Eveniment-Social

Cum voteaza parlamentarii ieseni proiectul Rosia Montana – FOTO

Publicat: 10 sept. 2013
1

@ Cei mai multi parlamentari ieseni sustin ca vor vota impotriva proiectului exploatarii aurului de la Rosia Montana @ Altii s-au declarat pentru exploatarea zonei, insa au cerut sa fie respectate si normele de mediu, iar statul sa obtina o redeventa mai mare @ Proiectul urmeaza a fi dezbatut in comisiile reunite ale celor doua Camere in zilele urmatoare 

Cotidianul BUNA ZIUA IASI a cerut opinia mai multor parlamentari ai Iasului cu privire la proiectul Rosia Montana si urmarile pe care acest proiect le are asupra mediului. Contractul de exploatare a aurului de la Rosia Montana, prin compania canadiana Gabriel Resources, poate fi inchis daca parlamentarii nu-si vor mai da acordul intr-una din sedintele viitoare de plen. Unii demnitari ieseni s-au declarat impotriva exploatarii aurului cu cianura si sustin ca nu vor vota proiectul, altii inclina spre a da aviz favorabil, in timp ce unii fie nu s-au decis, fie au preferat sa nu raspunda.

Costel Alexe, deputat PNL: „Eu sunt impotriva acestui proiect si nu voi vota pentru sustinerea sa. A trecut de Senatul Romaniei si in cateva zile va intra in dezbatere in Camera Deputatilor. Din punctul meu de vedere si nu numai, statul roman are mai mult de pierdut decat de castigat de pe urma acestui contract. Cu siguranta, vom ramane cu mai multe probleme de mediu, care vor face ca fondurile pentru conservarea si refacerea zonelor afectate sa fie mai ridicate decat ceea ce se prefigureaza in castigul anuntat”.

Constantin Adascalitei, deputat PSD: „Inca analizam in comisii cele doua componente fundamentale legate de acest proiect. Pe de o parte intra in discutie latura financiara, pe de alta partea discutam despre componenta de mediu. Eu insist pe componenta financiara, ce poate fie adusa cu imbunatatiri de cealalta parte si care este mai buna pentru statul roman. Trebuie sa creasca redeventa si pentru protejarea mediului. Daca se intampla acest lucru, dar si pentru ca trebuie sa incurajam crearea unor locuri de munca, atunci cei din grupul nostru parlamentar isi doresc aceasta investitie”.

Petru Movila, deputat PDL: „Pe legislatia actuala se poate discuta despre o functionalitate a proiectului Rosia Montana, daca Ministerul Mediului emite un aviz favorabil. Principala prioritate a Guvernului este aceea de a pune in siguranta viata oamenilor, iar cel de-al doilea lucru este legat de economie si beneficiile pentru statul roman. Eu voi vota impotriva proiectului Rosia Montana. Daca nici Guvernul, care are toate informatiile si argumentele pentru acest proiect, nu a dat un raspuns clar, noi, ca parlamentari, vom vota impotriva. Si asta, pana la clarificarea aspectelor semnalate. Cerem reanalizarea si revenirea proiectului in Parlament, pentru ca nu mai dorim sa fim doar in favoarea celor care cauta sa se imbogateasca. Cel mai trist este faptul ca acei oameni care au incalcat legea nu au patit nimic, lucru care i-a incurajat pe cei din urma sa faca la fel”.

Florin Constantinescu, senator PSD: „Nu stiu cum o sa-l votez. Il avem deocamdata in analiza, vedem abia saptamana viitoare cum stau lucrurile. Banuiesc ca-l voi vota impotriva”.

Alti parlamentari contactati de reporterii BZI, cum ar fi deputatul PP-DD Daniel Oajdea sau deputatul PSD Vasile Mocanu, au preferat sa nu raspunda.
Comentarii
  • a inceput goana dupa Neodim, Rosia Montana are resurse importante de neodim, magnet utilizat in industria IT si Aerospatiala 100 grame neodymium = 100 dolari dupa ce China a crescut preturile

  • Petrica Movila, unul dintre cei mai activi politicieni de Iasi.
    Costel Alexe, un tanar si promitator politician de Iasi.
    Costel Adascalitei, un golan de cartier care nu are ce cauta in parlament. Dezamagitor din toate punctele de vedere.

  • Pentru eu.eu: Mai taci dracului ca nu stii ce vorbesti. Noh, mergi tu si sapa in Rosia Montana. Tu ai habar cata otrava exista acolo ?
    De ce crezi ca nu se face asa usor? Se puteau baga de mult .

Adauga un comentariu