International

Datoria publica a Marii Britanii a depasit pragul de 1.000 miliarde de lire sterline

Publicat: 24 ian. 2012
1
Datoria publica a Marii Britanii a depasit la sfarsitul anului trecut pentru prima data pragul de 1.000 miliarde de lire sterline si scoate in evidenta dificultatile administratiei britanice in incercarea de a reduce datoria, in contextul semnelor tot mai puternice ca economia reintra in recesiune, informeaza Mediafax.
Chiar daca guvernul a imprumutat in decembrie 13,7 miliarde de lire sterline, cu 2 miliarde de lire mai putin ca in aceeasi perioada a anului trecut, datoriile totale, excluzand costurile salvarii sectorului financiar, au urcat la 1.004 miliarde de lire (1.206 miliarde de euro), potrivit Reuters. Suma este cea mai mare incepand din 1993, cand au inceput sa fie inregistrate date, si echivaleaza cu 64% din PIB.
Imprumuturile guvernului britanic s-au situat in decembrie sub asteptarile analistilor, de 14,9 miliarde de lire.
Economistii au avertizat ca finantele publice s-ar putea afla sub presiune in cele trei luni ramase pana la incheierea actualului an financiar, intrucat cresterea mai slaba reduce veniturile din taxe si majoreaza cheltuielile cu beneficii sociale.
Autoritatile britanice vor anunta, miercuri, o contractie de 0,1% pentru trimestrul al patrulea al anului trecut, iar economistii anticipeaza o continuare a contractiei in primele trei luni din acest an.Comentarii
  • Si te mai miri de ce traiesc englezii bine si au salarii mari. Traiesc zeci de ani pe banii altora, se inarmeaza pe banii altora, iar cand vine scadenta, izbucnesc cate-un razboi impotriva celor care i-au sponsorizat ori mai colonizeaza vreo tara mai slaba si au rezolvat problema. Istoria ne-a aratat-o de atatea ori… In aceeasi categorie intra si Franta si SUA.

Adauga un comentariu