National

Dacia Logan cu motor electric si autonomie de Tesla. Realitate sau gogorita?

Publicat: 23 oct. 2016
1

Dupa ce a prezentat in urma cu cateva zile un Logan 100% electric cu atonomia maxima de 500 km, compania romaneasca Prime Motors Industry a revenit cu acelasi model si la expozitia auto de la Romaero. Poate oare acest vehicul depasi performantele unor producatori precum Renault, Nissan, GM sau BMW egaland autonomia Tesla Model S?

Oficialii companiei Prime Motors Industry sustin ca modelul prezentat acum in Romania poate parcurge, in functie de dimensiunile pachetului de baterii, pana la 500 de kilometri cu o singura incarcare. Masina este disponibila in trei variante cu 11 kWh, 22 kWh si 45 kWh. Acest din urma model are o autonomie de 500 km accelereaza de la 0 la 100 km/h in 9 secunde si atinge o viteza maxima de 160 km/h.

Pretul unui model este de 26.000 euro. Bateriile sunt fabricate in Elvetia si Germania, iar durata de viata este 25 de ani sau 9.000 de cicluri. Acestea functioneaza in conditii extreme de temperatrura -30 grade / +50 grade.  Compania ofera garantie cinci ani pentru baterii si 2 ani pentru autovehicul. Pretul pentru 100 km parcursi  este de doar 6 lei. Variantele de 11 kWh cu autonomie 125 km si 22 kWh cu autonomie 250 km, costa 15.000 euro, respectiv 18.000 euro.

Desi pare ciudat ca o companie romaneasca aparuta parca de nicaieri sa poata dezvolta „peste nopate” un vehicul la fel de performant ca Tesla Model S, oficialii acesteia au declarat pentru Capital ca „secretul” se ascunde in compozitia bateriilor. Acestea sunt atat de perfomante incat pot asigura unui vehicul care nu are deloc caracteristicile tehnice ale unei masini electrice – greutate redusa, indice aerodinamic performant, etc – autonomia maxima oferita de un autoturism electric in ziua de astazi. Aceeasi oficiali au admis insa ca testele pentru autonomia maxima au fost realizate „doar in laborator”, insa masina a fost testata cu succes si pe strada fara a se incerca atingerea distantei maxime. Mai mult sau mai putin ciudat, cei de la Prime Motors Industry sustin ca marii producatori nu au putut atinge autonomia de 500 km pentru ca, fie nu doresc sa ofere decat treptat o astfel de performanta, fie au investit enorm in baterii mai putin moderne si acum sunt legati de niste contracte foarte costisitoare.

Mai mult chiar, Loganul electric poate fi deja comandat el putand fi omologat de Registrul Auto Roman ca orice alta masina cu modificari. De altfel, in afara excluderii motorului termic, a instalatiei de racire si a sistemului de evacuare, masina pastreaza toate detaliile unui vehicul de serie. Asteptam cu nerabdare realizarea unui test pe distanta maxima sau, macar, pe cea medie anuntata de producator. Pana atunci, pretul de 26.000 de euro pentru o masina electrica avand o asemenea autonomie pare cel putin interesant. Chiar daca vorbim „doar despre un Logan”.




Adauga un comentariu