Actualitate

De averea unui ales local s-a ales praful. Aproape 8 miliarde lei trebuie sa-i returneze primariei

Publicat: 01 sept. 2013
1

@ In perioada urmatoare fostul primar al comunei Deleni, Gheorghe Furtuna, va fi executat silit intr-un dosar de frauda cu fonduri europene @ Furtuna a fost condamnat pentru ca a falsificat un proiect SAPARD de realizare a unei retele de aductiune de apa in comuna @ Averea acestuia va fi executata pentru a fi recuperat prejudiciul adus comunei prin fraudarea proiectului european: 7 miliarde lei vechi
 
Unui cetatean din judetul Iasi ii va parea foarte rau in perioada urmatoare ca a fost primarul unei comunei, daca nu regreta deja. Fostul primar al comunei Deleni, Gheorghe Furtuna, va fi executat silit pentru recuperarea unui prejudiciu de circa 7 miliarde lei vechi adus bugetului local. Fostul primar va fi executat deoarece a fost gasit responsabil de savarsirea unor ilegalitati care au prejudiciat comunitatea locala. Astfel, in perioada 2000-2001 , Agentia SAPARD a aprobat comunei Deleni un proiect in valoare de circa 1 milion de euro pentru realizarea unei retele de aductiune de apa in satele Poiana Feredeni, Slobozia si Deleni Vale. Imediat dupa aprobare, o serie de afaceristi au incercat sa faca tot felul de smecherii pentru a pune ilegal mana pe bani. De aceea Directia Nationala Anticoruptie a intrat pe fir si a facut o serie de cercetari. Printre afaceristii implicati se numara Dorin Guzganu, un personaj care a mai fost implicat si in alte scandaluri similare. Lui Guzganu i s-a imputat faptul ca a incercat sa trucheze licitatia organizata de Primaria Deleni in vederea selectarii firmei care urma sa realizeze proiectul si asistenta tehnica pentru aductiune de apa. Guzganu ar fi incercat trucarea licitatiei prin depunerea unei oferte financiare false, fapt descoperit de procurorii anticoruptie.

In timpul cercetarilor s-a constatat ca si fostul primar Furtuna a umblat cu falsuri. Acesta a falsificat unele documente depuse la Agentia SAPARD in vederea obtinerii finantarii. De aceea judecatorii l-au condamnat pe Furtuna la 6 luni cu suspendare pentru „prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene”. Initial Furtuna a fost acuzat si de inselaciune dar a fost achitat de magistrati. In paralel cu procesul penal Agentia SAPARD (transformata intre timp in Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit-APDRP) a demarat un proces de executare a Primariei Deleni, deoarece, dupa constarea falsurilor de catre procurori, o parte din cheltuieli au devenit neeligibile si banii urmau sa fie recuperati. APDRP a incasat banii, insa Camera de Conturi a dispus recent Primariei Deleni sa recupereze paguba de la cel vinovat, adica de la fostul primar Furtuna. Cu tot cu cheltuieli de judecata Furtuna trebuie sa plateasca Primariei Deleni circa 7 miliarde lei vechi.
 „Trebuie sa plateasca cel vinovat. O sa deschidem proces de executare mai ales ca am fost somati si de Curtea de Conturi. Procesul nu va dura mult pentru ca sunt deja niste sentinte date de judecatori si se stie cine este vinovat”, a spus Dumitru Prigoreanu, primarul comunei Deleni.

Contactat telefonic de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, Furtuna nu a vrut sa comenteze prea mult. „Am fost condamnat cu suspendare. Nu stiu la care bani va referiti”, spus Gheorghe Furtuna
Comentarii
 • Numai golanali politice!
  Pe altii cu milioane de eu nu-i condamna.
  n-are treaba primarul cu ce s-a intamplat , sunt consilieri, sunt comisii, sunt altii de condamnat.
  Nu are timp primarul sa verifice toate golaniile care le fac altii.
  Poate chiar actualul primar e implicat. Numai diversiuni.
  Nimic corect in tara asta!

Adauga un comentariu