Local

Curtea de Apel le cere iesenilor sa aiba incredere in justitie

Publicat: 01 feb. 2011
1

@ Conducerea Curtii de Apel Iasi a sustinut ca va face demersurile necesare pentru o mai buna pregatire profesionala a magistratilor @ Pentru prima data in ultimii 10 ani, membrii conducerii Curtii de Apel Iasi au acceptat sa vina cu totii la o intalnire cu jurnalistii @ „Nu poate fi o raspundere colectiva pentru cazurile izolate de coruptie”, a sustinut judecatoarea Viorica Olariu

Conducerea Curtii de Apel Iasi a sustinut ca va lua masurile necesare pentru perfectionarea profesionala a magistratilor si pentru redactarea cat mai urgenta a hotararilor pronuntate. In cadrul unei mese rotunde organizate marti la sediul Palatului de Justitie, membrii conducerii Curtii de Apel Iasi au stat de vorba cu reprezentantii mass-media. Este pentru prima data in ultimii 10 ani cand presedintele si vicepresedintii instantei vin la o asemenea intalnire, utila atat pentru jurnalistii acreditati pe justitie, pentru justitiabili, cat si pentru intreg corpul magistratilor ieseni.
O astfel de intrevedere ar fi parut imposibil de realizat pentru ca judecatoarele Cristina Trutescu si Viorica Olariu, care detin functiile de vicepresedinti ai Curtii de Apel Iasi, au dovedit de-a lungul timpului o lipsa totala de comunicare cu reprezentantii mass-media.
Pe langa problemele care tin de partea tehnica a relatiilor dintre jurnalisti si instantele de judecata, membrii conducerii Curtii de Apel Iasi au acceptat sa-si expuna pozitia fata de ultimele scandaluri si probleme din justitia ieseana. Astfel, conducerea instantei superioare iesene a sustinut ca va derula anumite intalniri de perfectionare a magistratilor in scopul de a schimba perceptia publica asupra justitiei. Dincolo de faptele de coruptie scoase la iveala de procurori, se vorbeste si despre slaba pregatire a magistratilor, despre solutionarea greoaie a dosarelor si, mai ales, despre redactarea cu intarziere a solutiilor. „Intreg corpul profesional trebuie sa manifeste fermitate in respectarea acelor valori pe baza carora se desfasoara activitatea judecatorilor. Profesia de judecator este una vocationala. Cazurile de coruptie despre care se discuta in ultima vreme nu pot sa compromita intregul corp de magistrat. Imaginea corpului profesional nu trebuie stirbita de cazurile particulare, izolate. Efortul judecatorilor de a face fata numarului mare de cauze si conditiilor improprii de munca a dat numeroase dovezi de probitate profesionala. Nu putem sa spunem ca nu exista si vulnerabilitati in cadrul sistemului, exista si solutii gresite, in unele cazuri si lipsa de profesionalism. Aceste vulnerabilitati trebuie, totusi, sa le indepartam”, a declarat judecatoarea Cristina Valeanu, presedintele Curtii de Apel Iasi. „Nu poate fi o raspundere colectiva pentru cazurile izolate de coruptie. Este vorba despre responsabilitatea proprie a fiecarui magistrat”, a explicat judecatoarea Viorica Olariu.
Comentarii
 • TC: Ce faci, Catalin?
  CV: Salut. Ce sa fac? Am fost ocupat putin.
  TC: Da.
  CV: Eu sint ala cu vesti bune. Iti dau si tie o veste buna.
  TC: Da.
  CV: O s-o interpretezi tu. Avem o noua vicepresedinta la Curtea de Apel. O cheama Cristina Valeanu. Si discutam luni mai multe. Poate ne vedem luni, marti…
  TC: Bine.
  CV: Tot am umblat cu examenele, ieri-seara am primit si noi vestea.
  TC: Si cind e un nou termen la noi?
  C: Discutam cind ne vedem.
  TC: Bine, Catalin. Sa fie intr-un ceas
  bun.
  CV Mersi mult.
  TC: Pa, pa.

