Actualitate

Daca ai consumat acest produs, trebuie sa mergi la spital! Denumirea lui nu are nicio legatura cu realitatea

Publicat: 19 iun. 2015
1

@ Zeci de ieseni consuma acest produs in fiecare zi, insa putini stiu ca se pot imbolnavi din cauza lui @ Chiar daca la origini este un produs natural, in comert acesta este diluat si transformat in altceva @

Una dintre cele mai vechi si iubite bauturi din lume, despre care s-au scris legende si este in continuare un subiect bun de discutat este vinul. Fie ca vorbim despre vinul rosu, alb, sau oricare alt sortiment stim ca la baza lui stau strugurii. In functie de regiune exista cate un soi specific cu care localnicii si producatorii se mandresc. La Iasi sunt cativa producatori renumiti pe plan mondial si mii de oameni care anual produc licoarea in propria lor gospodarie. In magazinele din Iasi vinul se vinde vrac sau imbuteliat, iar pretul sau difera in functie de soi, vechime si bineinteles calitate. O sticla de vin de calitate are pretul de cativa zeci de lei, dar poate ajunge la cateva sute daca are o vechime impresionanta. Cu toate acestea, iesenii aleg sa cumpere vin imbuteliat la preturi medii spre mici. ” De obicei vindem vin imbuteliat la PET de doi litri si la sticla. Cel imbuteliat la PET are pret maxim de 10 lei, iar cel mai vandut la sticla nu trece de 15 lei”, sustine o angajata a unui magazin alimentar din oras. Unele vinuri imbuteliate la PET ascund adevarate surprize. Lichidul care se afla in PET nu are nimic in comun cu vinul. De fapt exista firme care produc astfel de bauturi care specifica pe eticheta continutul, mai exact „bautura alcoolica cu gust de vin” sau „bautura alcoolica pe baza de vin”.

Vinul care are struguri doar pe eticheta

In comert se gasesc bauturi alcoolice cu aroma de vin, care se vand de fapt drep „vin”. In compozitia lor au ca baza apa si alcoolul, iar pentru a avea o culoare asemanatoare produsului real, sunt folositi fel de fel de coloranti. Gustul nu este dat de boaba de strugure, ci de arome „identic naturale”. Pretul unui litru de asa-zis vin este cuprins intre 2,5 lei si 4 lei, ceea ce face ca acest produs sa fie cumparat de multi consumatori de bauturi alcoolice. Aceasta bautura, spre deosebire de vinul clasic, are termen de valabilitate.

„Vinul se face prin fermentarea sucului din struguri. Totul se face natural, insa pentru ca bautura sa nu se caseze se mai foloseste sulf sau se rafineaza. Asta se intampla de obicei la cantitati mari, in fabrici, nu in gospodarie. Daca este tratat si depozitat la intuneric si racoare vinul nu expira. Ce este in comert sunt nenorociri care baga lumea in spital, nici nu au vazut strugurii”, sustine Valeriu, producator de vin. Bautura pe care multi ieseni o consuma contine struguri doar pe eticheta, iar ingredientele din care este compusa poate pune viata consumatorilor in pericol. Pentru ca majoritatea substantelor folosite in productia bauturii sunt chimice, acestea pot provoca intoxicatii, alergii si boli de ficat. Inainte de a cumpara un astfel de produs toti iesenii trebuie sa consulte eticheta si pretul. Un pret accesibil nu inseamna intotdeauna o alegere buna.




Comentarii
  • O, nu, in USA tot vinul de la rafturi este 100% chimizat. Pe sticle nu scrie niciun fel de DOCG, iar daca italienii aplica un timbru cu aceasta denumire, nu sunt sigur ca ar fi un vin din struguri. Au ajuns la impertinenta sa scrie pe sticle ca este vin organic, adica cum!? Nu mai spun ca oule care sunt interzise in Europa sunt cumparate intr-o veselie, iar data de consum este numai pe cutia de plastic de abia o vezi. Iar, ca sa ti treaca de America, intra intr-un magazin asiatic, vietnamez, chinezesc, borasti in primele trei minute. Chiar la Costco, un fel de Metro, am gasit produse expirate, fara data de fabricatie, carne stricata, peste stricat, paine cu par de chinez, lapte din aracet, fructe puttrezite, etc. Sunteti fericiti ca aveti DSV. Aici e dezastru cu sanatatea cumparatorului.

  • Alt exemplu adevarat: un roman, cetatean canadian, medic veterinar, a gasit pe raftul unui magazin „Pro Vigo” din Quebec, Montreal,
    conserve de peste cu data expirata. cat de periculoase sunt aceste conserve, stim cu totii. Dr. a chemat pe seful magazinului, si elegant, a explicat, ca si doctor, ca ar trebui retrase de la vanzare. Seful magazinului a chemat politia, iar doctorul a fost arestat. mai putem comenta?

Adauga un comentariu