Eveniment-Social

De astazi, Incepe Postul Craciunului

Publicat: 13 nov. 2012
1

@ De astazi, crestinii intra in marele post al Nasterii Domnului, care va tine pana pe 24 decembrie @ In toata aceasta perioada, crestinii nu vor avea voie sa consume unele mancaruri, decat atunci cand se va da dezlegare

Crestinii de pretutindeni intra de astazi in Postul Craciunului, primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Aceasta perioada incepe de astazi si se incheie pe 24 decembrie, in Ajunul Nasterii Domnului. Prin durata lui de 40 de zile, postul aminteste de cel al lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii, postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.

Dupa randuiala crestina, in timpul Postului Craciunului, miercurea si vinerea nu se mananca untdelemn si nu se bea vin. In aceste doua zile se posteste pana la orele 3.00-4.00 ale amiezii, cand se consuma hrana uscata sau legume fierte. Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare, se face dezlegare numai la untdelemn si la vin si se mananca o singura data in zi. Daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, se face dezlegare la untdelemn, la vin, dar si la peste. Si daca se va intampla pomenirea sfantului caruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni se consuma mancaruri pe baza de peste.
Totodata, in zilele de marti si joi nu se mananca peste, ci numai untdelemn si vin. Dar daca se intampla sa cada un sfant marti sau joi, atunci se consuma peste. De asemenea, Biserica Ortodoxa a randuit si ca in fiecare sambata si duminica cuprinse intre 21 noiembrie, cand se tine Intrarea Maicii Domnului in Biserica si 20 decembrie, cand se sarbatoreste pomenirea Sfantului Ignatie Teoforul, crestinii sa aiba dezlegare la peste.

Ca si randuieli bisericesti, in timpul Postului Nasterii Domnului, nu sunt cantate stihirile si nici troparele, ci toate sunt rostite. Daca ajunul Craciunului cade sambata sau dumnica, slujba Ceasurilor Imparatesti se muta in vinerea dinainte, aceasta zi devenind una aliturgica. De asemenea, daca ajunul Craciunului cade in zilele de luni pana vineri, se va oficia in aceasta zi Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, urmand ca in ziua praznicului sa se savarseasca Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur. Daca ajunul va cadea sambata sau dumnica, in acea zi se va oficia Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in ziua Craciunului se va oficia Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.
Adauga un comentariu