Eveniment-Social

Cutremur in invatamantul universitar! Studentii de la Cuza lanseaza bomba! Alegerile, contestate. Este implicat si SRI-ul?

Publicat: 11 iul. 2016
1

@ Liga Studentilor din Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi condamna depunerea unei noi candidaturi la functia de decan a profesorilor care, în mod repetat, au încalcat demnitatea studentilor, morala academica si legislatia educationala din România @ Mai mult, inclusiv rectorul institutiei, prof. univ. dr. Tudorel Toader, arata ca la una dintre facultati, legea ce prevede alegerea decanilor nu este respectata

Liga Studentilor din Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi (LS IASI) solicita Consiliilor Facultatilor din institutia de invatamant superior sa nu propuna pentru functia de decan candidati care nu au dat dovada de integritate morala si academica si care sunt exponentii unor grupuri de interese. De precizat ca, in cursul acestei saptamâni, Consiliile facultatilor de la Cuza urmeaza sa faca câte doua propuneri pentru functia de decan, urmând ca unul dintre cei doi candidati propusi sa fie ales de catre noul rector si noua echipa de prorectori.

Citeste si:  Revolta in randul studentilor ieseni, dupa ce un „tovaras decan” candideaza din nou la functie – FOTO

In opinia studentilor, din nefericire, la majoritatea facultatilor candidaturile nu au fost publicate pe site-urile acestora si se fac demersuri pentru eliminarea studentilor din procesul electoral. Pe acest plan, liga are si cazuri concrete in legatura cu problemele anumitor candidati.

„Prof. univ. dr. George-Catalin Lefter, decan al Facultatii de Matematica, a instituit teroarea între studenti, amenintând cu interventia Serviciului Român de Informatii (SRI) si a Politiei în situatia în care studentii îsi exercita drepturile legale si afirmând de mai multe ori ca este colaborator al serviciilor secrete, calitate prin care ar avea acces la informatii din viata privata a studentilor, precum si la convorbirile lor telefonice. De asemenea, acesta a intervenit în alegerile studentesti, interzicându-le candidatilor sa fie membri ai vreunei organizatii studentesti si a amenintat studentii care au îndraznit sa-i conteste metodele cu exmatricularea, neintrarea în examenul de licenta sau cu publicarea unor informatii din viata privata. Amintim faptul ca, mai multe cadre didactice din cadrul Facultatii de Matematica au semnat la începutul anului o scrisoare prin care au cerut demisia prof. Catalin Lefter si a prodecanului, prof. Marius Durea”, arata LS IASI.

Citeste si:  EXCLUSIV. Rectorul Universitatii Cuza: „Nu voi planifica la audieri alegerea decanului Facultatea de Fizica”

Pe de alta parte, si prof. univ. dr. Dinu Airinei, decan al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) si candidat pentru un nou mandat la conducerea celei mai bogate facultati cuziste, este acuzat ca a facut presiuni asupra comunitatii academice la începutul anului universitar 2014-2015, în vederea introducerii unui sistem abuziv prin care studentii sa fie obligati sa plateasca taxe pentru restantele din anii anteriori, determinând foarte multi studenti sa abandoneze cursurile universitare.

„Acest lucru a fost posibil prin aplicarea unei hotarâri a Senatului înaintea termenului legal în care hotarârea putea fi pusa în practica. De asemenea, în cadrul FEAA functioneaza o biblioteca proprie care colecteaza amprentele palmare ale utilizatorilor, prelevarea datelor biometrice fiind interzisa de legislatia româneasca în domeniu”, mai arata cei de la liga.

„Decanii nu trebuie sa fie doar buni manageri, ci si persoane cu o înalta tinuta morala”

Interpelat pe acest subiect de reporterii cotidianului BUNå ZIUA IASI (BZI), presedintele LS IASI, Silvian-Emanuel Man, a comentat in termeni extrem de duri posibilitatea ca persoane cu o moralitate indoielnica sa ajunga decani.

