National

De ce risca Ciolos o motiune de cenzura. Semnele ca se gandeste serios sa intre in politica

Publicat: 06 aug. 2016
1

In scandalul impozitarii veteranilor de razboi lucrurile stau, din punct de vedere juridic,  cam asa: scutirea legala, din Codul fiscal, se aplica imobilului, indiferent daca veteranul este proprietar absolut sau pe cote-parti.

Deci obiectul scutirii este bunul, nu persoana, mai ales ca este vorba de un impozit local, care se aplica bunurilor (cladiri, terenuri, autovehicule) si nu persoanelor (veniturilor), chiar daca scutirea este edictatata in considerarea calitatii persoanei proprietare.

Printr-o recenta hotarare de guvern, s-a stipulat ca scutirea se aplica doar cotei-parti din imobil detinute de veteran, ceea ce este nelegal, intrucat o hotarare de guvern nu poate adauga la lege si, la prima actiune in contencios administrativ, hotararea este anulata de instanta.

Cu siguranta ca, la momentul adoptarii ei, Ciolos nu ii cunostea continutul, ca nu are cum sa verifice tot ce semneaza. Responsabilitatea continutului cadea, asadar, in sarcina initiatorului, adica Ministerul Finantelor.

Sesizand nelegalitatea, pentru a specula politic momentul, Dragnea a sarit la gatul lui Ciolos, printr-un comunicat public. Ciolos insa, desi tehnocrat, a ignorat fondul problemei si i-a raspuns „ba pe a ma-tii, e vina PSD”, dupa care a aparut „pe surse” ideea ca hotararea de guvern acopera situatii in care veteranul ar putea sa dobandeasca o cota-parte infima dintr-un mall, de exemplu, pentru ca respectivul imobil sa devina scutit de impozit. Sincer, e greu de crezut sa existe un astfel de caz practic. Probabil ca, daca el ar fi existat, ar fi facut valva inclusiv in presa mondena. Mai degraba exemplul este unul teoretic.

Indiferent daca exemplu este real sau fictiv, ramane ideea ca guvernul nu poate modifica o lege, adica un act normativ cu forta juridica superioara, printr-unul cu forta juridica inferioara. Daca Guvernul Ciolos ar fi vrut, intr-adevar, sa inchida portita legala a eludarii platii impozitului local de catre vreun magnat proprietar de mall, ar fi trebuit sa modifice Codul fiscal, chiar si prin Ordonanta de urgenta. De asemenea, modificarea ar fi trebuit sa aiba drept scop evitarea situatiei – exceptionale si, deocamdata, teoretice – a proprietarului de mall sau de alte cladiri comerciale, in loc sa desfiinteze insasi regula, care acum loveste in membrii familiilor veteranilor care locuiesc impreuna cu acestia.

In aceste conditii, raspunsul acid al lui Ciolos la adresa lui Dragnea este unul politic, care semnalizeaza ca premierul isi pregateste intrarea in politica, iar asta se vede inclusiv din atitudinea – la fel de acida – a ministrilor sai, care se iau in gura cu PSD, adica partidul identificat ca adversar politic.

Odata intrat pe taramul declaratiilor politice – ba chiar politicianiste, precum in cazul de fata (ignorarea fondului si apelul la memoria bunicului veteran venerat) – tehnocratul Ciolos devine politicianul Ciolos, iar guvernul sau tehnocrat devine un guvern politic.

Iar cand un guvern devine politic, isi transforma sustinatorii in electorat, care electorat priveste situatia strict prin prisma simpatiei politice, indiferent de continutul ideii care face obiectul disputei: daca e de la ai nostri, e geniala, daca e de la adversari, e o mizerie. Ai nostri sunt buni, ailalti sunt rai.

De asemenea, atunci cand un guvern devine politic trebuie sa stie si faptul ca sustinerea parlamentara devine politica, astfel ca isi asuma riscul unei motiuni de cenzura.
Articol preluat de pe stiripesurse.ro
Adauga un comentariu