Capul domnitorului Mihai Viteazul, adus clandestin la Iasi
„Mitropolitul Pimen, preotul Dolinescu, marele eclesiarh Policarp Luca si profesorul Teodor Naum semneaza un act care confirma predarea-primirea a «doua piese, tigva si maxilarul de jos, asezate într-o cutie de lemn încuiata», apartinând lui Mihai Viteazul. Relicvarul este ascuns într-o lada de fier, în tainita Mitropoliei, «la peretele de rasarit al Sfântului Altar». Ca sa nu fie profanat sau distrus de inamicul german ajuns cu razboiul în pragul Moldovei, la scurt timp, craniul voievodului este transportat la Cherson, în Crimeea, prin pedagogul Petrache Garboviceanu, un apropiat al lui Spiru Haret. Pretioasa relicva a fost ascunsa în niste cutii de palarii si astfel transportata. La 8 noiembrie 1916, craniul a fost readus la Iasi, fiind asezat pentru comemorarea voievodului, într-un sicriu de stejar, încununat cu lauri si umplut cu bucati de brocart din «vesmântaria Mitropoliei». Regele, regina, printul mostenitor, reprezentantii civili si militari ai Aliatilor erau de fata, înconjurati de o multime imensa”, se arata in documentele oficiale ale acelor ani, legat de acest moment.
„Fotografii a capului lui Mihai Viteazu expus la 8 noiembrie 1918 in Mitropolie fac parte din Fondul Saint-Georges, dosar 1.436, fila 281. Trebuie spus ca, acestea au fost aduse in mare secret de la Bucuresti, cu trenul, dupa un plan al marelui Nicolae Iorga. Teama era ca germanii sa nu distruga aceste oseminte-simbol ale neamului romanesc si, in consecinta, ele au fost ascunse un timp in altarele de la Biseruca Banu si de la Catedrala Mitropolitana din Iasi. Fotografiile pe care le avem pastrate, acum, sunt facute de oficiali ai Misiunii Franceze la Iasi. As vrea sa va mai spun ca, in acele vremuri grele, s-a pus problema ca relicvele lui Mihai Viteazul sa fie duse la Moscova, in acelasi timp cu Tezaurul… Bine ca asta nu s-a mai intamplat si, la 22 august 1920, un tren, cu un vagon special amenajat sa primeasca mult încercata relicva, a plecat de la Iasi spre Bucuresti cu misiunea de a o aduce la Manastirea Dealu (loc unde se afla, pana la declansarea Primului Razboi Mondial – n.r.). La 26 august 1920, dupa ce a trecut prin Bacau, Focsani, Râmnicu-Sarat, Buzau, Ploiesti, capul voievodului a ajuns la Târgoviste, unde a fost primit cu onoruri militare. Dupa ce a fost asezat pe un afet de tun tras de sase cai, în muzici militare si sunet de clopote, a fost purtat la Manastirea Dealu. În fruntea alaiului se afla Regele Ferdinand I”, le-au povestit reporterilor BUNA ZIUA IASI (BZI), surse de la Mitropolie.
Citeste si : EXCLUSIV! Scene cutremuratoare in curtea Mitropoliei! Totul a avut loc in timp ce oamenii se rugau – GALERIE FOTO, VIDEO
Interesant de rememorat ca, in tabara de noapte de la Câmpia Turzii, la 9 sau 19 august 1601, în momentul când garzile nu se aflau în apropierea lui, viteazul voievod valah a fost asasinat. „Mihai a fost ucis conform poruncii primite de la împaratul Rudolf al II-lea, iar eu am executat-o”, scria în 1601 Basta György, autorul crimei, într-o scrisoare trimisa arhiducelui Mathias, viitorul împarat habsburg. Din nefericire, din trupul marelui domnitor nu a ramas decat capul, restul osemintelor pierzandu-se dupa asasinatul executat de Basta.
De-a dreptul cutremurator. S-a trezit BZI cu lectia de istorie.
Cum indrazniti sa spuneti ca Mihai Viteazul a fost ucis de un singur om pe nume Basta György, cand, de fapt, au navalit pe el mai multi „prietenasi” tradatori austrieci si maghiari !?!?
Rusine, tampitilor! Nici macar realitatea de la revolutia din 1989 nu ati aflat-o.
ASA ZIAR …ASA STIRI… ASA REDACTORI SI TOT ASA HALAL CONDUCERE . RUSINEE
Da ! El e ! L-am racunoscut.