Eveniment-Social

De-a dreptul CUTREMURATOR! Asa ceva a fost EXPUS PUBLIC in interiorul Mitropoliei din Iasi – FOTO

Publicat: 17 oct. 2016
@ Este de-a dreptul tulburator si emotionant ceea ce a fost expus public, chiar in mijlocul si in fata altarului Catedralei Mitropolitane din Iasi! @ Teribil este ca, de teama autoritatilor, tot ceea ce a tinut de eveniment, a reprezentat o misiune top secreta @ Dincolo de toate acestea, milioane de romani au aplaudat si felicitat gestul luat de autoritatie publice @ Mai mult, tocmai pentru a nu fi gasit, cei care au coordonat actiunea au tinut ascunse parte din osemintele faimosului personaj istoric, in Sfantul Altar de la Mitropolie 
 
Cu siguranta, aproape nimeni din cetatenii contemporani ai Iasului nu cunosc date despre ceea ce s-a petrecut, in urma cu aproape un secol, chiar in interiorul Catedralei Mitropolitane din Iasi! Mai mult, asta de teama autoritatilor germane, tot ceea ce a tinut de eveniment, a reprezentat o misiune top secreta. Tulburator este ca milioane de romani au aplaudat si felicitat gestul aprobat de oficiali. Mai mult, tocmai pentru a nu fi gasit, cei care au coordonat actiunea au tinut ascunse parte din osemintele faimosului personaj istoric, chiar in Sfantul Altar de la Mitropolie. 


Capul domnitorului Mihai Viteazul, adus clandestin la Iasi 

 
Concret, intreaga poveste este legata de decizia autoritatilor Satului roman in perioada Primului Razboi Mondial (1914 – 1918). Astfel, in luna noiembrie a anului 1916 ( la 25 noiembrie 1916, autoritatile de stat din România parasesc Bucurestiul si se muta la Iasi, pe fondul ocuparii de catre Germania a Munteniei – n.r.). Pe acest plan, in timpul Marelui Razboi, la sfatul marelui istoric Nicolae Iorga, preotul liceului militar de la Manastirea Dealu (Bucuresti – n.r.), Alexandru Dolinescu, duce în taina pretioasa relicva, anume capul domnitorului Mihai Viteazul, la Mitropolia din Iasi.

„Mitropolitul Pimen, preotul Dolinescu, marele eclesiarh Policarp Luca si profesorul Teodor Naum semneaza un act care confirma predarea-primirea a «doua piese, tigva si maxilarul de jos, asezate într-o cutie de lemn încuiata», apartinând lui Mihai Viteazul. Relicvarul este ascuns într-o lada de fier, în tainita Mitropoliei, «la peretele de rasarit al Sfântului Altar». Ca sa nu fie profanat sau distrus de inamicul german ajuns cu razboiul în pragul Moldovei, la scurt timp, craniul voievodului este transportat la Cherson, în Crimeea, prin pedagogul Petrache Garboviceanu, un apropiat al lui Spiru Haret. Pretioasa relicva a fost ascunsa în niste cutii de palarii si astfel transportata. La 8 noiembrie 1916, craniul a fost readus la Iasi, fiind asezat pentru comemorarea voievodului, într-un sicriu de stejar, încununat cu lauri si umplut cu bucati de brocart din «vesmântaria Mitropoliei». Regele, regina, printul mostenitor, reprezentantii civili si militari ai Aliatilor erau de fata, înconjurati de o multime imensa”, se arata in documentele oficiale ale acelor ani, legat de acest moment. 
 

La un pas sa ajunga la Moscova
 
Pe de alta parte, trebuie spus ca, tocmai pentru a nu cadea prada germanilor, relicvele lui Mihai Viteazul au fost ascunse, atat in altarul de la Mitropolie, cat si la Biserica Banu din Iasi.

„Fotografii a capului lui Mihai Viteazu expus la 8 noiembrie 1918 in Mitropolie fac parte din Fondul Saint-Georges, dosar 1.436, fila 281. Trebuie spus ca, acestea au fost aduse in mare secret de la Bucuresti, cu trenul, dupa un plan al marelui Nicolae Iorga. Teama era ca germanii sa nu distruga aceste oseminte-simbol ale neamului romanesc si, in consecinta, ele au fost ascunse un timp in altarele de la Biseruca Banu si de la Catedrala Mitropolitana din Iasi. Fotografiile pe care le avem pastrate, acum, sunt facute de oficiali ai Misiunii Franceze la Iasi. As vrea sa va mai spun ca, in acele vremuri grele, s-a pus problema ca relicvele lui Mihai Viteazul sa fie duse la Moscova, in acelasi timp cu Tezaurul… Bine ca asta nu s-a mai intamplat si, la 22 august 1920, un tren, cu un vagon special amenajat sa primeasca mult încercata relicva, a plecat de la Iasi spre Bucuresti cu misiunea de a o aduce la Manastirea Dealu (loc unde se afla, pana la declansarea Primului Razboi Mondial – n.r.). La 26 august 1920, dupa ce a trecut prin Bacau, Focsani, Râmnicu-Sarat, Buzau, Ploiesti, capul voievodului a ajuns la Târgoviste, unde a fost primit cu onoruri militare. Dupa ce a fost asezat pe un afet de tun tras de sase cai, în muzici militare si sunet de clopote, a fost purtat la Manastirea Dealu. În fruntea alaiului se afla Regele Ferdinand I”, le-au povestit reporterilor BUNA ZIUA IASI (BZI), surse de la Mitropolie.

Citeste si : EXCLUSIV! Scene cutremuratoare in curtea Mitropoliei! Totul a avut loc in timp ce oamenii se rugau – GALERIE FOTO, VIDEO

Interesant de rememorat ca, in tabara de noapte de la Câmpia Turzii, la 9 sau 19 august 1601, în momentul când garzile nu se aflau în apropierea lui, viteazul voievod valah a fost asasinat. „Mihai a fost ucis conform poruncii primite de la împaratul Rudolf al II-lea, iar eu am executat-o”, scria în 1601 Basta György, autorul crimei, într-o scrisoare trimisa arhiducelui Mathias, viitorul împarat habsburg. Din nefericire, din trupul marelui domnitor nu a ramas decat capul, restul osemintelor pierzandu-se dupa asasinatul executat de Basta. 

Citeste si : Au iesit la suprafata secretele ascunse de Mitropolia Moldovei si Bucovinei – GALERIE FOTO EXCLUSIVA 
Comentarii
  • De-a dreptul cutremurator. S-a trezit BZI cu lectia de istorie.
    Cum indrazniti sa spuneti ca Mihai Viteazul a fost ucis de un singur om pe nume Basta György, cand, de fapt, au navalit pe el mai multi „prietenasi” tradatori austrieci si maghiari !?!?
    Rusine, tampitilor! Nici macar realitatea de la revolutia din 1989 nu ati aflat-o.

Adauga un comentariu