 • 14 octombrie 2005, ora 13:47 – Tiberiu Cristodorescu (TC) si Catalin Valeanu, avocat in Baroul Iasi, sotul judecatoarei Cristinei Valeanu, vicepresedinte al Curtii de Apel Iasi.

 • Reactia avocatului Catalin Valeanu: „Sint chestiuni complet diferite. Pe Tiberiu Cristodorescu l-am reprezentat intr-un caz cu un certificat de urbanism si o autorizatie de constructie pentru un teren in Bucium. M-a rugat apoi sa preiau un prieten de-al sau plecat in Italia. Se poate verifica, ca in lunea respectiva eu m-am intilnit cu tatal baiatului. Atunci sotia mea era plecata la Bucuresti, Cristodorescu nu este singura persoana care m-a sunat, aproximativ 90 la suta dintre clientii mei m-au sunat. Asta nu inseamna ca cineva se poate folosi prin mine de sotia mea si niciodata nu a fost nici o legatura intre sotia mea si Cristodorescu. Eu niciodata nu ii vorbesc sotiei mele de dosarele mele cum nici ea nu imi spune despre dosarele ei”, a mentionat Catalin Valeanu, avocat in Baroul Iasi. Tiberiu Cristodorescu a sustinut aceeasi varianta: „Catalin Valeanu mi-a fost avocat si a fost si avocatul unui prieten de al meu, iar pe sotia sa nici nu o cunosc”.

 • Stimabila dar chiar sunteti penibila! Cum poti avea incredere intr-un sistem clientelar in care cei mai mari hoti, inca, au curajul, sa strige hotii!Sunteti organizati pe principiul cine da mai mult si, va protejati interesele de clan si de partid(e)politic(e) intr-un sistem ticalos impotriva oricui solicita actul de justitie. Sunt convins ca actul de justitie pentru foarte multi este aproape strain, avocatii si judecatorii compun un sistem putred generator si intretinator de coruptie…generala!

 • Cit tupeu aveti doamna judecator olariu, cind dumneavoastra si alti citiva zeci de membri ai familiei dvs. sunt angajati ai curtii de apel iasi si ai tribunalului iasi, cind dumneavoastra judecati acasa impreuna cu sotul dvs. avocat cauzele cu bani multi, de aceea sotul dvs. este cautat de clienti cu bani care au probleme cu legea. Aveti un tupeu fantastic. Dumneavoastra nu sunteti atenta la ceea ce se intimpla in lume ca va veni o vreme sa raspundeti pentru faptele dvs.? Nu va e rusine dvs. si lui madam valeanu care pina acum nu a iesit in fata presei sa prezinte coruptia din curtea de apel iasi. Cind vad cum intra avocatii si alte persoane la etajele 5 si 6 de la cladirea in care va desfasurati activitatea, imi pun intrebarea la ce intra acele persoane? Au voie sa intre, sau primesc darul? Mintiti si ar trebui sa fiti dati toti afara cei care lucrati in cooperativa. A inceput lupta impotriva coruptiei cu adevarat iar dvs. veti raspunde alaturi de ceilalti pentru promoivarea coruptiei in justitiei.

 • Mai concret, Radu Constantin Buliga, fiul acesteia este avocat in cadrul Baroul Iasi. Este ruda de gradul patru si cu Nicoleta Stefanita, magistrat la Tribunalul Iasi, dar si cu Gabriel si Cristina Stefanita, de la Curtea de Apel Brasov.Sotul Nicoletei Stefanita este director economic la Curtea de Apel Iasi, iar nora judecatoarei este psiholog la aceeasi instanta. Georgeta Buliga este ruda si cu actualul presedinte al Curtii de Apel, Cristina Valeanu, care l-a cununat pe fiul judecatoarei.

 • sa ne spuna d-na Olariu de cate ori a intervenit in dosarele fratelui ei,Zeleonenchi Gigel si cat de cinstit este acesta…

Adauga un comentariu