National

De ce fac romanii economie? Cati dintre ei cred in incalzirea globala

Publicat: 18 sept. 2019
1

Datele unui barometru de securitate energetica releva faptul ca romanii sunt interesati de schimbarile climatice, comportamentul de economisire a consumului de energie, precum si de diversele surse de energie, dar sunt preocupati si de proiecte de anvergura in domeniul energetic. Date ample ale acestui barometru vor fi prezentate vineri, la lansarea primului studiu pe acest domeniu. Conform rezultatelor preliminare, intrebati daca schimbarile climatice (incalzirea globala) sunt un fenomen real, vizibil deja pe toata planeta, sau unul fals, inventat in scopul promovarii comerciale a unor tehnologii,  83,6% dintre romani considera schimbarile climatice reale si produc efecte vizibile. La intrebarea „Care este motivul principal pentru care considerati importanta economisirea de energie?”, 62% indica reducerea costurilor financiare, 30,8% reducerea poluarii si 6,2% confortul personal. In contextul in care in largul tarmului romanesc al Marii Negre au fost descoperite rezerve importante de gaz natural, 75,6% dintre respondenti sunt de acord cu exploatarea acestora, 14,7% nu sunt de acord si 9,6% nu stiu sau nu raspund. Sunt de acord cu finalizarea construirii celor doua reactoare nucleare de la Cernavoda 65,9% dintre respondenti, 22,6% se opun acestei idei si 11,5% reprezinta non-raspunsuri. 58% dintre respondenti considera ca statul ar trebui sa subventioneze cu sume adecvate doar consumatorii vulnerabili care au venituri mici, iar 35,4% ca statul ar trebui sa subventioneze cu sume mici toti consumatorii, indiferent de veniturile pe care le castiga.

Toti vecinii au ramas fara cuvinte cand au vazut ce are acest iesean pe acoperis! Cand au aflat ce face acest aparat, acum vor si ei sa si-l cumpere – FOTO, VIDEO

Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale „Ion I. C. Bratianu” al Academiei Romane (ISPRI) si Laboratorul de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica (LARICS) lanseaza vineri primul „Barometru de securitate energetica” din Romania, bazat pe o ampla cercetare sociologica realizata la nivel national de catre INSCOP Research. Evenimentul, moderat de prof. univ. dr. Dan Dungaciu, directorul ISPRI, va include prezentarea datelor sociologice de catre Remus Ioan Stefureac, director general al INSCOP Research, precum si evaluari de specialitate realizate de Razvan Nicolescu, partener, lider al industriei de energie si resurse in Europa Centrala si de Est al Deloitte, respectiv Vasile Iuga, specialist in energie. Datele au fost culese in perioada 4 – 12 septembrie 2018 pe un esantion de 1050 subiecti reprezentativ pentru populatia Romaniei, neinstitutionalizata, cu varsta de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95% pe un tipul de esantion multi-stratificat, probabilistic. Metoda de culegere a datelor a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor. Esantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului National de Statistica.
 
Adauga un comentariu