Actualitate

Cursa infernala in trafic. Strazile cu cele mai mari obstacole montate cu nesimtire

Publicat: 26 iun. 2014
1

@ Traficul este pentru ei o cursa contra-cronometru @ Strazile din municipiu sunt pavate cu zeci de obstacole care pot pune viata in pericol @ Cele mai mari obstacole sunt in locurile in care domneste indiferenta si nesimtirea

Persoanele cu handicap din Iasi se lovesc zilnic de lipsa unor dotari care sa le asigure macar minimele necesitati, atunci cand circula pe strazile din Iasi. Fie ca este vorba de persoane cu handicap locomotor sau de orbi, infrastructura din Iasi, chiar si asa insuficienta cum este, pare sa fie incet-incet scoasa din uz de municipalitate.
Astfel, un proiect anuntat cu mare tam-tam de primarie acum cativa ani, cel de instalare a semafoarelor prevazute cu semnale acustice, care ar trebui sa aduca un plus de siguranta celor cu deficiente de vedere care vor sa treaca strada, a ajuns deja o amintire. Aceasta nu este insa cea mai mare problema nici pe departe. Zona centrala a Iasului pare a fi interzisa persoanelor cu handicap locomotor. Asta din cauza ca de la Hotel Europa pana la Palat, cei in scaun cu rotile nu au pe unde traversa strada, pasajul de la Hala, inaugurat acum doi ani, avand scari rulante doar pentru cei fara probleme. Cu toate acestea, cea mai arzatoare problema o reprezinta lipsa rampelor pentru accesul in mijloacele de tansport. Municipalitatea nici nu se grabeste sa aduca vreo imbunatatire, dar nici sa le dea un raspuns celor care il solicita.

Citeste si: Primaria interzice persoanelor cu handicap accesul in Pasajul Hala Centrala – FOTO

„Chiar mergeam de la Europa spre Palat si am ajuns la Pasajul Hala Centrala. Am ramas perplex cand am vazut ca nu are absolut nicio facilitate pentru persoanele cu handicap. Am trecut prin Constanta si acolo la un pasaj de genul acesta era o trecere de pietoni destinata doar celor cu handicap, deci solutii exista. Pe Stefan cel Mare ai chipurile doua culoare pe care poti trece, dar trebuie sa dai lumea la o parte, e neplacut. Putea fi gandit mai bine. Nu mai zic de faptul ca, la 7 ani de la intrarea in UE, la Iasi inca se mai cumpara autobuze care nu pot fi utilizate si de cei cu handicap locomotor. Am scris pe pagina primariei, le-am dat si mesaj privat, dar nu au raspuns. In schimb, cand e vorba de impartit ajutoare, umplu internetul de anunturi”, spune Ovidiu Panainte, un tanar iesean imobilizat intr-un scaun cu rotile.

Centrul orasului, interzis persoanelor cu handicap

Potrivit oficialilor din domeniul asistentei sociale, asigurarea facilitatilor pentru persoane cu handicap sunt obligatorii prin lege. „Legislatia obliga firmele si institutiile sa asigure facilitati persoanelor cu handicap, adica sa doteze cu rampe si mana curenta zonele de acces. In plus, trebuie sa fie pante accesibile la trecerile de pietoni, sa fie asigurate semnale acustice la treceri pentru nevazatori si asa mai departe. Ce tine de infrastructura stradala este, ca sa spun asa, apanajul administratiei locale”, a opinat Ioan Ticu, directorul adjunct al Directiei de Asistenta Sociala. Cei din Primarie sustin ca exista intr-adevar probleme, dar care sunt solutionate, in masura in care se identifica fonduri. Practic insa, doar zonele pe care s-au investit fonduri europene au rezolvat minimul necesar, adica asigurarea la trecerile de pietoni a unor rampe accesibile persoanelor cu handicap locomotor.

„Toate proiectele europene care includ lucrari stradale au prevazuta realizarea de facilitati pentru persoane cu handicap. Pasajul de la Hala nu a avut prevazut un sistem de care sa beneficieze aceste persoane, insa cautam sa gasim o solutie pentru montarea unei rampe la scarile rulante pe care sa poata fi fixat carutul cu rotile, astfel de mecanisme existand deja pe piata. Pasajul Piata Unirii, ce va fi reabilitat in curand, are prevazute lifturi pentru persoanele cu handicap. Legat de semnalizatoarele acustice de la trecerile de pietoni, unele sunt inchise pentru ca s-au primit reclamatii de la cetateni cu privire la poluarea fonica. Sistemul va fi gestionat mai bine cand vom finaliza de implementat proiectul de management al traficului”, a precizat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al municipalitatii.
Comentarii
  • Au blocat nesimţiţii strada Toma Cozma de trei luni de zile, chipurile să facă nuştiu ce, şi de atunci o lălăie şi o lungeşte de nuştiu ce. Nimeni nu face nimic! Nesimţire penibilă! Încredere în administrația publică locală ZERO!!!! , ca şi în autorităţi. Oameni de nimic! Ruşine!!!!!!!

  • SI PE TROTUARUL DIN PACURARI TOT CU NESIMTIRE, CEI DELA INSPECTORATUL DE CONSTRUCTII, ISI PARCHEAZA MASINILE, PENTRU-CA UNII SUNT MAI SUS DECT LEGEA…

  • Cand urmau alegerile, tot Iasul era un santier: se lucra la strazi, trotuare, conducte de apa. Imediat dupa alegeri totul a incetat subit. Primarul zicea ca „proiectele mari au nevoie de timp”… probabilc a s-a inspirat de la faraonii Egiptului. Probabil ca iar se va aglomera Iasul de lucrari la urmatoarele alegeri. Pana atunci, slalom printre santuri ca pe campul de lupta.

  • In zona Garii, la capatul strazii, peste drum de McDonald’s, tot trotuarul a devenit parcarea cartoforilor si damelor care joaca la „cazinou”! Daca pietonii nu se dau la o parte,soferii cu sapte cefe se pun pe injurat. Exista vreo atentionare, vreun semn? UNDE E POLITIA!

    • Ai sunat la politie si nu a venit nimeni? Vorbesti in gol si e normal sa nu te auda nimeni…crezi tu ca aia se autosesizeaza cititnd din ziar comentariile tale?:)))!

Adauga un comentariu