Eveniment-Social

Daca copilul tau are aceste probleme, mergi la medic. Este prima data cand se poate face asa ceva

Publicat: 22 sept. 2015
1

@ Echipa medicala selecteaza pacientii care se preteaza unei astfel de interventii @ Costurile sunt suportate de Ministerul Sanatatii si se ridica la suma de aproximativ 40.000 de euro @

Prima interventie de acest gen a fost efectuata de medicii ieseni in urma cu aproximativ 16 ani. Operatia de montare a dispozitivului medical era efectuata doar la o singura ureche, chiar daca pacientul avea nevoie de implant bilateral. Ministerul Sanatatii nu deconta decat costul unui implant cohlear, in prezent, aproximativ 20.000 de euro. Acum se poate face implant cohlear bilateral, iar cel care decide este medicul, echipa medicala. Aceste interventii se fac la Clinica ORL din cadrul Spitalului de Recuperare din Iasi. Timp de aproape 16 ani, foarte multi copii au fost ajutati sa auda pentru prima data cu ajutorul acestui implant cohlear. Dispozitivul actioneaza in interiorul urechii interne pentru a oferi semnale sonore catre creier.

„Niciodata, in cei aproximativ 16 ani de cand la Iasi se fac operatii de implant cohlear, nu a existat posibilitatea de a face bilateral. In cadrul Programului national de tratament al surditatii prin proteze auditive implantabile (implant cohlear) nu s-a decontat decat un singur implant, cu toate ca pacientii aveau nevoie la ambele urechi. Acum exista posibilitatea sa se faca implant cohlear bilateral si echipa medicala selecteaza bolnavii. Totul este la latitudinea medicului. In prezent avem 10 implanturi pe stoc si mai avem credite bugetate ca pana la sfarsitul anului sa mai achizitionam inca 10”, a declarat ec. Carmen Cumpat, managerul Spitalului de recuperare din Iasi. 

Cine beneficiaza de implant bilateral

Medicii de specialitate au precizat ca, implanturile bilaterale imbunatatesc intelegerea vorbirii in situatii de zgomot, volumul si tonul suna mai bine. De asemenea, auzul cu ambele urechi permite sa auzim mai bine directia din care provine sunetul. Pot beneficia de implant cohlear copiii care au hipoacuzie neurosenzoriala profunda, cu praguri sub 90 dB, bilaterala, perilinguala, sub varsta de 6 ani; hipoacuzie neurosenzoriala acuta, postmeingita; hipoacuzie neurosenzoriala progresiva cu disparitia beneficiului protezelor auditive clasice; hipoacuzie neurosenzoriala postlinguala profunda, pe frecventele medii-inalte (>1500 Hz) si usoara-medie pe frecvente joase, cu discriminare vocala intre 10-50%; hipoacuzie cu transmisie uni/bilateral, care nu poate fi protezata clasic: otite externe recidivante, supuratii auriculare cronice, stenoze/malformatii de conduct auditiv extern; hipoacuzie neurosenzoriala modernata-severa cu discriminare verbala peste 50%; hipoacuzia de tip mixt.
Adauga un comentariu