National

De ce procurorii sunt aplaudati, iar inspectorii Fiscului injurati

Publicat: 05 apr. 2015
1

Intr-o societate bolnava de banuiala ca aici nu poti face avere, nu te poti realiza ca om si nu poti izbuti ca fiinta dotata cu ratiune si curaj daca nu furi, daca nu inseli, daca nu minti, intr-o societate  ale carei asumptii si nevroze sunt solid confirmate de ceea ce se intampla zilnic, ei bine, intr-o astfel de societate, te-ai fi asteptat ca actiunea ANAF impotriva comerciantilor care nu emit bonuri fiscale sa aiba un succes la public egal macar cu cel inregistrat de DNA, in ultima vreme.

Ce avem in schimb? O iesire uluita a sefului guvernului care aproape se justifica si aproape se roaga: Ce am facut? Nu am inchis decat 232 de companii dintr-un milion de contribuabili! Si, spune textual premierul: pentru 232 de mici firme inchise de ANAF, “prigoana generala” este o exagerare!

Este neadecvat ca premierul vorbeste despre “prigoana” – “prigoniti” sunt crestinii din Kenya, nu inspectorii ANAF. Dar uluiala lui trebuie sa fi fost sincera. Atat de prost a fost primita de public actiunea ANAF incat rezultatele bune nu se mai vad. Nu se mai vede ca orice comerciant iti intinde acum rapid bonul fiscal, nu se vede ca, asa cum raporteaza ANAF, in primele trei luni din an numarul de case de marcat “fiscalizate” a crescut cu 25% fata de perioada similara a lui 2014 sau ca, fata de luna martie a anului trecut, vanzarile de role de hartie pentru casele de marcat au crescut cu 80%, iar fata de luna trecuta cu 100%, dupa cum a aratat la ZF Live Velin Ganev, CEO Danubius Exim, companie de distributie de casele de marcat. Cee ace inseamna ca actiunea Fiscului a prins.

De unde vine aceasta reticenta?
Nu stiu daca povestea “Petrica si lupul” mai este predata acum copiilor in scoli, dar cei din generatia mea si-o aduc cu siguranta aminte. Petrica care pazeste niste oi se amuza stigand “lupul!”. Oamenii iti sar in ajutor, dar lupul nicaieri. Cand lupul vine cu adevarat si Petrica cheama din nou, nimeni nu-i mai rasunde, pentru ca nimeni nu-l mai crede.

Am auzit de cateva ori in aceste zile, din zone cu totul si cu totul diferite, aceeasi judecata: De ce sa le dau lor bani, ca sa-si compere Valcov tablouri?

Ar fi reductionist sa spunem ca atat inteleg oamenii dintr-un mecanism complex cum este o societate. Dar cand fostul sef al Fiscului (Sorin Blejnar) se dovedeste a fi evazionistul-sef al tarii, cand doi din ultimii trei ministri de finante – Dariu Valcov si Daniel Chitoiu – sunt cercetati penal (Chitoiu nu a ajuns in arest doar pentru ca colegii lui parlamentari l-au aparat si nu i-au ridicat imunitatea) pentru ca si-au urmarit doar interesul propriu in exeritarea functiei publice, ce sa mai comenteze oamenii? Cand ei vad cum parlamentari acuzati de coruptie sunt aparati de casta in care au intrat, ce atitudine sa mai aiba? De aici diferenta uriasa de perceptie intre actiunile DNA (bine primite) si cele ale Fiscului (prost vazute).

Oamenii au impartit deja societatea intre “ei” si “noi”. Intr-o societate in pericol de anomizare, “ei” sunt imbuibatii si imbogatitii din parlament si guvern, din ministere si administratia locala, mana in mana cu lumea subterana a afacerilor private in buzunarele carora curg insa banii statului, deci ai nostri. Bine face DNA ca i-a luat in catare! “Noi” suntem cei goniti cu biruri de ani de zile si iata ca acum mai trimit si “antifrauda” peste noi sau peste ai nostri, bieti comercianti care isi duc zilele cum pot si inseala statul de nevoie, nu de altceva! DNA este “al nostru”, Fiscul este “al lor”.

