul urechii este supus riscului aparitiei ridurilor, fiind un indicator al varstei noastre fizice.    
„Pacientii care cereau aceasta interventie aveau in jur de 50 si 60 de ani, dar am observat ca media de varsta a scazut cu mult. Am denumit operatia mobe lobe, pentru ca suntem convinsi ca va deveni o procedura extrem de ceruta in viitorul apropriat”, spune Khan. Acesta spune ca exista si metode preventive prin care viitorii pacienti se pot feri de interventia chirurgicala. „Exista niste injectii cu o substanta ce va umple golurile si va asigura suportul lobului”, explica acesta.    
O alta operatie include laserul, care poate oferi alta forma lobului urechii. Marginile urechii sunt scurtate, apoi cusute in cateva minute, iar urechile sunt vindecate in mai putin de o luna.  
Totusi, cel mai bun sfat pentru prevenirea unei astfel de operatii implica purtarea castilor si chiar reducerea timpului petrecut cu telefonul la ureche. 
Studii numeroase din ultimii ani arata ca smartphone-ul este unul din cele mai intruzive aparate din viata noastra. Timpul liber ii este dedicat, somnul si chiar si sexul sunt date peste cap de catre folosirea excesiva, iar potrivit ultimelor dovezi, pana si aspectul fizic este modificat.    
In permanenta, oriunde am fi, ne uitam in jos la telefonul mobil. Fapt care duce, invariabil, la dureri de gat si riduri in aceeasi zona. 
„Corpul nostru nu este facut sa stea in aceeasi pozitie pentru perioade lungi, iar multi oameni adopta pozitii inconfortabile cand folosesc aceste dispozitive. Rezultatul: fizioterapeutii observa tot mai multe cazuri de dureri de gat si spate, dar si de incheieturi, cauzate de folosirea excesiva a smartphone-ului”, spune specialistul Josh Catlett.Adauga un comentariu