Eveniment-Social

Daca locuiesti la bloc, trebuie sa te prezinti la analize. Ce au descoperit medicii epidemiologi din Iasi in apa de la robinet

Publicat: 06 iun. 2016
1

@ O ancheta epidemiologica a scos la iveala o situatie scandaloasa @ Pericolul de imbolnavire este imens @ Un copil a ajuns la spital in stare foarte grava

Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi a chemat la analize pe toti locatarii dintr-un bloc unde s-au descoperit probleme grave. Dupa ce un copil din blocul respectiv, diagnosticat cu Sindrom hemolitic uremic (SHU), a fost transportat in stare grava la Spitalul Sf. Maria din Iasi, conducerea DSP a deschis o ancheta epidemiologica.

Echipa de medici s-a deplasat in localitatea ieseana Vladeni, la blocul unde locuieste familia copilului de un an si doua luni, pentru a depista cauza imbolnavirii. Boala copilului a fost provocata de bacteria Escherichia coli (E. coli), descoperita in apa de baut de la robinet. Sursa de apa a fost contaminata cu materii fecale, dupa ce la subsolul blocului au avut loc anumite reparatii la tevile care transporta apa potabila in casele locatarilor.

Lucrarile de reparatii au fost efectuate de un locatar care, cel mai probabil, nu avea pregatirea necesara si atunci continutul din tevile de canalizare a ajuns in apa de baut. Medicii epidemiologi au recoltat probe si de la membrii a doua familii care locuiesc la parter, alaturi de parintii copilului diagnosticat cu Sindrom hemolitic uremic. Rezultatele au confirmat prezenta bacteriei Escherichia coli la toti membrii celor doua familii.

Tevile de la subsolul blocului nu au mai fost inlocuite de 30 de ani. Un locatar a facut niste reparatii la subsolul blocului, atat la tevile de apa, cat si la cele de canalizare si contintul din tevile de canalizare a ajuns si in sursa de apa potabila. Astfel, probele de apa au iesit nesatisfacatoare in tot blocul. Apa de la robinet a fost sursa de imbolnavire a copilului cu Sindrom hemolitic uremic. In apa de la robinet s-a gasit bacteria Escherichia coli. Toti locatarii vor fi investigati pentru ca mai mult timp au consumat apa contaminata de la robinet”, a declarat dr. Liviu Stafie, director executiv la DSP Iasi.

Apa a fost oprita in tot blocul. ApaVital trebuie sa remedieze problema

Conducerea DSP Iasi a solicitat sprijin de la ApaVital pentru inlocuirea tevilor vechi si remedierea probemelor de la subsol. Locatarii se vor aproviziona cu apa de la alta sursa, in bloc fiind sistata distributia ape potabile.

„Am intervenit la ApaVital pentru a inlocui tevile vechi, desi aceasta sarcina trebuia sa intre in atributia administratiei de proprietari, locatari. Pentru ca in bloc traiesc familii nevoiase si exista o problema majora de sanatate, am solicitat sprijin de la ApaVital. Am pus afise peste tot, prin care am avertizat populatia asupra riscurilor de imbolnavire. Pana la remedierea problemei, apa este oprita in bloc. ApaVital va interveni in regim de urgenta si sistarea apei va fi de scurta durata. Medicii epidemiologi vor reveni in bloc penrtu a recolta probe dupa finalizarea lucrarilor de inlocuire a tevilor”, a spus dr. Liviu Stafie. Starea de sanatate a copilului internat la Spitalul Sf. Maria din Iasi este buna, urmand sa mai faca cateva sedinte de dializa.
Comentarii
  • Pai cine verifica Salubrisul sau Apa Vital? Chirica? ne dau apa cu fecale …si eon opreste lumina la 2 -3 zile si arde aparatura casnica..la gaz ne fura! Cine pl(m) are grija noastra? Mafia? Coruptii? MOE ! Poate presa analfabeta!

  • Aceeasi problema cu schimbatul tevilor se intalneste la blocul Q1, strada Plaiesilor, unde au intervenit la schimbatul tevilor de apa rece si canalizare, DE CATRE locatari din bloc ( LOCATARI CARE FAC DIFERITE REPARATII, ASOCIATIA TINANDU-LE APARAREA HOTILOR), nu firme de specialitate (APA IN BOXA ESTE DATA DRUMUL INTENTIONAT),IAR LOCATARII PLATESC PIERDERILE DE APA. La parter si la etajul 4 se fura apa si curent electric in voia larga dorintei asociatiei, care este tras frauduos in diferite locatii strategice. Asociatia pune locatari si vecini sa urmareasca si sa elimine prin diferite metote martorii si le punand pumnul in gura. Acestia au legaturi in presa, politie, jandarmeriesi judecatorie, pentru a scapa usor.

Adauga un comentariu