Diverse

Cum trecem peste sentimentul de tradare

Publicat: 14 mart. 2013
6

Atunci cand incredintam increderea noastra unei persoane, iar ea ne-o inseala, suferinta ne poate determina sa ne schimbam comportamentul, in fata altor situatii de viata. Pentru a ne vindeca sufletul si a ne redeschide vietii avem nevoie de timp, dar mai ales de constientizare si putin ajutor.

Efectele emotionale produse de tradare, mai ales de cea a partenerului, sunt devastatoare si ne pot declansa o stare echivalenta cu cea determinata de o boala, sau de un deces: disparitia poftei de mancare, depresie severa, oboseala acuta, furie, frustrare, suferinta fizica si psihica, pierderea increderii in sine si in oamenii din jur. Adevarul este, ca intr-un fel sau altul, toti mascam o parte din ceea ce suntem cu adevarat, ne ascundem personalitatea, trecutul, pentru a avea o imagine buna in ochii altora.

Spunem ca preferam adevarul, dar nu intotdeauna putem privi realitatea asa cum este ea si nu putem accepta un om, sau o situatie cu toate partile negative. Adevarul este ca in societatea in care traim, sinceritatea absoluta este o utopie. De multe ori, adevarul este spus doar partial, iar anumite informatii sunt omise pentru a nu esua in anumite proiecte, sau relatii. Dar asta nu inseamna ca tradam, de aceea este bine sa facem o distinctie corecta.

Putem sa vorbim despre tradare atunci cand cineva ne spune un lucru, dar face altceva, atunci cand cineva joaca un rol pentru a obtine ceva de la noi, in defavoarea noastra, atunci cand suntem mintiti si manipulati, de oamenii apropiati. In astfel de situatii, socul emotional este direct proportional cu implicarea noastra afectiva si increderea pe care am avut-o in persoana respectiva.

Primele momente, dupa aflarea adevarului, sunt cele mai greu de traversat, de aceea este bine sa nu ne cenzuram emotiile! Atunci cand ne vine sa urlam este mult mai sanatos sa o facem, decat sa ne oprim trairile, daca vrem sa ne izolam sau sa plangem, sa trecem la fapte! Sigur, manifestarea in public nu este in avantajul nostru, dar ne putem lua o mica vacanta, pentru a ne vindeca interior.

Sa nu asteptam ca daca ne ingropam durerea o sa treaca de la sine, pentru ca nu va trece! Socul unei tradari, atunci cand aflam ca tot ceea ce stiam sau credeam noi se afla la polul opus, este urmat de propria culpabilizare si de zdruncinarea increderii in sine. Ne invinovatim ca nu am fost atenti, ca am oferit incredere fara sa verificam situatiile prezentate de persoana respectiva.

Incet, dar sigur, vina ne va afecta increderea in sine si vom ajunge sa credem ca nu suntem destul de buni, ca nu suntem capabili sa identificam un om autentic de un ipocrit, ca nu putem avea o relatie autentica. Toate aceste ganduri ne vor afecta ulterior propriile decizii, ne vor limita actiunile, deciziile, optiunile in viata si chiar ne vor imbolnavi, daca nu ne eliberam de ele.

Din punct de vedere psihologic, devine greu sa ne mai valorificam, ori sa ne mai acordam incredere si importanta, atunci cand cineva ne tradeaza. Un prim pas pe drumul vindecarii si redobandirii increderii in oameni si in sine este analiza situatiilor trecute si constientizarea. Este important sa intelegem in ce punct din trecut am fost prea naivi sau creduli, cand am inchis ochii si nu am fost atenti la detalii.

De aceea, in prezent putem sa fim mai atenti la ceea ce ni se spune si la ceea ce se aplica, verificand datele si situatiile, inainte de a oferi incredere. Este bine sa discutam cu prietenii despre ceea ce ni s-a intamplat, dar si cu un psiholog.

De asemenea, este important sa intelegem ca intr-un proces de vindecare nu putem pocni de degete si rezolva problema. Intotdeauna avem nevoie de timp, pentru a ne elibera de traume si a face loc noului in viata noastra. Atunci cand vom invata sa nu ne mai mintim singuri, sa nu ne mai lasam furati de iluzii si sa nu ne mai expunem unor situatii indoilenice, oamenii lipsiti de scrupule nu vor mai avea influenta asupra noastra.

In intimitatea noastra, este bine sa ne dam voie sa fim vulnerabili, sa ne ascultam sufletul, sa ne permitem luxul de a plange si sa ne acceptam cu tot ceea ce am gresit, in anumite situatii. Pentru a ne elibera, am putea sa-i scriem celui care ne-a tradat o epistola in care sa-i spunem tot ceea ce ne-a durut, tot ceea ce gandim despre el. Dupa ce am scris tot naduful si am eliberat tot ceea ce am avut de spus, putem sa ardem scrisoarea si sa incercam sa ne iertam si sa il iertam.

Dupa un timp, vom descoperi ca aceasta experienta ne-a facut mai puternici si ne-a oferit sansa ca data viitoare sa fim mai atenti la deciziile pe care le vom lua. Sa nu uitam ca adevaratii invingatori sunt cei care nu renunta niciodata in a privi viata cu incredere, indiferent de situatie, sunt cei care gandesc pozitiv si vad mereu latura buna a lucrurilor, in loc sa se lamenteze mereu de propria viata si sa nu lupte sa-si depaseasca traumele.




Adauga un comentariu