Citeste si:  BOMBA! A explodat scandalul „clanurilor” de la Universitatea Cuza. Acuzatii grave la adresa unui sef al institutiei

„Decanii nu trebuie sa fie doar buni manageri, ci si persoane cu o înalta tinuta morala, care înteleg ca actul educational din universitate trebuie sa fie centrat pe nevoile studentilor. Managementul financiar nu înseamna «împartirea saraciei» si exploatarea prin taxe a studentilor, cum s-a facut la unele facultati, ci dezvoltarea unei capacitati de atragere a finantarilor din fonduri europene sau private, dar si a tinerilor, astfel încât facultatea si universitatea în ansamblu sa poata prospera. Studentii trebuie sa beneficieze de un cadru liber de dezvoltare educationala, fara sa se loveasca de atitudinea primitiva a unor decani care se considera stapâni pe propria mosie. Astfel, candidaturile celor doi profesori sunt cu atât mai neavenite, cu cât mai multi studenti sunt determinati sa depuna plângeri penale la organele competente, pentru faptele comise de acestia”, a declarat Man.

Situatie ilegala la Fizica

Tot in acest context, o situatie exceptionala la Universitatea Cuza este si la Facultatea de Fizica. Aici, cu toate ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei (OUG) cu privire la modificarea Legii Educatiei Nationale (LEN) 1/2011, care face referinta la modul legal in care pot fi alesi decanii facultatilor din institutiile de invatamant superior de stat, prevede ca minimum doi candidati sa se inscrie pentru aceasta pozitie, la Fizica (vineri, 8 iulie 2016, a fost ultima zi de inscrieri – n.r.) figureaza doar un singur candidat, anume prof. univ. dr. Sebastian Popescu, actualul decan. In acest context, rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a fost extrem de transant cu privire la aceasta stare de fapt.

Citeste si:  SENZATIONAL. Scandal fierbinte la Universitatea Cuza din Iasi. Profesor filmat in ipostaze incendiare – FOTO, VIDEO INCENDIAR

„Nu voi planifica la audieri alegerea decanului de la Facultatea de Fizica. Transmit acest mesaj pentru a arata ca trebuie sa se intre in legalitate cu privire la alegerea decanului”, a declarat rectorul. De reamintit ca, pe 28 iulie, rectorul, impreuna cu cei desemnati ca decani, vor merge in Senatul UAIC, aici urmand sa fie validate numele propuse de seful institutiei de invatamant superior.
Comentarii
  • Acest decan acoperit/descoperit, a instaurat un regim de teroare atat asupra studentilor dar mai ales asupra angajatilor de la facultatea pe care o conduce, pardon, o ,,dictatoriaza”. Urmare acestui mod dictatorial de stapanire si insufland un regim de teroare si frica de repercusiuni, multi angajati, cadre didactice si nedidactice, au ales sa plece, sa parasesca aceasta institutie, considerand ca NU MERITA sa te lupti cu un idiot bolnav psihic. Acesta a fost sustinut (si impus) la functia de decan de unii ca ,,renumitul” Anulator sef de doctorate.
    Acum, cand a iesit la iveala adevarata ,,valoare” a acoperitului/descoperitului sunt doar doua variante ;
    1. respingerea candidaturii acoperitului/descoperitului
    2. admiterea candidaturii si numirea ca decan, caz in care se va dovedi clar ca este sustinut in continuare atat de relicvele UAIC-iste cat si de renumitele servicii.

  • SUNT FERM CONVINS CA TOVARASUL RECTOR VA „REZOLVA” PROBLEMA, ASTFEL CA TOVARASHII DECANI VOR FI MULTUMITZI, IAR STUDENTZII…PROFUND INGNORATZI. ASHA CUM MAI SPUNEAM, ROMANAI-I FRUMOASA,…PACAT CA-I PUPULATA,,,,SHI CU „NEAMURI PROATE” (CEL MAI ELOCVENT EXEMPLU..JOHANNIS, O CORCITURA DE NEAMTZI CU UN LIMBAJ DE MAZAK POLITIC !!!!!!)….

Adauga un comentariu