Local

Curse speciale RATP pana la Holboca

Publicat: 17 mai 2012
1

Consiliul Judetean Iasi va acorda trei licente de traseu catre regia de transport a municipiului Iasi pentru curse speciale spre comuna Holboca. RATP va efectua aceste curse pentru transportul angajatilor operatorului Dalkia Romania de la Iasi la Holboca si retur. Regia a cerut licenta pentru mijloacele de transport cu numerele de inmatriculare IS-07-UON, B-98-UEP, B-98-UEB. Consiliul Judetean va acorda o licenta pentru traseul: Piata Dacia- Podu de Piatra, Podu Ros- Piata CUG- Siraj- Moldomobila- Baza 3-Coca Cola-Tomesti-Holboca, dar si o alta licenta de traseu pe ruta Gara-Tigarete- Rond Pacurari- Munca Invalizilor- Targu Cucu- Elena Doamna- Doctor Savini- Tatarasi Sud- Dancu- Holboca. In calcul va mai fi luat si traseul Piata Dacia- Podu de Piatra- Podu Ros- Piata CUG- Siraj- Moldomobila- Baza 3- Tatarasi Sud- Dancu- Holboca. Hotararea va fi supusa plenului Consiliului Judetean in sedinta ordinara de saptamana viitoare.




Comentarii
  • Ca fost fost director de marketing la SC CET Iasi SA „domnul” Mugur Cozmanciuc se poate lauda cu falimentarea societatii si merita o recompensa, recunoastere a meritelor sale pentru a fi numit ( impins de Fenechiu ) secretar de stat in Guvernul Ponta !
    PS: Cum poate sa fie angajat „domnul” Mugur Cozmanciuc ca secretar de stat, atat timp cit el figureaza in CONCEDIU MEDICAL la societeatea SC CET Iasi SA ???

  • Şerpăria din Palatul Roznovanu
    Ziarul Atac, ** mai 2**2, După falimentul CET Iaşi, o mână de oameni scoşi pe uşa din dos a Primăriei continuă să înfulece bani frumoşi pe un proiect european pe POS Mediu. Cum se face că în respectiva unitate de management a acestui proiect se mai găsesc încă oameni care odată prinşi cu ocaua mică, încă mai se înfruptă din banii publici, aceasta este încă o inginerie a primarului Gheorghe Nichita.

    În anul 2*0*, municipalitate ieşeană pune mâna pe un sfert de miliard de lei, bani europeni prin care experţii din cadrul acestei instituţii ar fi trebuit să implementeze proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Iaşi în vederea conformării cu standardele de mediu privind emisiile în atmosferă şi pentru creşterea eficienţei energetice în alimentarea cu căldură urbană”.
    Proiectul de termoficare urmărea realizarea unui program de investiţii care să asigure conformarea cu obligaţiile de mediu, dar şi cu obiectivele strategiilor şi politicilor naţionale energetice şi de asigurare a agentului termic. “Programul de investiţii aprobat pentru SC CET IAŞI SA este rezultatul prioritizării unui număr de opţiuni în baza unor criterii de selecţie financiare, de mediu, tehnice şi de suportabilitate. Criteriile de selecţie s-au definit în baza obiectivelor naţionale şi municipale”, declara Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei Iaşi, la momentul implementării zero al proiectului.
    Ei bine, echipa de implementare a acestui proiect trebuie să se ocupe cap coadă şi de contractul semnat în martie 2**0 între Ministerul Mediului şi Municipiul Iaşi pentru proiectul de modernizare al CET, cu o valoare estimată, conform Studiului de Fezabilitate, la 6*,3 milioane euro, fără TVA. Un astfel de proiect cu o sumă aşa de fabuloasă ar fi urmat să fie implementat pe mai multe componente. Un prim pas în derularea proiectului se referă la retehnologizarea a trei cazane de apă fierbinte, de la CET * Iaşi, retehnologizarea cazanului de abur nr. 2 din CET2 Iaşi, montarea unei instalaţii de desulfurare în CET2 Iaşi, montarea unei instalaţii de colectare uscată a cenuşii în CET2 Iaşi, retehnologizarea pompelor de transport din CET1 şi CET2, retehnologizarea magistralei 2, a reţelei de transport şi asistenţa tehnică, conştientizare publică şi supervizare. Conform Studiului de Fezabilitate şi a Planului de Implementare, acest proiect ar fi urmat să fie finalizat în perioada 2**2-2**3. În cursul anului trecut, CET Iaşi, colosul pentru care fuseseră atrase aceste fonduri, a pierit, fiind absorbit de o firmă de escroci francezi, Dalkia, către care primăria urmează să concesioneze sistemul de termoficare pe o perioadă de 2* de ani. În acest moment, CET Iaşi nu mai există, ca enititate juridică fiind în dizolvare. Singurii oameni pe care îi mai are CET sunt ** recuperatori de creanţe.

  • Echipa fantastică a primarului Nichita
    Cel mai cunoscut personaj din această echipă de pilotaj a fondurilor europene este nimeni alta decât Ana Maria Chrica, soţia fostului director tehnic al Primăriei Iaşi, viitor viceprimar din partea PSD. Fostă angajată a Serviciului Spaţii Verzi din Primăria Iaşi, aceasta a fost prinsă la jumătatea anului trecut într-un celebru scandal cu mită pentru obţinerea unor autorizaţii de taximetrie. În acel dosar au mai fost puşi sub acuzare patronul firmei de taximetrie RVR, Radu Gabriel Norocea, şi administratorul firmei Octopus SRL, Marian Adrian Cardoneanu, cei doi fiind trimişi în judecată de procurori pentru trafic de influenţă. Fapta pentru care aceştia au fost acuzaţi făcea referire la faptul că i-ar fi promis unui taximetrist că, în schimbul a *.5** de euro, îl vor ajuta să obţină mai repede autorizaţia pentru taximetrie. În discuţiile interceptate de procurori, Ana Maria Chirica ar fi fost veriga care ar fi trebuit să intermedieze obţinerea acelei autorizaţii contra sumei de 5** de euro. În urma cercetărilor a fost scoasă de sub urmărirea penală.

  • Radio Romania – Iasi (** Mai, 2**2)Fostul lider de sindicat de la CET Iaşi, Gelu Popa a declarat pentru Radio Iaşi care sunt principalele nemulţumiri ale protestatarilor.
    Fostul lider de sindicat de la CET Iaşi, Gelu Popa ** Mai 2**2 – (AUDIO) Protest la CET Iaşi

Adauga un comentariu