Cand ti-ai pierdut credibilitatea, nu o mai poti recupera nici daca mergi in maini de la Bucuresti la Vatican! Poate sa explice premierul cat vrea ca actiunea Fiscului este buna si in folosul oamenilor. Putin il cred chiar daca actiunea Fiscului este una normala. Premierul spune, pe buna dreptate: avem nevoie de mai multi bani la buget daca vrem scoli mai bune, sanatate mai buna, drumuri mai bune. Prin urmare nu marim taxele, dar vrem ca toata lumea sa plateasca ce e de datoria lui sa plateasca la stat. Putin il cred pentru ca nici el nici cei dinaintea lui nu au explicat niciodata convingator ce a facut cu banii din taxe. In schimb, oamenii ii vad in spagile de 20% din contractele publice, in milioanele de euro ale lui Valcov si in sutele lui de tablouri. Ghici pe cine va crede cetateanul, il va crede pe premier sau pe procuror?

ZF a scris saptamana trecuta ca, in primele doua luni din 2015, incasarile din TVA au crescut cu 20% an/an. Stiti cum a comentat un cititor? Vor fi cu 20% mai multi bani pentru “studii de fezabilitate”. Aceasta este “increderea” de care se bucura guvernul. Iar premierul se cruceste: de ce”prigoana” asta ca n-am inchis decat 232 de firme dintr-un milion!

La 1 aprilie s-a implinit un an de cand a fost introdusa acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litrul de carburant. Cati bani s-au strans, ce a facut Ministerul Finantelor cu ei? Guvernul a spus initial ca vor merge exclusiv in constructia de autostrazi. Cati din ei s-au dus in autostrazi? A! Nu se stie pentru ca legea nu lasa Finantele sa evidentieze distinct in buget o taxa? Haida-de! Pai atunci nu este de mirare ca oamenii pot crede ca banii au fost furati. Ca, de fapt, acel miliard de euro pe care guvernul l-a redirectionat administratiei locale, la finale anului trecut la a doua rectificare, bani luati de la proiectele europene, sunt bani furati, de vreme ce regula este, in administratia locala, ca spaga inseamna  20% dintr-un contract!

Daca cei care pretind sa fie numiti “elita politica” mai vor sa repare ceva dupa atata rau pe care l-au facut societatii, in primul rand distrugandu-i reperele publice atatea cate erau, sa faca macar de acum inainte totul public (transparenta totala), inclusiv sa de socoteala pentru fiecare leut strans.

Altfel sa nu se mire nimeni daca intr-o zi oamenii vor zice ca, de fapt, nu mai avem nevoie de Parlament si ca singurii care ne pot conduce sunt procurorii.

Dar asta sa fie oare societatea spre care tindem?

Citeste mai multe pe zf.ro




Comentarii
  • E simplu..
    De ceva timp, DNA ii salta pe cei care pana mai ieri se considerau intangibili si care furau mai mult ca NOI. Deci bravo DNA !
    Dar ANAF se ia acum de NOI. De cei pentru care evaziunea fiscala este sport national.
    De NOI,”patronii”, care am inceput contrabanda cu aur, blugi si chiloti din Turcia, pentru care de multi ani neinregistrarea facturilor si vanzarea fara bon fiscal este o obisnuinta.
    Sau de NOI, ospatarii deveniti mari patroni de hoteluri si restaurante.
    Cum sa se ia de NOI?
    Facem greva de 1 MAI, daca nu ne lasa sa furam in continuare.
    Deci huo ANAF!
    Cum o sa mai platim salariile de mizerie ale celor angajati cu juma’ de norma, care muncesc 12-14 ore pe 800-1000 de lei?
    Cum o sa ne mai facem vile si sa ne luam gipane din care se aud manele?
    Deci huo ANAF!

  • Te injura toti pentru ca asta e o vinatoare de vrajitoare ! Plateste datoria psd, fa conturi separate pentru taxa pe viciu( sa mearga direct la sanatate) , pentru acciza la combustibil ( ai uitat, nu ?) si arata- ne ce bine circulam pe noile autostrazi ( tot pinochio ti se spune, nu ?) si trimite ” hingherii anaf ” la magazinele din sate , acolo nimeni nu da BF !

Adauga un comentariu