International

Curtea Penala Internationala deschide o ancheta cu privire la RAZBOIUL ruso-georgian din 2008

Publicat: 27 ian. 2016
1

Judecatorii Curtii Penale Internationale (CPI) au autorizat miercuri procurorul instantei sa ancheteze asupra razboiului ruso-georgian din august 2008 pentru controlul asupra provinciei separatiste georgiene Osetia de Sud, informeaza AFP si DPA, citand un comunicat al instantei de la Haga.

Ancheta este prima a CPI cu privire la crime ce ar fi fost comise de fortele ruse, si prima referitoare la un conflict in afara continentului african.

Procurorul Fatou Bensouda solicitase in luna octombrie deschiderea unei anchete, explicand ca exista probe despre comiterea unor crime impotriva umanitatii si a unor crime de razboi in Georgia.

‘Exista o baza rezonabila de a crede ca infractiuni de sub jurisdictia CPI au fost comise’ in conflictul din Georgia, se precizeaza in comunicatul Curtii.

‘Astfel de infractiuni includ crime impotriva umanitatii precum omoruri, deplasari fortate de populatie si persecutii, si crime de razboi precum atacuri impotriva populatiei civile, omucideri intentionate, atacuri indreptate in mod intentionat impotriva fortelor de mentinere a pacii, distrugeri de proprietate si jafuri, presupus a fi fost comise in contextul unui conflict armat international’ intre 1 iulie si 10 octombrie 2008, se mentioneaza in comunicat.

In urma conflictului de cinci zile din august 2008, incheiat cu infrangerea armatei georgiene, Rusia a ocupat Abhazia si Osetia de Sud si a recunoscut independenta acestor doua provincii georgiene.

Conflictul s-a soldat cu sute de morti si peste 120.000 de persoane deplasate, conform unui bilant din august 2008 al Inaltului Comisariat al ONU pentru refugiati.

Conform biroului procurorului CPI, populatia de origine georgiana ‘a fost redusa cu cel putin 75%’ in aceasta zona.
Adauga un comentariu