Actualitate

Daca afli reteta lor, sigur te apuci de afaceri! Doua firme din Iasi au profituri uriase fara angajati

Publicat: 01 nov. 2013

@ Profituri de milioane de euro, fara a avea angajati @ Exista astfel de firme in Iasi si sunt invidiate de mai toti patronii @ Specialistilor financiari nu le vine sa creada ca se pot face astfel de profituri @ Recordul este de 4 milioane de euro profit fara a avea vreun angajat

Visul oricarui patron de a avea profit cat mai mare dintr-o afacere care sa nu-i dea bataie de cap cu plata salariilor, a asigurarilor de sanatate sau a celor sociale, cu probleme legate de eventualele accidente de munca sau cu cele ale inspectorilor fiscali, a devenit realitate pentru cel putin patru firme din Iasi. Avand trecuta la rubrica angajati cifra „0”, societatile in cauza au produs, in 2012, adevarate averi pentru actionarii lor. Doua dintre aceste firme au reusit „performanta” de a declara o cifra de afaceri egala cu numarul de angajati: „0”. Iar profitul bate usor inspre 1,3 milioane de lei, adica 300.000 de euro. Nici macar specialistii in domeniu nu isi pot explica fenomenul, cum este posibil sa faci profit din afaceri in care nu faci nimic, nu produci nimic, nu ai angajati, dar te scalzi in bani.

Peste 4 milioane de euro profit, cu 0 angajati

Topul este deschis de firma Rivium Galeria Mall (RGM) SRL. Societatea are sediul declarat in magazinul Moldova Mall, in camera 6, de la etajul 5. Pentru a putea discuta cu cineva din conducerea firmei, trebuie sa te opresti la punctul de informare de la intrarea in complexul comercial.

„Domnul director nu este la sediu. Lasati datele de contact si va lua legatura cu dumneavoastra”, a explicat situatia o domnisoara din spatele biroului. La etajul 5 al magazinului, poti sa cauti mult si bine, ca nu dai de camera 6. Conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, societatea RGM a inregistrat, in 2012, un profit de peste 18 milioane de lei, adica nu mai putin de 4 milioane de euro. Asta in conditiile in care firma nu are niciun angajat. De unde atunci profitul urias? „Profitul realizat provine in principal din restructurarea partiala a datoriei catre fondul de investitii EBP. Pentru a imbunatati situatia financiara a companiei si cu acordul bancii finantatoare, EBP a renuntat la o parte (aproximativ 6 milioane de euro) din datoria ce provenea din finantarea pe care a furnizat-o pentru achizitia Moldova Mall in 2006, aceasta devenind venit de natura financiara”, este declaratia transmisa prin intermediul postei electronice de catre Laurentiu Manea, director marketing al firmei Rivium Galeria Mall. Angajat al unei firme cu niciun angajat? „Este vorba despre un serviciu externalizat, care se practica in domeniul real estate. Exista o firma care asigura managementul societatii Rivium Galeria Mall, asa cum exista firme care asigura paza sau curatenia in societatea respectiva”, a declarat Laurentiu Manea.

Cine este in spatele RGM

Conform datelor de la Oficiul Registrului de Comert, capitalul social al RGM este de 2 milioane de euro. Asociatii sunt firma Balkan Properties Cooperatief UA cu sediul in Amsterdam, Olanda, care detine 99,969% din actiuni, si firma Union Properties SRL, din Bucuresti, cu 0,03% actiuni. Functia de administrator este asigurata de Eugen Gabriel Truta, din Bucuresti. Domeniul principal de activitate este inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate. Situatia financiara a firmei din ultimii 3 ani nu arata prea roz. In 2010, RGM avea 10 salariati, o cifra de afaceri de 7,9 milioane de lei si o pierdere de 37,34 milioane de lei. Un an mai tarziu, angajatii au disparut din schema, iar firma a inregistrat o cifra de afaceri de 7,7 milioane de lei cu o pierdere de aproape 10,5 milioane de lei. De abia in 2012, in plina criza economica, a trecut pe profit, dar ce profit! Peste 18 milioane de lei.

Cu doi angajati poti avea profit de peste 16 milioane de lei

A scoate bani din piatra seaca este deviza dupa care se pare ca lucreaza societatea Unirea SRL. Capitalul social varsat este de 2,22 milioane de euro. Firma isi are sediul, unde altundeva, decat pe Calea Chisinaului, la fosta fabrica de ulei. „Nu am vazut pe nimeni pe aici de luni bune. Nu stim nimic despre actionari sau personal. Noi nu facem altceva decat sa pazim societatea”, au raspuns cei patru agenti de paza de la poarta fabricii. Din datele de la ORC, societatea are deschis un sediu secundar la Ciric Baza de Agrement. „Nu am auzit in viata mea de vreun punct de lucru aici. Nu e nimeni cu denumirea asta”, ne-au spus angajatii de la baza de agrement. Conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, in 2012, Unirea SRL a avut un profit de 16,34 milioane de lei, in conditiile in care cifra de afaceri a depasit cu putin 100.000 de lei. „Este vorba despre o eroare de interpretare a datelor sau de completare a declaratiilor fiscale”, ne-au spus cativa specialisti financiari. Eroare? Posibil. Pentru ca in 2010, societatea a avut o cifra de afaceri de 1,3 milioane de lei si o pierdere de 27 milioane de lei. Anul urmator, cifra de afaceri a ajuns la 99.000 de lei, iar pierderea la peste 30 de milioane de lei. in conditiile in care numarul de angajati a fost acelasi, adica 2, anul 2012 a consemnat o revigorare colosala. Sau poate ca vreun fond de investitii a renuntat la o parte din datoria pe care Unirea SRL o avea catre el. Actionarii de la firma amintita sunt societatea olandeza Koninklijke Bunge BV, cu 99,99%, si olandezul De Lange Arie Johammes, cu 0,001%. Patru administratori isi impart functia: italianca Terazzi Maurizio Maria, francezul Rieux Henri Germain, romanul Bogdan Iulian Oprea si bulgaroaica Shaleva Daswan Vesselina Miroliubova, pe cele doua posturi prinse in schema de personal, conform declaratiilor depuse la Fisc. Pe langa cele doua societati, in baza de date a Ministerului de Finante apar si firme a caror cifra de afaceri este „0”, dar care au avut un profit, in anul 2012, de peste 1,3 milioane de lei.




Comentarii
Adauga un comentariu