Economic Local

De ce primeste Mittal Steel Iasi atatea credite?

Publicat: 10 iul. 2007
1

• Mittal Steel SA Iasi a primit un imprumut de 20 milioane dolari de la World Steel Data BV din Olanda, firma detinuta de Mittal Steel Holdings AG • Conducerea Mittal Steel SA Iasi a apelat la mijlocul anului trecut la un credit de aproape 11 milioane Euro de la SC Romportmet SA Galati, firma tot din grupul Mittal • Aceasta suma de bani nu a fost folosita pentru investitii sau pentru materii prime, ci pentru a plati o alta datorie, scadenta, de 7,5 milioane Euro catre Mittal Steel SA Galati • Politica grupului Mittal pare a fi bazata pe faptul ca nimic nu se pierde, ci se compenseaza intre unitatile economice • Un exemplu este si faptul ca Mittal Steel SA Iasi cumpara de la Mittal Steel Galati banda, in timp ce Mittal Steel Hunedoara cumpara fier vechi de la Iasi

Indienii de la Mittal Steel SA Iasi au contractat un credit de la o alta firma din cadrul grupului. In urma cu doua saptamani, Mittal Steel SA Iasi a primit un imprumut de 20 milioane dolari de la World Steel Data BV din Olanda, firma detinuta de Mittal Steel Holdings AG. Creditul a fost dat fara ca Mittal Steel SA Iasi sa acorde vreo garantie, iar in contract perioada de rambursare este „la cerere”. Adica, atunci cand va dori firma din Olanda sa ceara banii inapoi. In aceste conditii exista doua posibile ipoteze care tin de viziunea globala a grupului Mittal. Prima are ca impact controlarea pietei de tevi si tinerea la respect a concurentei, situatie in care se explica creditarea Mittal Steel SA Iasi si pastrarea unor stocuri importante care pot destabiliza piata de profil in momentul in care sunt vandute. A doua este legata de o piata a otelului in care Mittal pierde la marea majoritate a firmelor din Romania, dar castiga fie din subventiile la materie prima din tari precum Australia sau India, tara natala a magnatului otelului, fie din celelalte afaceri mondiale ale grupului.

Alte ipoteze

Destinatia creditului este incerta, dar din datele existente rezulta ca o parte din acesta va fi folosit pentru rambursarea unui alt credit luat de Mittal Steel SA Iasi de la Romportmet SA Galati, firma detinuta tot de grupul Mittal. Motivele pentru care conducere Mittal a dat un credit la Iasi poate avea legatura si cu situatia dificila la fosta Tepro SA, situatie nuantata in nenumarate randuri, chiar de auditorii de la Deloitte. Mittal Steel SA Iasi inregistra la data de 31 decembrie 2006 datorii de aproape 40 milioane Euro, mai exact 39.579.829 Euro. Situatia nu este deloc roz la fosta Metalurgica, avand in vedere ca pierderile financiare ale companiei au fost de 91,30 miliarde lei (9,130 milioane RON). O mare parte din datoriile fostei SC Tepro SA Iasi sunt la asociatii din cadrul grupului si la furnizori, in timp ce datoriile fiscale sunt doar de 25,82 miliarde lei (2,5682 milioane RON). In acelasi timp, Mittal Steel SA a inregistrat capitaluri proprii negative.

Nimic nu se pierde

Cum in cadrul grupului nimic nu se pierde, conducerea Mittal Steel SA Iasi a apelat la mijlocul anului trecut la un credit de aproape 11 milioane Euro de la SC Romportmet SA Galati, firma tot din grupul Mittal. Aceasta suma de bani nu a fost folosita pentru investitii sau pentru materii prime, ci pentru a plati o alta datorie, scadenta, de 7,5 milioane Euro catre Mittal Steel SA Galati. Dobanzile si penalitatile au avut efect devastator pentru fosta Metalurgica. Datoriile enorme ale firmei iesene sunt puse de conducere pe seama necesitatii de materie prima si pe creditele luate de la parteneri. Fata de anul precedent, principalele modificari au fost inregistrate la datoriile comerciale in cadrul grupului. In fapt, Mittal Steel SA Iasi face fata cu greu creditelor luate de la partenerii din cadrul grupului Mittal, credite care nu fac decat sa plateasca materia prima luata la Galati. In acest mod, se poate spune ca Mittal Steel SA Galati nu face decat sa plateasca Mittal Steel SA Iasi pentru a-i cumpara marfa, materia prima pentru tevile fabricate la Iasi. Tranzactiile Mittal Steel SA Iasi se bazeaza doar pe relatiile din cadrul grupului, relatii care sunt dictate de bunul plac al sefilor de la Galati. Chiar raportul administratorilor de la Iasi demonstreaza acest lucru. Romportmet SA Galati a devenit un nou creditor al fabricii iesene, dupa ce in ultimii ani combinatul de la Galati era cel care acorda imprumuturi fabricii iesene. Mittal Steel SA Iasi a primit un credit, in suma de 360 miliarde lei (36 milioane RON), de la SC Romportmet SA Galati, firma la care Mittal Steel SA Galati este actionarul majoritar. Durata imprumutului este de un an de zile, urmand sa fie platit la data de 25 iunie 2007. Doar ca Mittal Steel SA Iasi nu a avut bani sa plateasca. Asa ca Romportmet SA a prelungit la sfarsitul lunii trecute, mai exact pe data de 26 iunie, la o zi dupa data care ar fi trebuit sa fie data scadentei. Fosta Tepro SA a mai fost pasuita pana la data de 25 decembrie, cand va trebui sa plateasca cele 11 milioane Euro catre Romportmet SA Galati. Cu ce va plati insa Tepro creditul olandezilor, este o intrebare la care doar Lakshmi Mittal are raspunsul.
Comentarii
  • uitati-va oleak ce fatza de salbatic are indianul asta.dc face imprumuturi,doar are o avere imensa..? dar e atat de zgarcit incat nu isi plateste nici angajatii!!!

Adauga un comentariu