Actualitate

De-a dreptul SENZATIONAL! Intr-o celebra institutie, plasata intr-o zona de lux a Iasului, nu se poate intra dintr-un motiv HALUCINANT – GALERIE FOTO

Publicat: 28 iul. 2016

@ Este de-a dreptul hilar si demn de cascadorii rasului ceea ce se petrece intr-o institutie faimoasa a Iasului! @ Chiar daca legendele faimoase legate de orasul Caracal au facut istorie, o „minune” similara cu urbea plasata in sudul tarii se petrece si in fosta capitala a Moldovei @ Aici, in pofida faptului ca au fost proaspat receptionate lucrarile de modernizare si de refacere la imobil, NIMENI nu s-a gandit la cel mai banal lucru: cum se va intra in acesta! @

Cascadorii rasului si scene ce par desprinse din filmele cu Stan si Bran! Acestea se petrec taman intr-o institutie faimoasa a Iasului! Mai exact, in pofida faptului ca au fost proaspat receptionate lucrarile de modernizare si de refacere la imobil, NIMENI nu s-a gandit la cel mai banal lucru: cum se va intra in acesta!

Nu este vorba de o gluma, ci de un fapt cat se poate de real si de halucinant… Ieri, reporterii Cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au incercat sa caute intrarea in acest imobil. Surpriza de proportii! Dupa o lunga „aventura” prin buruieni, gunoaie si catarari pe garduri, jurnalistii au reusit sa dea de noul sediu al Institutului de Istorie A. D. Xenopol, amplasat in zona Codrescu din Copou. Halucinat este ca, efectiv, in aceasta cladire nu exista acces, deoarece terenul din fata intrarii apartine unei firme private…  

Spatiu al Academiei Romane, strecurat printre balarii si gunoaie…Mai departe, probabil daca ar fi fost vorba de vila unui mare bogatas sau de vreo crasma de fite, totul s-ar fi rezolvat foarte rapid! Insa, avand de-a face cu o cladire a Academiei Romane, filiala Iasi, nimanui nu i-a pasat ca imobilul a fost strecurat printre balarii si gunoaie!

Citeste si:  Cine ar fi crezut asa ceva! O cladire de milioane euro din Iasi, la un pas de dezastru – FOTO

„Da, tocmai au fost receptionate lucrarile, dar de fapt mai e de lucrat la noua cladire a Institutului Xenopol, chiar inca mult. Acuma, nu vreau sa mai spun ca imobilul este aruncat printre balarii si gunoaie si ca, efectiv, trebuie sa ne rugam de o firma privata care are teren langa noi sa ne ofere posibilitatea de a avea o cale de acces, asta ca sa putem intra acolo. Este cam jenant ceea ce se petrece pentru o institutie cu o simbolistica aparte pentru Iasi, dar si pentru Romania”, a dezvaluit unul dintre angajatii de la Xenopol. Chiar daca au incercat sa obtina un punct de vedere din partea conducerii filialei iesene de la Academia Romana, acestia nu au putut fi gasiti pentru a oferi un punct de vedere oficial in legatura cu aceasta situatie jenanta.

Povestea tumultoasa a Institutului XenopolDe reamintit ca, in urma cu mai bine de doi ani, un alt moment trist a avut loc pentru valoroasa institutie de cultura si de cercetare din Iasi. Institutul de Istorie A. D. Xenopol devenea „istorie„! Toate acestea dupa ce cladirea de pe strada Lascar Catargi (loc unde functiona institutul -n.r.) a fost predata vechiului proprietar, in baza unei decizii definitive si irevocabile a instantei. In aceste conditii, cu mare dificultate, intreaga biblioteca (de o valoare inestimabila n.r.) a fost mutata in diverse spatii, respectiv in sediul filialei locale al Academiei Romane sau la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida. Nici pana acum aceasta nu poate fi consultata de publicul larg.

Citeste si:  Institutul de Arheologie, desfiintat de mafia imobiliara

„Saptamana aceasta am predat «la cheie» cladirea, atata timp cat a fost vorba de o decizie definitiva si irevocabila a instantei. Ne-a deranjat faptul ca institutiile statului nu au intervenit pentru a ne sprijini. Totul s-a petrecut foarte rapid si nu am mai putut face nimic. Avem, totusi, promisiuni din partea Consiliului Judetean ca, in maximum doi ani, se va construi un nou sediu, in zona Codrescu, pentru institut. Totusi, pana atunci, o biblioteca extrem de valoroasa va fi inaccesibila publicului larg”, declara, la acea vreme, prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, directorul de la Xenopol.

Citeste si:  Reputat profesor al Universitatii Cuza, director al Institutului de Istorie A. D. Xenopol

Intr-o situatie fara precedent si asemanatoare pentru viata academica si de cercetare ieseana s-a aflat si Institutul de Arheologie, imobil care a revenit intr-o maniera dubioasa fostilor proprietari. Aflate sub administrarea filialei iesene a Academiei Romane, cele doua institutii de prestigiu, alaturi de arhive, obiecte de patrimoniu, biblioteci, dar si de cercetatori, functioneaza, cu chiu cu vai, acum in alte sedii. Astfel, cu toate ca pentru alte centre de cercetare din tara s-au gasit solutii mult mai decente, inclusiv de a ramane in vechile sedii, la Iasi acest lucru nu a putut fi posibil, datorita unor avocati sau juristi ai Academiei Romane, care se pare ca nu si-au facut datoria in scopul pentru care au fost platiti.

Citeste si:  Institutul de Istorie A. D. Xenopol se muta in zona Codrescu

Citeste si:  Tezaurul Iasului, aruncat la gunoi – FOTO, VIDEO
Comentarii
Adauga un comentariu