Actualitate

Daca ar fi bunica ta, ai putea sa o lasi sa traiasca asa? Iti curg lacrimile imediat ce ii afli povestea – FOTO, VIDEO

Publicat: 03 feb. 2016

@ Situatia prin care trece aceasta batranica din Iasi te lasa fara cuvinte @ Toti vecinii ii cunosc viata si fiecare contribuie cum poate pentru a o ajuta @ Bunica Elena are nevoie de orice mic ajutor

Niciodata nu se stie ce pot aduce anii peste viata unui om. In aceasta situatie este si o batranica din Iasi, care, la cei peste 80 de ani ai sai, a ajuns sa traiasca singura intr-o camaruta, uitata de toti cei care ar trebui sa ii ofere un sprijin la batranete. Batranica Elena Tanasuca locuieste intr-o casuta in satul Piciorul Lupului, uitata de lume si de cei dragi, care au plecat peste hotare sa castige o paine. Pentru a putea supravietui, batrana sta uneori in fata portii, in asteptarea unui ajutor venit de la o persoana care se gandeste la chinurile prin care trece.

Reporterii BUNA ZIUA IASI au gasit-o pe batrana la magazinul din sat, unde a mers sa ia o paine si ceva de mancare, pe datorie insa, pentru ca nu avea suficienti bani. Cei din sat ii cunosc situatia si asteapta mereu pana in ziua pensiei pentru a-si lua banii pe alimente. Viata Elenei nu a fost una usoara. A crescut intr-o familie cu cinci copii, iar tatal a murit pe front. Niciodata nu a fost casatorita si nu are niciun copil care ar putea sa ii aline batranetea.

„Noi am fost cinci frati si numai eu am mai ramas. Eram patru fete si un baiat. Toti nepotii pe care ii am sunt plecati in strainatate la serviciu si nu ma ajuta cu nimica, nu m-au vizitat niciodata, poate le e greu sau nu am avere sa le dau si probabil de asta nu trec pe la mine”, gandeste batranica Elena. Camaruta in care aceasta locuieste este plina de lucruri care, desi nu ii folosesc, le tine in casa langa ea, pentru ca sunt ale ei. Pentru a putea trece cu bine de iarna aceasta, batrana a primit ajutor de la unele persoane, care i-au mai adus cateva brate de lemne, insa nu mai are atat de multe incat spera sa vina vremea calda si sa nu mai fie nevoita sa mai faca noaptea focul.

Problemele financiare au lasat-o fara curent o viata de om

Batrana Elena nu are nici curent electric. De peste 40 de ani, dupa cum ea spune, nu are bec in casa, deoarece nu a avut posibilitati financiare cand toti vecinii si-au tras curentul in case. Doar prin bunavointa celor care ar putea sa o ajute, batrana ar putea avea in camaruta un bec si o priza, cele necesare la orice casa. Singurii bani care intra in buzunarele femeii sunt cei din pensia de handicap, in valoare de doar 230 de lei pe luna, insuficienti insa pentru a-si lua medicamentele necesare si a trai timp de o luna de zile. Tocmai de aceea, proprietarul magazinului din sat ii mai da la caiet produse alimentare, pentru a avea ce manca.

„Mi-ar fi de folos un bec, nu am avut pana acum lumina. Traiesc dintr-o pensie de handicap de 230 lei, pe care ii dau pe medicamente. Uneori, daca nu am cu ce sa imi cumpar de mancare, imi dau pe datorie si achit cand primesc pensia. Am in casa traista cu pastile si daca nu le iau la timp, imi vine rau si ma doare capul”, povesteste batrana. Ia pastile pentru cap, pentru inima si o data la doua luni, merge la dispensarul din sat pentru control. Nu demult, a fost internata in spital. A avut noroc de faptul ca o vecina a sunat si a venit dupa ea o ambulanta. Chiar daca este in varsta si se misca mai greu, batrana Elena isi face singura de mancare, daca are cele necesare.

„Mai fac cartofi, fasole. Le cumpar de la magazin, nu am in gradina, pentru ca nu le pot munci si vecinii spun ca pamantul e rau. Ca sa mai am un ajutor, am fost si la primarie, dar mi-au zis ca am dat acte inainte de sarbatori si ca nu au bani”, continua batranica. Pe site-urile de socializare s-a facut un grup special pentru toti cei care doresc sa ii ofere batranei Elena un mic ajutor. Mana de la mana, se pot aduna lucruri si alimente care o pot ajuta sa duca un trai decent si linistit, in casuta pe care o are. Cativa ieseni s-au mobilizat deja si au mers la Piciorul Lupului, plini cu pachetele de mancare pentru batrana. 
Comentarii
  • daca are pensie de handicap, inseamna ca ea nu a miscat un pai cruce toata viata!!!!e a facit o viata de om????Statul si guvernul nu au nici o obligatie???de ce tot societatea civila??????

  • NERUSINATUL DE DEPUTAT CARE STA IN PARLAMENT SI DOARME SI CERE SALAR MARE STIE CE SE PETRECE IN SECTORUL UNDE A FOST ALES ? NERUSINATUL DE PRIMAR CUM O AJUTA PE ACEASTA FEMEIE ? TOTI BANDITII CARE CONDUC ACEASTA TARA SE GANDESC NUMAI CUM SA TRAIASCA EI BINE IAR BATRANII SI COPII SUNT LASATI DE IZBELISTE ,TINERII BIETII DE EI SLUGI LA STRAINI .ASA AM AJUNS UMILITI SI JACMANITI DE NIOSTE LEPRE NESIMTITE .NU SOCIETATEA CIVILA TREBUIE S-O AJUTE ,STATUL ROMAN SA IA AVERILE HOTILOR CARE NE CONDUS SI SA AJUTE COPII SI BATRANII SCOLILE SI SPITALELE .DOMNULE PRIMAR ORI CINE AI FI TU NU-TI E RUSINE CE ESTE IN PAROHIA TA ,ACEEAS INTREBARE O PUN SI PREOTULUI DIN SAT ,NU STIE CA PROBABIL AICI NU SE DUCE CU AJUNUL CA STIE CA NU IA CIUBUCUL .SA VA FIE RUSINE LA TOTI ,DA RUSINE DL PRIMAR SI PREOT .

    • apai, domle, o fi stand parlamentaru degeaba , da daca stai toata viata nefacand nimic , acu la peste 80 de ani , ai pretentii???? de la cine ??????

Adauga un comentariu